Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 176177178179180 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 09:43
Originalno poslano od člana Zvjezdana Zvjezdana napisao:

neznam strah me da im sunce ne spali korijen kad dignem...
Zvijezdana, ako adeniumi imaju zadebljani korijen digni ih sada, nemoj čekati. I to za toliko koliko taj zadebljani dio korijena ide u širinu. Prstima raširi ostatak korijen koji ostane pod razinom supstrata. Na taj način pomagaš adeniumu da formira ljepši „kaudeks“ za slijedeće dizanje.
Nastavi sa prihranom i zalijevanjem dokle god ima sunca.
Nakon dizanja adenium drži 2 – 3 dana samo na jutarnjem suncu ili svijetloj sjeni , zatim na puno sunce. Kod nas nikada dovoljno sunca za adeniume.

... na proljeće ih opet presadim ali mislim da ću sad uzeti glinene tegle nisam još sigurna šta ti misliš?
Čuj i ja se stalno učim. Trenutno sam na ideji da tegla mora biti pri dnu dovoljno široka da se korijen raširi po tegli. Mislim da je to važno. Taj rašireni i zadebljani korijen će jednom glumiti kaudeks kada ga dignem iz supstrata. Materijal tegle mi više nije toliko bitan. Ako je površina supstrata dovoljno velika a supstrat dovoljno porozan i propustan zrak dolazi do korijena kroz površinu supstrata, a sa zalijevanjem se prilagodim novim uvjetima.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 10:35
misliš da ne presađujem već samo malo isčupam van tek toliko da ga odignem? ili da ga presadim u istu posudu i supstrat?
Per aspera ad astra.

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 10:59

misliš da ne presađujem već samo malo isčupam van tek toliko da ga odignem?

Ti bi njega kao mrkvicu, samo malo povukla iz zemlje. E ne ide to tako. Moraš ga presaditi.

da ga presadim u istu posudu i supstrat?
Zvjezdana, ne znam u kakvoj tegli raste tvoj adenium da bi znao suditi. Pročitaj još jednom što sam pisao o teglama za adeniume na gornja dva posta. Ako ti se dopada taj način razmišljanja o teglama za adenium , dobro, uradi tako. Ako ne, opet dobro, uradi po svome.

A supstrat ? Uvijek je bolje presađivati u novi, svježi supstrat
Na vrh
Zvjezdana View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2055
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zvjezdana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 11:21
hh pa da :P

u istu ga posudu stavljam sigurno plastičnu jer im nije na knap.. presadimmožda i navečer već još ću vidjeti niš mi se neda od vrućine
Per aspera ad astra.

Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 15:34
smeta li mu presađivanje ako je u cvatu.
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 17:01
@antonija, koliko vidim presađivanje za cvjetanje ne smeta pod uvjetom da adenium presađuješ u istu vrstu tla. Znači isti mineralni sastav tla i ista pH vrijednost tla. To obavezno moraš uzeti u obzir prilikom presađivanja. Te dvije stvari ne mijenjaj kada presađuješ.
Adeniumi su nastavili cvjetati kao da se ništa nije dogodilo. Presadio sam tri adeniuma i sva tri su cvjetala prije a nastavili cvjetati poslije presađivanja.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 19:05

Pinus....najprije da pohvalim izgled tvog adeniuma, a i samu sliku, tako je će-će kao da je zavezan cvjetnom mašnicomsmile170.

Taman sam svog presadila (očito u neodgovarajuću posudu - "V" oblik). Sve ovo što si napisao o posudi, korijenu ima smisla i zato što misliš da bi bilo najbolje za moga -  da li da ga presadim u drugu posudu ili da ostavim do proljeća. Možda da ostavim, jer ionako će sad uskoro vrijeme mirovanja
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 20:38
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

što misliš da bi bilo najbolje za moga -  da li da ga presadim u drugu posudu ili da ostavim do proljeća. Možda da ostavim, jer ionako će sad uskoro vrijeme mirovanja

Vidim da tražiš od mene podršku za svoju neaktivnost. E moon, to nećeš dobiti. Kod tebe će imati još najmanje mjesec dana aktivne vegetacije a to je puno.
Zato ako ga misliš presaditi, presadi ga sada. Zadovoljstvo koje ćeš osjetiti u proljeće kada ga digneš iz supstrata i vidiš njegov lijepo formirani koudeks će biti veće od pola sata prišparanog vremena za kavicu sa susjedom.    
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 21:40
Pinus....ma baš si nekakavWink  LOL srećom pa imam jedan odgovarajući cvijetnjak, gotovo iste veličine samo što je ravan, a ne na "V".
Stignem ja i kavicu obavitiLOL 
Na vrh
aralija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7070
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aralija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2012 u 22:52
E vidim da se lijepo prepucavate a ja ću svoja  dva(samo dva) sutra presaditi jer moji su u veeelikoj posudi V a imam male bucmaste plitke a široke he,he, he  i to o terakote pa da vas vidimo, Pinus  ako ne uspije očekujem nove  naravno od tebe (mazim ih i pazim a da mi odu e to neću oprostiti, šalmi se naravno)
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 08:19
i ja san se počstila ljepoticom .. vi ste krivi jer ste me skroz zarazili

prisadila sam je iz manje u veću posudu...na dno sam stavila kamenčiće...a da li je zemlja ista - nije sigurno... pomišala san kupovnu zemlju za vrt sa škaljom za žbukanje....tako radim za kaktuse... nju san lagano izvadila i nisan ništa dirala već je samo položila tako u novu zemlju.Jeli to ok? Pinus - umrem kad vidim tvoje biljčice - samo da znaš!!!!

što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 08:22
evo je u novom ruhu
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 17:45
moon, uopće ne sumnjam da ćeš sve srediti tako kako triba. Kod tebe je tako i tako sve cakano.

aralija, ovo za „V“ oblik posude je važno za adeniume koji su uzgojeni iz reznica. Oni ne bi smjeli rasti u takvim posudama. Njima moramo pomoći da formiraju lijepi kaudeks dizanjem iz supstrata. Za sijance adeniuma važe malo drugačija pravila. Oni razviju kaudeks ako ih kroz sezonu dobro hraniš, tu oni čuvaju vodu i papicu za svoje crne dane.

11111 – ruža, mislim da bi na proljeće imala ljepše formirani korijen za dizanje ako bi svoju lipoticu ponovno presadila ovaj puta u nešto pliću posudu, široka je dosta. Nemam niti ja nekog velikog iskustva ali svejedno. Čini mi se da ti je posuda preduboka i da će korijen previše rasti u dubinu. Čak mislim da je prva posuda bila bolja. Korijen bi prije došao do dna posude a nakon toga bi se prije počeo debljati.
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 17:58
Moji do idućeg proljeća ostaju u teglicama kakve jesu, ja boljih nemam gdje nabaviti u svojoj selendri LOL
Malo sam ulovila vremena da vam ih poslikam, samo što je tako jak vjetar da se baš i ne da.
Žuto- crvena kombinacija je konačno procvjetalasmile213

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 18:11
bebolina, cvjetovi   na tvojim adeniumima su prekrasni nema šta. Ovih dana mi treba procvasti jedan tvoj bebolinac . Nadam se samo da će biti dupli .     
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 18:24
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

bebolina, cvjetovi   na tvojim adeniumima su prekrasni nema šta. Ovih dana mi treba procvasti jedan tvoj bebolinac . Nadam se samo da će biti dupli .     
Držim ti palčeveThumbs%20Up
Drago mi je da kod mene svi redom cvatu, bar da vidim kakvi su, a dogodine ću ih fino šišnut da se zgusnu i budu bujni kao tvoji.
Ovo je moj prvi sijanacEmbarrassed

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 18:30
Ovo je pak moja "pijandura" taj je dva puta dnevno žedan. Njega sam pošteno porezala nakon prvog ciklusa cvatnje i evo ga, već ponovo spreman za akcijuThumbs%20Up

Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 18:31
Bijeli

Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 18:33
Roza kultivar s grančicom ispod cijepa s crvenim sitnišemThumbs%20Up
Baš je interesantan

Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2012 u 18:34
Bijeli s roza sredinom

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 176177178179180 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,406 sekundi.