Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Biovrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Biovrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 43>
Korisnik
Poruka
janiczsa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janiczsa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2009 u 21:37
Hvala na dobrodošlici!

Danas smo kupili faceliju i dragoljub (zadnji paketić u vrtnom centru) i planiramo sijati travu ovaj vikend. Dragoljub mislim prvo posijati u teglicu pa kad biljkice malo ojačaju staviti na vrt (nismo tamo svaki dan pa želim biti sigurna da će mi uspjeti). Što se trave tiče, uzeli smo neku mješavinu raznih vrsta trava plus paketić sjemena djeteline. To mislimo posijati po dvorištu. Za ispod voćaka sam kupila posebnu mješavinu 'cvjetna livada' jer mislimo taj dio rjeđe kositi (da se stvori život ispod voćaka). Ima li tko iskustva s time? Obzirom da želimo posaditi uglavnom starinske sorte voćaka, koje izrastu dosta visoke, to bi moglo izgledati kao nekadašni voćnjaci...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2009 u 22:06
... ne znam gdje bi to spadalo... ali pred 20-30-tak dana išla raditi sirup od maslačka.... i malo mi ostao predugo sam cvijet u vodi ..nakon 2 dana šteta mi baciti ide zaliti sa time biljke.... i shvatim da luduju za tom "vodom", pogotovo cvjetnice ....od onda stalno radim nove ture....
....možda zbog minerala i kalija?
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Travanj 2009 u 13:53

Super, zapamtit ćemo to smile78

Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2009 u 22:43
Janicza, stare vrste voćki su super ideja, i ja imam jesnu prastaru krušku i višnju na gruntu, a namjeravan također nabaviti stare sorte jabuki.
Ako ćeš imati livadni kutak, ne zaboravi na makove, različke i ivančiceTongue

Griva, super ideja, da sam se bar sjetila pobrati glavice maslačka prije, sad se sjeme rasipa posvud po vrtu.
Evo i jedne fascinantne stvari o maslačku - on će pod svaku cijenu rasipati sjemenke: na slici se vide počupani maslačci - iako je to bilo pred 2 dana, on je ipak pronašao energiju za otvoriti ocvali cvijet i rastepsti sjemenke, stvarno čudesnoTongue

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2009 u 08:30
....hmm... uzmi sjeme i zasadi u pitare :))) pa presadi... negdje u polusjenu blizu vode... pa možda usred ljeta bude i njega ponovo :)))
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Travanj 2009 u 11:39
i ja svakako želim dobrodošlicu u svijet biovrtlarstva i na ovaj forum. nadam se da ces pronaci odgovore na svoja pitanja!

upravo čitam tj učim knjigu "ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika" jasminka igrc barčić i milan maceljski.
knjiga je nevjerojatna sve lijepo opisuje i ima milijun forica.
fascinirao me nacin suzbijanja zlatica na krumpiru uz pomoć lovnih biljaka. posadimo gredicu krumpira i jedan dva reda kasnije tako da nastimamo da kad prvi krumpir pocne venuti da je ovaj drugi u naponu snage. tada ce se sve zlatice preeliti na ta dva reda viska- tad ih je lako unistiti ili bolje mehanicki pokupiti i unistiti. preferiram (kao sakupljac kukaca  i kolekcionar) duboko smrzavanje ili ubijanje parama. posto je dobre otrove nemoguce nabaviti, najhumanije" ih je staviti u bocu pa skrinju! kao poikilotermni organizmi na nizim temp ce se jednostavno umiriti i napokon zalediti.

eto preporucam knjigu ako je ne mozete nabaviti javite mi se pa cu rado kopirati i poslati. samo podcrtavam meni vazne stvari nadam se da to nece smetati!

samo da pitam za faceliju... da li preporucate zasijati je na dijelu vrta kojeg necu obradjivati? ili da ga prekrijem crnim najlonom? zelim da mi je zemlja rahla (ne skorena od suse) na jesen kad se bude oralo. ...posto nisam nabavio sijeno ove godine morat cu tradicionalno lomit kicmu.
kakva je procedura sa korjenjem facelije...da li se treba cupati ili samo zaorati pod zemlju?

lijep pozrav
OzzY
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Travanj 2009 u 22:41
Preporučam faceliju definitivno, ona se inače koristi za prekrivanje tla i kasnije za zaoravanje, na taj način se gnoji tlo, a k tome i prekrasno cvate i privlači pčeleSmile
Na vrh
osbourne View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 336
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje osbourne Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2009 u 12:08
da li se prije oranja treba pokosit, povadit korjenje? nisam se nikad susretao s tim pa ne znam!
ili se sve skupa zaore (da li ce se plesti o nozeve oralice?)

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Travanj 2009 u 22:39
Sve se skupa zaore, nema veliko korijenjeSmile
Na vrh
milicza View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milicza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2009 u 02:03
 dragi moji, tražim sadnice ili sjeme rabarbare.. zna li netko gdje se može nabaviti u zagrebu??
Na vrh
Mamaa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4461
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mamaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2009 u 07:55
ako sed obro sječam kod mene maslačak daje cvijet cijele godine-doduše nisam posebno pratila, ali evo obratiti ću pažnju
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2009 u 21:23
Originalno poslano od člana milicza milicza napisao:

dragi moji, tražim sadnice ili sjeme rabarbare.. zna li netko gdje se može nabaviti u zagrebu??

Nismo baš na pravoj temi ali nedavno je netko reko da se sjeme rabarbare moglo kupiti u Konzumu,
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Marin&Lele View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 63
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Svibanj 2009 u 16:25
Pozdrav od još jedne novve članice!! Ove godine počela sam sa biovrtom, a sve zbog kvalitetnije issmile177hrane moje dvije male srećice - marina (4g) i lele (6,5mj)
Nadam se dugom i uspješnom druženju s vama :)
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Svibanj 2009 u 23:37
Pozdrav, dobrodošla Smile Nadam se da će ti pomoći ova tema Smile
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2009 u 14:05
Evo mog prvog pitanja :)
na vrtu imam dosta samoniklog pelina - kako ga mogu koristiti?? tipa neke juhe za špricanje, gnojivo..
Na vrh
primorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 769
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje primorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2009 u 15:44
Imam i ja jedno pitanje...
proučila sam tekstove o malčiranju i smatram da je to odlična stvar, ali nikako ne kužim kako zalijevaju malčirane gredice.
Da li maknem malč, zalijem pa vratim malč ili zalijevam preko malča?
Na vrh
Željka23 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1567
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Željka23 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2009 u 16:11
Ja zaljevam preko mlača...Za sada je sa biljkama  sve ok.
Nadam se da je to ispravno!

Može odgovor nekoga iskusnoga vrtlara  ?
Na vrh
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Marin&Lele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2009 u 16:21
Ja isto zalijevam preko malča i nema nikakvih problema. Na dijelu vrta gdje je krumpir malčiram sa otkosom trave koja naraste do visine koljena, dok na samom vrtu malčiram travom od košenja kosilicom. ove godine sam prvi puta napravila tu kombinaciju, jer mi je lakše pokupiti sijeno vilama i prenijeti na dio s krumpirom (vrt je jaaaaako velik). za sad je sve ok.
primjetila sam i da sitan malč češće treba nadopuniti.

Na vrh
Željka23 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1567
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Željka23 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2009 u 16:32
Ja malčiram sa piljevinom , slamom ,pokošenom travom...
Super je to ,ne moraju se biljke često zaljevati ,a i trava slabije raste!
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2009 u 21:31
I ja zalijevam preko malča, a malčiram s otkosom trave kojeg dodajem malo pomalo tokom godine na gredicu.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 43>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,328 sekundi.