Prepoznavanje ljekovitog bilja |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Korisnik | |
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
znači menta je.....hvala cure
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
evo moje klasične piperite slikane jučer ...na mjestu na kojem uređujem novi vrt.....
...ako je prava čist piperita dno stabljike joj je crvenkasto ( atvoja bila relativno niska) ...ova moja naraste oko metar, nekad i više... je piperita al ddok je mlada je ovakva.... ![]() |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Da li je ovo ljekovita biljka, muški kantarion???
![]() |
|
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
čuj pa to nema baš niš sličnoga sa gospinom travom -kantarionom..a da postoji muška nikad čula..možda netko zna više..kantarion ima žute cveteke koje kad protrljaš ostane ti crvenkasta farba na prstima,listići su ovalnog oblika i imaju sitne točkice po sebi odnosno to su mali mjehurići puni ulja i uglavom biljka je već osvala..pa eto to ja učih na tečaju ljekovitog bilja..
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...hvala, duda, poznam gospinu travu....na otoku se sve rozilo od ove biljke, jedna poznanica bere ovu biljku i ocu kuha čaj za srce....navodno je muški kantarion (????)......
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
manči, nije da špotam he he :)))))))))))))) ali nisi slikal stabljiku i list :((((( no po cvijetu i liči kičici- Centraurium erythraea- koja se kod naših istočnih susjeda zove muški kantarion ( a gospina trava ženski kantarion)...... daklem po cvijetu ja bih rekla da bi moglo biti ali fali list- koji je uvijek u paru, gladak, na počeku uglast a pi vrhu izdužn i u špic sa vidljivom uzdunom brazdom ( uprao ga imam u ruci :)))) sad mu je vrijeme :)))) list je popuno ravna ruba ( nije nazubljen niti malo) , stabljika je četvrouglasta a okus biljke iznimno gorak, sabire se gornja polovina biljke ... ja je baš braal--....
...sori što se javljam tak kasno, po šumama sam u berbama... |
|
![]() |
|
p.s. nije baš potpuno bezopasna biljka....
|
|
![]() |
|
...da, to je to...nisam stavila sve slike koje imam, a ovo lišće nije njegovo....poznanica je po R.Marušiću nazvala muški kantarion, ja taj naziv ne koristim, jer gospina trava i ova roza biljka nemaju nikakve veze ni sličnosti i ne znam zašto bi obe bile kantarion, pa još muški i ženski - baš glupo....ali dobro, uglavnom je to to...kod nas je pri kraju cvatnje, ove godine obilno cvjeta i super mi je ukras u vrtu....
....otvorit ću sutra temu ( ako je nemamo ) , stavit slike, a ti piši o ljekovitosti.....važi??
|
|
![]() |
|
važi... :))) evo i ja se sjetila tek kad sam vidjela tvoj upit poslikati al mi kabel nije doma trenutno pa kad budem prebacim slike sa moba ( ako su za šta... ) i napišem štogod... :))
Marušić ima sko sve istočne nazive za bilje ( tko zna odakle je učio...) a i recepture u knjizi su mu malo .... paaa... dosta pod utjecajem balkanskog klasičnog travarstva i možda malo zastarjele... .. |
|
![]() |
|
...ma,da...misim da smo napredovali od vremena Marušića.....
......čitam da je kičica više za želudac, jetru.....jooooj meni, naša poznanica kuha nju za srce.....kako je strankinja i slabo naučila hrv brka stalno riječi, padeže i sl....došla sva ponosna sa punom kofom kičice i kaže da je to majčina dušica i da otac pije za srce.....meni se zamantralo
![]() ![]() ....e nekako je uvjeri da nije dušica i da sam vidjela sliku ove biljke, sad znane kao kičica, u popisu ljekovitih.....neđe..ne znam đe..... ali da ću provjeriti i javit joj......a ke!!!!....ode ona dalje brati druge trave i uvjerena i dalje da je to to i još za herc.......
|
|
![]() |
|
...čuj ...toga nažalost ima na svakom koraku.... većinom i jer ljudi misle da je to "znanje naroda" i time ddostupno svima i za sve ( ne možeš postati doktor čitajući doktor u kući - šta ne?ili gledajući hitnu službu?..možš ponešto naučiti...aliii....) premalo se pažnje polaže na profesionalizam u tom zvanju... a to zaista jest zvanje....
|
|
![]() |
|
evo par pomješanih slika.. neke sa velebita neke iz goskog kotara....
piskavica ![]() kičica ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
sad se sjetila da je to roza kičica ..jejje učili smo to na tečaju..eh šta ćeš zaboravih..al nikad nisam čula za drugi taj naziv ..pa di si našla tu piskavicu
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
imaš pravo..na tečaju smo bili na terenu i bila neka jadna žena što joj je dijete alergično na sve uzgojeno bilje..i bere ona okolonaokolo ko luda ..ispala na kraju jedna vreća lišća đurđice a ne luka srijemuša ..slični su ko vrag ali u knjizi koju je ona imala usporedba je bila vrlo loša..
|
|
![]() |
|
slažem se sa tobom Duda-Lave... a đurđica i srijemuš ( nažalost) klasična zabuna... ako se ne pazi previdi se natuknica o mirisu ) ako se si spominje kao neko posebno upozorenje....
|
|
![]() |
|
Vlasina ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Veljača 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 4 |
Veoma je gorka ali nije otrovna nit opasna biljka. Listovi i cvetovi (razlika u boji) su slični kao kod "ženskog kantariona" tj.gospine trave (Hypericum perforatum)ostala imena: kantarion,žuti kantarion,žuta kantarija.. Obe biljke kod mene rastu u prirodi. Berem ih i koristim kao veoma lekovite. |
|
![]() |
|
"muški kantarion" nije hrvatski naziv jer mi tu iammo za tu biljku službeni naziv kičica i muško/žensko miejšanje kantariona samo zbunjuje ljude....
dakle kičica je kičica a svi ostali nazivi turski, srpski, latvijski, engleski, njemački, portorikanski su strani i super su dok ne navode pomutnju.... tako npr možete naći 10 različitih ranjenika i 5-6 različitih zlatnica.... |
|
![]() |
|
Vlasina ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Veljača 2010 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 4 |
Griva 1978!
Nisam imao nameru nikog da zbunjujem naprosto vidiš da sam nazive stavio pod znakom navoda jer su Manči i Duda-Lave govorili o "muško/ženskom kantarionu" i zbog toga sam napisao komentar. U svoj literaturi sa prostora bivše YU koju posedujem (iz BiH, Hrvatske,Makedonije,Srbije,Crne Gore postoje zvanični nazivi: Kičica - Erythrea centaurlum Kantarion,gospina trava - Hypericum perforatum Što sam i napisao u mom komentaru i dao osnovne sličnosti i razlike o ovim biljkama. I kod mene su to zvanični nazivi za ove biljke, ali ne možemo mi da promenimo nazive biljaka kako ih narod naziva u Zagorju ili Dalmaciji, Slavoniji ili Vojvodini, Hercegovini ili Sandžaku, pa i u dva susedna mesta mogu istu biljku da nazivaju različitim narodnim imenima. Ovu temu sam shvatio da za određenu biljku koju narod u različitim krajevima različito naziva odredimo zvanični (oficijalni) i stručni (latinski) naziv. Ili prema slici i opisu pokušamo da prepoznamo i odredimo neku biljku i time pomognemo nekom kome je potrebna ta lekovita biljka. Možda grešim ali naziv ove teme je:Prepoznavanje lekovitog bilja. Griva izvini ali pogrešno si shvatila moj komentar. Pozdrav! |
|
![]() |
|
cenarius ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Griva, gde se nalaze sluzbeni nazivi biljaka? |
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |