Bugičin mini eko povrtnjak |
Odgovori | Stranica <1 2021222324 39> |
Korisnik | |
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oooo, pa da si od svake vrste posijala samo dvije sjemenke, već bi imala 20- ak sadnica! Znam koliko im je teško odoljeti kada postoji more vrsta...
Viška sam uvijek imala, a "udomitelja" ima svake godine sve više! Od lani nemam ništa svoga sjemenja no posijati ću ono od predlani. Klijavost bi još trebala biti donekle dobra no neću znati dok ne probam. |
|
Sponzorirani linkovi | |
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma sram me reći... ... od svake sam sijala više od dvije, naravno - ja sam ziheraš, u stilu onoga, a što ako ne nikne... i prošle godine sam imala viška za kumu, susjedu, dvije cvjetne prijateljice... a tako će biti i ove, ako sve nikne... Sad sam u potrazi za dvije-tri sjemenke tamarilla, baš bih ga voljela probati uzgojiti.
|
|
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ove godine sam odlučila da ću sijati dva puta. Tako ispada da će biti i kod tebe, dok ti dođe sjeme i već imaš neki razmak u vremenu. Ja na žalost nemam grijani tavan a prozorske klupčice su prebukirane pa moram još malo pričekati...
Sa tamarilom nemam iskustva... nadam se da će se naći dobra dušica i razveseliti te sjemenkama! |
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, tako će biti i kod mene, sijanje na dva puta. Tako je bilo i prošle sezone, razmak nekih petnaestak dana. Bolje je pričekati ako se nema mjesta jer se jako lako biljčice izduže i budu tanke stabiljke. Razmišljam kupiti sjemenke tamarilla, ali ni sama nisam još načisto bi li uopće probala njegov uzgoj ili ne. Izgleda fora, da bar postoji netko sa cifa tko zna kakav okus ima.
|
|
desert rose
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malo proguglaj, koliko znam, nije nemoguće uzgojiti ga kod nas no pitanje je koliko je isplativo. Onako za gušt, zašto ne probati kada te zanima? Jedino je problem što zahtjeva puno njege, gnojenja i zalijevanja... no, pitanje je kakva će biti godina. Ako bude kao lanjska onda ne bi trebala niti pokušavati...
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma, da - u pravu si, ako bude onoliko kiše sve budemo opet bacili. Mislim da ću ipak odustati od tamarilla... nekako se dvoumim jer ne znam kakav je okus, a posla oko njega puno.
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
arčik
Odrastao grm Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugice, baš super što si nam pokazala u šta seješ presadnice...koliko gusto stavljaš semenke...sledeći put kad nešto seješ, postavi slike za ceo postupak...ima onih kao na primer ja, koji su početnici u povrtarstvu...
prošle godine kupovala sam presadnice...neke sam dobila od prijateljice...sad bih htela sama da se oprobam u tom poslu... |
|
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je prva godina da sijem jako malo i zato sam sijala u ove posude od sladoleda, sjemenku po sjemenku na razmak oko 1 cm.
Inače sam sijala po dvije sjemenke u plastične posude od svježeg sira od 500 gr i u njima bi rajčica ostajala sve do sadnje u vrt - dakle, bez presađivanja. No, zauzme puno mjesta, a sad imam puno cvijeća i sukulenata na zimovanju na tavanu i velika je gužva... tako da ću morati presađivati čim stasaju za tu radnju. Ne ustručavaj se sijanja, rajčica ima odličnu klijavost i ako se pridržavaš nekih osnovnih uputa, ne može biti loše. Postupak sijanja je slijedeći: - večer prije sijanja sjeme rajčice ostavim da se namače u mlijeku ili kamilici do slijedećeg dana - pospješuje klijanje - napunim posude (prije napravim rupice na dnu svake vrućim čavlom) zemljom pomiješanom s dijelom pijeska, da sjeme lakše proklije - prskanjem navlažim zemlju, na nju stavim sjemenke i prekrijem ih s vrlo malo zemlje - dakle, nikako debeli sloj, vrlo tanak mora biti - navlažim prskanjem, obilježim nazive i prekrijem prozirnom folijom - svaki dan je skinem na dva sata da ne bi došlo do razvoja plijesni - kad sjemenčice niknu, folija se miče i dalje ih zalijevam prskajući Naravno, posude se drže na svjetlom i toplom mjestu jer rajčica treba od 22-25 stupnjeva za klijanje. Kad flanci porastu, presele se na svjetlo mjesto uz nižu temperaturu, oko 18 -20 stupnjeva im je dosta za rast. Na mojoj temi Dnevnik bugiceza5 ima slika tako posijane rajčice od prošle sezone, kao i slika iz priručnog balkonskog plastenika, malčiranih rajčica posađenih u vrt...
|
|
arčik
Odrastao grm Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
super...shvatam...kupila sam nekoliko vrsti zemlje...to ću pomešati...imam i džak zeolita...umesto peska...još sutra krećem u probu...bar seme paradajza imam na pretek...moje...od onih krupnih...probaću i javljam se kad nikne...ako nikne...nešto mi nema lepu žutu boju...možda ni to nisam dobro osušila...ma, ja sam ti brzalica...sve neka ludnica...
|
|
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super, draga moja, a i imaš posla napretek i zemlje jako puno, sve to zahtjeva veliki trud, napor i rad i zato nije čudno da se dogodi i neki propust... niknuti će tvoj paradajzić, nisu prezahtjevni samo otpočetka trebaju toplinu, a kasnije puno svjetlosti da se ne izduže. Zemlja gdje je posijano sjeme mora biti uvijek optimalno vlažna, niti premalo niti prejako... tako će brže niknuti.
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Druga runda paradajzića posijana jučer...
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bravo rajčice su već lijepe
|
|
Odgovori | Stranica <1 2021222324 39> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |