Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori | Stranica <1 118119120121122 407> |
Korisnik | |
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ljepi su zdravi
|
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
Sponzorirani linkovi | |
marsha
Mladi grm Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Emilly, prekrasni su ti adeniumi. Zmaj, tvoji također.
Velika je razlika među njima. |
|
Tea
Neukroćena biljka Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Upravo išla provjeriti što mi je sa malcima.Ubila sam ihTrbuščići mekani,mogu se čak i spljoštiti sa prstima a korjena skoro da ni nema,posmeđio..Mislim da se radi o preveć meda jer korjen očito nije imao zraka i zgnjilio.A bili su mi najljepši među braćom |
|
|
|
stefica.n
Odrastao grm Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako mi je žao tvojih beba Tea
|
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
stefice,uči se na greškama...samo cijena nije bila mala
|
|
|
|
Emilly
Odrastao grm Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajoj, šteta! Da li ti je ostao koji ili su svi gecrk?
|
|
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tea, i meni se događa isto. Već su mi tri tako uginula, a ostali stagniraju. Oni najnapredniji više nisu kod mene, ostali su mi samo ovi koje sam sijala u siječnju. Sutra ih presađujem u svježi supstrat.
Čini mi se da im ne paše ovo vrijeme. Mada je nama toplije nego zimi, njima je hladnije jer se u stanu više ne grije. Mojima ni sunce nije pomoglo da krenu. |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne,draga,nisu svi.Troje od onih koje sam presadila u novi supstrat.Bili su među najljepšima i zdravima.Mislila sam da će biti i najizdržljiviji ali očito nisu. |
|
|
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš štetaSlažem se s tobom.Moguće je da im vrijeme ne paše pa se nisu stigli ni prilagoditi kako spada.Imam još nekoliko malaca ali ovi koji su me napustili su bili najljepši i najveći među braćomBaš mi je bilo teško gledati kako propadaju |
|
|
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ko zna kaj im je došlo.Vlada neko adeniumsko ludilo
|
|
|
|
zmaj
Pustio korijenje Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala vam na pohvalama.
Tea žao mi je zbog gubitka, ali veseli se ovima što su ostali. S kojim razlogom si im korjen mazala medom, i da li si mazala cijeli korjen. |
|
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Teu treba ovako Med se stavlja samo na mjesto reza kako bi brže i sigurnije rana zacijelila |
|
Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati. I. Andrić
|
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Med sam stavljala zato jer sam dosta korjenčića počupala kad sam ga odvajala od zemlje i bojala sam se da se neće primiti.Očito sam ga stavila previše
|
|
|
|
bebolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako bi bilo da netko tebe počupa??
|
|
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tea, ja sam samo jednog namazala medom misleći da će mu to pomoći da se korjenčić oporavi. Uginuo je taj i još dva koje nisam mazala medom. Ne znam što im je bilo, imali su isti tretman kao i ostali. Tako da mislim da nije problem u medu.
|
|
|
zmaj
Pustio korijenje Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čuo sam da je medom dobro premazat oštečenja na korjenu, ali to ne prakticiram. Ako primjetim oštečenja ostavim biljku na zraku dovoljno dugo da se oštečenja zasuše i tada ju posadim.
Adeniume sam prije presađivanja zalio i u veću teglu ih premjestio sa svim supstratom koji se držao na korjenju. Bit mi je bila presadit ih u veću posudu, a ne promjena supstrata. Sada kad su u vegetaciji gnojivo dobivaju jednom tjedno, i još ih nisam iznio van jer su nočne temperature preniske. |
|
Tea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andina ... na samu pomisao da možda nisam ja kriva mi je malo lakše
|
|
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam neki ekspert za engleski, ali sam pokušala prevesti tekst o uzgoju adeniuma na ovm linku.
Zalijevanje Voda može izazvati kronični stres tako da se usporava rast adeniuma, pa je pravilno zalijevanje neophodno za zdrave biljke. Ljeti i klijanci i zrele biljke zahtijevaju puno vode kao da su močvarne tropske biljke, ali zimi im je potrebno lagano zalijevanje jer su sklone truljenju. Kako bi se spriječilo truljenje korijena, važna je drenaža i kvalitetna tegla s rupicama za odvod suvišne vode. Rasvjeta i temperatura Adeniumi zahtijevaju puno svjetla i trebaju biti na suncu barem pola dana, ali u pustinjskim klimatskim uvjetima zahtijevaju laganu popodnevnu sjenu. Nakon što su biljke odrasle, mogu se prilagoditi punom suncu, ali samo Adenium swazicum može podnijeti ekstremne vrućine. Zrele biljke rastu i proizvode pupoljke u umjereno vrućem vremenu, ali najbolje s umjerenom do visokom vlažnošću. Međutim, rast i razvoj čini se da se uspori kada temperature ostaju iznad 37 stupnjeva Celzija. Sprječavanje opeklina Važno je držati biljke u loncima okrenute u istom smjeru tijekom cijelog ljeta, jer ako ih okrenemo, strana stabljike koja je bila u hladu može biti teško opečena od intenzivne topline sunca. Ujesen, kada je sunce nisko na nebu, posebno je opasno vrijeme kada mogu nastati opekline na sadnicama adeniuma kao i na odraslim biljkama. U vrućim podnebljima mlade sadnice treba štititi od sunca dok ne dosegnu debljinu od 7,5 cm u promjeru. Biljke koje se iznose van nakon što su zimovale u prostoriji, mogu dobiti opekline na lišću, ali to im neće značajno štetiti jer će se ubrzo pojaviti novi listovi. Prihrana Adeniumi dobro napreduju uz kontinuiranu i obilnu količinu gnojiva. Sporootpuštajuća gnojiva dodana supstratu mogu se tijekom vegetacije koristiti zajedno s uravnoteženim gnojivom u vodi za zalijevanje. Ispravan tip za korištenje je 20-20-20, s dodatkom mikronutrijenata u koncentraciji od 200 ppm dušika, kako bi se potaknuo rast i cvatnja. Adekvatno gnojenje i zalijevanje je ključ za uspješan uzgoj adeniuma. Uzgoj u teglama Adeniumi dobro rastu u teglama, ali brzo mogu i strunuti. Isprepleteno korijenje više biljaka može ih zaustaviti u rastu te ih zato treba posaditi pojedinačno u teglice. Tijekom rasta treba ih često presađivati dok ne dosegnu svoju punu veličinu. Ako sam nešto pogriješila, molim one koji bolje vladaju engleskim da me isprave. |
|
|
marsha
Mladi grm Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Andina, hvala na prijevodu
Sad me baš zanima dal je ovo za pojedinačnu sadnju istina. Od Emilly odlično izgledaju ona 2 mala zgurana čini mi se da su plastičnoj čaši. Vidim da i drugi ih imaju tako presađene. Jedan dio mojih su po 2 u većim teglama. Vidim da ih je većina u plastičnim teglama. Da li je bolje uzet od terakote tegle ili to nema ipak za njih neke veze? |
|
Odgovori | Stranica <1 118119120121122 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |