Gavez |
Odgovori | Stranica <1234 11> |
Korisnik | |
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E sada kada si me navukla,možda bi bilo dobro ,molim,te da pošalješ koji receptić,za lice, i ostale pripravke,pa ko voli nek izvoli. |
|
Sponzorirani linkovi | |
rijeka53
Odrastao grm Pridružen: 26 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1517 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dadada....definitivnio cekamo recepte narocito kada su isprobani
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svakako,tim više što mi je želja da nas kozmetička i farmaceutska industrija prestanu pljačkati i trovati te da se što više okrenemo prirodi u riješavanju kozmetičkih i zdravstvenih problema. Evo kako ja radim:
Uvijek u kući imam gotovi macerat gaveza, gospine trave,nevena ružmarina koje pravim u domaćem maslinovom ulju.Prve tri trave su melem za kožu a ružmarin potiče cirkulaciju.
Uzmem od svakog macerata jednaki dio i zagrijavam na pari (u vodenoj kupelji )pazeći da temperatura ne prijeđe 60-70°.Dodam pravi pčelinji vosak (ima ga svaki pčelar a i biljne ljekarne,mislim ).
E sad koliko voska treba dodati ja to radim odokativno.Dodam pa izdvojim jednu malu količinu i ohladim da vidim koliko je krema tvrda.Ako nije dovoljno dodam još sve dok ne dobijem željenu tvrdoću.S vremenom se "uhvati ruka".
Sad dolazi ono najvažnije:aloe vera.
U gotovu kremu dodajem opet odokativnu količinu gela aloje kojega predhodno istučem mikserom kao bjelance.Radi mirisa može se dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili nekog drugog , po želji.Opet izmiksam i spremim u kutijice nekadašnjih skupih krema koje mi nisu nikad bile dovoljno dobre.
Napomena:
S obzirom da u kremi ima kantarionova ulja (ulja gospine trave ) oni koji misle da im ona može prouzročiti fotoosjetljivost, kremu trebaju upotrebiti samo uveče.Nitko nikad od onih koje upotrebljavaju ovu moju kremu nisu imali takvih problema.
I, onima koji imaju masnu kožu ova krema može dodatno zamastiti kožu, posebno ako je rade bez aloje jer je aloja odličan ovlaživač kože.S alojom, rekla bih, da krema odgovara svakom tipu kože.Ali valja isprobati!
Ako ništa, može se koristiti samo povremeno kao maska za lice koja izvanredno čisti kožu.
Trebam li napomenuti da je krema odlična za ruke (pogotovo naše koje stalno nešto ruju po vrtu ),zatim za opekotine, rane, udarce, modrice, proširene vene, bolne zglobove...
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Admine, ne znam jesam li offtopic
Macerat gaveza pravim tako da izribam svježi korjen gaveza,zalijem ga maslinovim uljem i držim na toplom mjestu (ne mora na suncu ) 3-4 tjedna.
Ulje mora biti iznad gaveza 1-2 cm.
Tako radim i ostale macerate.
Što kad nemam gotovih macerata a hoću brzinski napraviti kremu:
U emajliranu posudu ubacim neven (suhe latice iz čaja ),izribani svježi korijen gaveza,listove ružmarina , listove svježeg trputca pa čak i crni sljez.(Kantarionvo ulje dodajem naknadno, njega uvijek imam)
Sve zalijem maslinovim uljem da ogrezne i kuham na pari (vodena kupelj ).
Jako je važno da posuda s vodom bude na tihoj vatri, da temeratura ulja ne prelazi 60-70°, bolje niža, jer maslinovo ulje gubi na kvaliteti ako se pregrije te da gornja posuda bude uvijek zaronjena u vodu a nikada ne smije biti u direktnom dodiru sa izvorom topline.
To bi se trebalo "kuhati" 72 sata.Ali ja to nikada ne činim.Tijekom nekoliko dana upalim kuhalo na izvjesno vrijeme,pa ugasim, pa opet upalim strogo pazeći da posuda ne ostane bez vode i da je voda uvijek topla, osim, naravno, po noći.Proces može trajati i duže ako se manje zagrijava.
Kad se tako iz biljki izvuku svi korisni sastojci, masa se procijedi kroz gustu lanenu krpu, dobro istisne, doda kantarionovo ulje.
Dalje se postupa isto kao i u predhodnom receptu.
O aloji i njenim blagodatima trebalo bi otvoriti posebnu temu Ne znam da li je već ima?
Oprostite ako sam preopširna, to je profesionalna deformacija.
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fermina-Daza ovo je super pa ti si nam pravi ljkarnik.Hvala puno,krećem u akciju sakupljanja biljaka,pa onda pravljenje ostaloga.
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim, molim.Samo naprijed, u akciju. I obavezno javi rezultate. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tinkturu gaveza bi trebala imati svaka kućna ljekarna.Jednostavna za napraviti a vrlo učinkovita.
Isjecka se, nariba ili samelje svježe korijenje gaveza stavi u teglu, prelije dobrom rakijom ili votkom.Rakija mora biti poviše korijena 1-2cm.Držati 4 tjedna, ne mora na suncu, te procijediti. Mazati bolna mjesta od reume, gihta, artroze, istegnuća, isčašenja,sportske ozljede ali i rane, akne itd.Prije nanošenja tinkture dobro je bolno mjesto namazati nevenovom masti jer je tinktura, radi alkohola, jaka i mogla bi nagristi. Kažu da mazanje ovom tinkturom briše bore. Zato cure navalite da mi budete lijepe. Tko ima suhu kožu trebao bi prije namazati lice nekom kremom |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A sad evo konačno i slike gaveza da oni koji ga ne poznaju vide kako izgleda:
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Još nisam koristio korjen gaveza pa me zanima da li se koristi samo onaj unutarnji bijeli dio korjena ili čitav korjen? |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Crni dio ostruži tupom stranom noža ili operi starom četkicom za zube da se skine zemlja i sve ostalo što je priljepljeno uz njega. Ukoliko je korijen veći i stariji, zna biti šupalj iznutra pa ga prereži i to isto očisti.
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tnx, stvarno si brz
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa kad pratim malo ovaj forum dok ne dobijem posao, dok me šef ne zaposli
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro je to, drago mi je da je ovaj forum "živ" jer mnogi se umrtve s vremenom. Ima se puno toga korisnog za pročitati. Imam i ja dosta knjiga, ali uvijek nakon teorije volim prije neke primjene prvo čuti praktična iskustva.
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dosta toga sam iskušao sam na sebi.
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jesam.
Sad još dilema sušiti u hladu ili na suncu?
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na propuhu u hladu, po mogućnosti nanizati na konac.
Gavez je učinkovitiji u svježem stanju. |
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što svježiji to bolji!
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gavez je na "lošem" glasu kao otrovan zbog kemikalije pod znanstvenim nazivom pirolizidni alkaloidi (PA). U PREVELIKIM količinama PA mogu izazvati oštećenje jetre a moguće i rak. No, za to bi bilo potrebno popiti 5 litaračaja dnevno, a to nitko normalan a ni lud ne bi učinio. Sastav PA se temelji na istraživanjima dr. Bruce-a Ames-a iz sveučilišta California u Berkeleyu. Prema njegovim nalazima i istraživanjima ŠALICA ČAJA OD GAVEZA MANJE JE KANCEROGENA OD JEDNE LIMENKE PIVA !!!
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo pa sam si napisao da se samelje u prah nakon sušenja i ja poslušao
Osim toga, tko će to iskapati ujesen i po zimi ako zatreba ...
|
|
Odgovori | Stranica <1234 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |