Slike ljekovitog bilja |
Odgovori | Stranica <1 1011121314 15> |
Korisnik | |
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To fulavanje može nekad biti kobno kad se radi o ljekovitom bilju.
Sorry, volila bi da slikaš to što zoveš da je majčina dušica, ima nas tu koji možemo procijeniti je li to ona ili ne. Za početak evo ti link na temu "majčina dušica" iako te može zbuniti. http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=368&PN=1 A stavit ću i nekoliko sličica. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo, najprije jedan timijan.šteta što nije u cvatu.Ali vidi se da raste u zrak.
i majčina dušica: |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vrboliku( Epilobium parviflorum ) sam identificirala prošle godine na što sam ponosna ali me mori ovo nešto što bi moglo biti vrbica(Lythrum salicaria) .
Daj, griva, baci oko.Puno mi se toga poklapa ali čini mi se da je kod tebe na slici svaka cvjetajuća grana zasebna biljka a to kod ove nije slučaj.Na jednoj glavnoj grani grana se više njih sa cvjetovima: |
|
|
|
Pustolovka
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina .. kad gledam grm isti je i kod ove biljke koju berem i pijem caj od nje (ziva sam jos :-D ) dole ispod cvjetovi mi i lice i malo su rjedji tu na slici nego na livadi koje ja berem.samo ima raznih boja i sve se malo razlikuju u jacini mirisa.sta ja znam mozda je ovo CUBIC,narodno se tako zove.uglavnom nije otrovno.
to za slike nemam cime slikat na zalost,kad mognem uslikam na godinu ako Bog da. tu drugu biljku Vrboliku isto imam,nema mirisa nekog i ne znam za sta je upotrebljiva. hvala vam na izdvojenom trudu. |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hej, ajde baci sliku i od e.parviflorum :)... vrbovica ima više desetina podvrsta i cijeli je mix oko njih :) ja većinom nalazim e.roseum ( koja je isto ljekovita)a e.parviflorum sam našla samo na jednom mjestu na velebitu... blizu vode:) a kod tebe vode ima :) Da, ima i par podvrsta lythruma, ....evo sad pogledala u Domca, on navodi l.salicaria, l. virgatum, l.hyssopifolia i l. thymifolia kao vrste koje su dio flore Hrvatske... a na drugim područjima ih ima još par vrsta... a vjerujem da i kod nas ( nije čovjek mogao baš sve popisati)... npr kod njega me čudi da je satureje stavio pod jednogodišnje biljke a ja ZNAM da kod mene sigurno nisu jednogodišnje ( a vjerujem i kod tebe :) No, nisu sve vrbice koje sam našla bile sa jednim klasom,imam negdje i slike ..potražiti ću ih....ali mi se čini da su svi ti klasovi koje sam ja našla imali puno veći cvat nego ovi tvoji, i da ih je većinom bilo puno manje na stabljici....( kako mi se čini u onosu na lišće)... možeš li ih slikati u odnosu na ruku? Ja često slikam biljku u ruci čisto zato da znam odprilike odrediti proporcije... |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se, zečji trn, kada treba izbaciti vodu iz tijela ( kada bubrezi i srce loše rade) kada treba pročistiti kamennje iz bibrega i mjehura....ali ono što je tužno je d mu treba kopati korjen, sušiti i njega koistiti... Zlatnica je vrlo dobra kod istih stvari ali posebno djeluje cijlano antibakterijski i protuupalno kod "kompliciranih" upala mjehura.... koje se kronično vuku i ponavljaju....suha herba brana u cvatu |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo druge slike vrbice.... ostala mi među buketom... ima ih još nekih 5,6 al koje nisu dignute a to ću neki dr put................
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dakle ovo jest jedna biljka sa više cvijetnih grana....
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E, lako je tebi slikati s rukom kad imaš lijepe ruke
Ta biljka s ljubičastim cvijetom me sad mori.Po listu sam skoro sigurna da je neka vrbica, ali cvijet...? Iz glavne grane se granaju manje i svaka od njih nosi klasasti cvijet.Raste obično blizu vode, uz jarke. Gdje ima vrbolike ima i nje samo u većoj količini. Vrbolika još nije procvjetala pa je nema koristi slikati. Ali mislim da se kod nas radi o Epilobium parviflorum. Možda imam slike od lani. |
|
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eh... kakve veze ruke imaju, neš ti..... a onda nosi veliko drveno ravnalo pa satavi sastrane.... ja obično sve putem gubiim pa koristim ruke ili stopala da na slikama odredim veličinu .... Vrbica, da, iz jednr stapke ih se grana više ali mi se čini da je cvjet u kompletu veći nego onaj na tvojoj slici... ali opet i sama znaš da zavisi i od vrste zemlje, same genetike biljke koja je tamo izrasla i sl..... možda bi najbolje bilo uslikati (ako možeš) vrlo izbliza sam cvijet i i sam list..... |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Probat ću.Nije mi fotić baš prva liga.
Ali gledajući slike na net-u, rekla bih da je to zaista vrbica. |
|
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li slika od epilobium parviflorum? ja sam ju na Velebitu vidjela u sredini lipnja na srpanj... neobično mi da je kod tebe kasnije....
Jesi identificirala vrbicu? jel je?... baci sliku ako imaš detaljniju da pogledam........ono što sam ja nailazila na divlje imalo je neto krupniji cvat nego ove toje... |
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to, gosina trava!!! aktivejšn!!! :))) treba stavljati što višeeeee fotki jer je svaka rađena iz nekog drugog kuta, prikazuje neku drugu jedinku biljke i sa što više fotki lakše se prepoznaju biljke!!! :)))))))))))... |
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....treba oziviti temu...
....u studenom je poceo ponovo cvjetati "maslacak"....nije mi onaj pravi proljetni...mozda nije maslacak nego mu neki rodjak....
...sto vam se cini???
.....da li je jestiv, mislim na listove?!
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije maslačak! To nije njegov cvijet.
Listovi su slični maslačku i jestivi su.Ne znam kako se zove ta biljka ali ja je berem u mojoj mišanciji. Maslačak ne cvijeta odjednom s toliko cvjetova.Inače, počeo je cvjetati na sunčanim pozicijama, što me veseli jer je obvezan u mojim čajevima. |
|
|
|
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ti "žuti nalik maslačku" česta su mi zagonetka jer nekoliko vrsta jako nalikuju jedni drugima... Nisam ni sad sigurna, ali ovaj bi mogao biti ločina (Gomoljasti lavlji zub: Leontodon tuberosus L.) Prema Lj. Grliću, jestivi mladi listovi i korijen...
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...hvala na pomoci...tako sam nesto i ja nasla na jednoj internetsoj strani ali na zalost nisam je zabiljezila....
....upravo tako - ima vise zutih glavocika koje su slicne....trebalo bi prouciti cvijet ......
....poceo je i kod mene pravi maslacak i sad vidim razliku....
....moram prosiriti broj biljaka u mjesanciji.....
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam kako se točno po "stručni" iliti latinsi zove za biljka.... moja baka ju zove regant, regnant, nekako tako...i radi ju na salatu sa kuhanim krumpirom :)))
|
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...griva, konacno si dosla!!!!!
...znaci mogu je papati...
...malo sam tragala...cinimi se da ja lavlji zub kako kaze oceana....moram jos iscupati korijen...
|
|
Odgovori | Stranica <1 1011121314 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |