Kada i kako sijati? |
Odgovori | Stranica <1234 14> |
Korisnik | |
jelsa
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja,nemaš potrebe razdvajati dalije,bez obzira da li one bile sjemenske ili gomoljaste.U koliko se odlučiš na razdvajanje izvadi ih iz zemlje čuvaj na suhom do ranog proljeća.Pred samu sadnju oštrim nožem odvoji ih i posadi.Na taj način ih i razmnožavaš
|
|
Sponzorirani linkovi | |
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jelsa, hvala ti, ali ja sam njih vec izvadila iz zemlje, pa se i pojavio problem deljenja.
Vec sam ih i spremila. A ako do proleca naucim kako razdvojiti gomolje, tako da svaki nosi i deo korenovog vrata, razdelicu ih pre sadnje. Ali, evo, Shasha ih sadi ne razdvajajuci ih, i verujem da su lepe. Svakako cu ponovo pokusati da ih uzgojim iz semena. Poz. |
|
Aglaja
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jelsa, moje dature se suše na samom vrhu i bez neke gnjecavosti. Jednostavno se prvo osuše oni prvi listići koji se razviju, a zatim i onaj prvi par pravih listova. Neznam na kojoj temp. da ih držim (možda je to uzrok sušenja). Žute su O.K. iako sam jutros primjetila da je i jedna žuta počela sa sušenjem.
|
|
jelsa
Nedavno posijan Pridružen: 18 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kika navedi temperature na kojima držiš dature/dnevne i noćne/.Može biti uzrok jedino da je temp. išla u minus.Vjerovatno se radi o nekom gljivičnom oboljenju.
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne mogu navesti temp. Znam samo da je niža od sobne jer ih držim između duplog prozora. Kad su bile na sobnoj temp. previše su rasle u vis, pa sam ih stavila u prozor gdje je nešto sviježije. Sutra ću ih fotkati pa ako želiš okačit ću sliku na ovu temu.
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jelsa, uslikala sam svoje sijance Dature, pa te molim ako uspiješ identificirati problem da mi napišeš.
|
|
jelsa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nema nekih naznaka da je oboljenje.Vjerujem da je uzrok fizičke prirode/hladnoća,visoka temperatura ili oba faktora zajedno jedan nakon drugoga.Za svaki slučaj poprskaj ili zalij sa Dithane M45.Ako se proces nastavi javi.
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti Jelsa na odgovoru. Tješi me to kaj nije bolest u pitanju. Ako preživi, javim. Jedna od ove dvije biljke je već pokojna.
Ažurirao kika - 19 Prosinac 2007 u 21:25 |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam, kasno u jesen,posijala albiciju vani no ostalo mi još sjemenja a ne znam kad se sije. Mislila sam u teglu posijati pa ako ove vani ne niknu da ih u proljeće presadim.Kada da sijem u teglu? Ne znam ni kada da sijem ricinus i hibiscus,isto u teglu.
|
|
kika
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam pametna kaj da ti savjetujem, ali mislim da bi komotno mogla sijati krajem 1. mjeseca ili u 2. mjesecu.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako sam i ja mislila nekako,jer je to ipak neko drveće.Zato i pitam,samo da nebude prerano.
|
|
jelsa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjetvu se već može započeti ako imaš mogučnosti održavati temperaturu iznad 10C te dovoljno sunca za pobudnju klijanja.Za hibiskuse potrebita temperatura je oko 20C.Ricinus sij direktno u zemlju na proljeće jer je razvoj daleko bolji.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala,Jelsa.
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pohvalila bih ovo Jelsino uputstvo za setvu dalija, preporucila svakom da ga se drzi i jos jednom zahvalila.
Klijanci su se pojavili za samo nekoliko dana, pa bih volela i dalje pravilno ih tretirati. Ono sto me zanima je da li ih je bolje pikirati pojedinacno ili u grupi, kada ih je najbolje pincirati da bi se postigao grmoliki rast i kako se to u ovom slucaju radi. Pa, ako neko zna odgovore na ova pitanja, bila bih mu zahvalna. |
|
Aglaja
|
|
jelsa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja,kod dalije nema pinciranja vrhova.Vjerovatno govorimo o sjemenskim dalijama,ako je to onda se pikira pojedinačno.Ona je sama po sebi kompaktna biljka/grmolika/ .Prvi cvijet je jako bitan za njenu formu i ukoliko ga odgodimo pinciranjem dobijamo novi centralni izboj koji remeti kompaktnost-grmolikost.Drži je na suncu do presađivanja a poslije kamo želiš jer podnosi i laganu sjenu.
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jelsa, hvala ti. To mi je onda jedna briga manje.
A pitala sam zato sto su mi prosle godine rekli da mi nisu grmolike zato sto im u doba rasta nisam zakidala vrhove. Hvala jos jednom. |
|
Aglaja
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jelsa, mene zanima delphinium ili kokotić i cleoma?
Dali nam možeš dati savjet!!! |
|
jelsa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Delfinium sam uzgajao neko vrijeme kao rezani cvijet za cvjećarnu.Sjetva hibridnog sjemena jje bila prava blagodat.Klijavost 100%,kontejnerska sjetva,bogati supstrat.Opasnost od polijeganja rasada je velika stoga je potrebna redovita zaštita.Nije zahtjevan na tlo,ali traži redovito zaljevanje. Iako je kod mene sađen u gredici sa mrežom kao potporanj,preporučio bi da se sadi kao grupa po 10-15 komada zajedno sa razmakom 8-10cm. da bi pridržavali jedan drugog.Prihrana obavezna bar jednom tjedno.Berbu cvijeta bi preporučio bar u završnoj fazi cvjetanja jer na taj način se biljka sačuva u dobroj kondiciji za sljedeću sezonu.poželjno je malčirati biljku na kontinentu tokom hladnijeg perjoda.
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jelsa hvala ti.
|
|
Arwen
Odrastao grm Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo mene s jednim pitanjem. naime, imam sjeme pelargonije pa bih ju posijala. da li je sad ok vrime za to ili možda neko drugo? fala..........
|
|
|
|
Odgovori | Stranica <1234 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |