Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Proljeće u mome vrtu
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Proljeće u mome vrtu

Odgovori Odgovori Stranica  <1 245246247248249 312>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
božur3 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Status: Offline
Bodovi: 186
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje božur3 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2015 u 10:44
A u ne mogu vjerovati, kod mene ama baš ništa. Dvorište se sve više pretvra u KOpački rit :(
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2015 u 18:00
Bugica,smile71
Božur,smile71, procvjetao je samo jedan a bit će ih još jer mi je pun travnjak... Sami se zasijali pa se sada razmnožavaju, raznosi sjeme vjetar i kosilica kada se kosi trava...
Imam i visibabe ali one još nisu otvorile svoje zvonaste člavice.....
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 19:46
Naš unuk Filip je krenuo  osvajati svijet , prohodao je  a baka je po našem starom običaju pekla pogaču, običnu pogaču, koja se peče kad dijete prohoda. Obična pogača zato da bude čvrst korak kao kora pogače.....

Na vrh
lucy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 2541
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lucy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 21:58
Jako lijep običaj vezan za prve nesigurne korake djeteta. A prvi vjesnici proljeća sigurno najavljuju nadolazeće proljetno vrtno slavlje.
Sutra je novi dan.
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 22:31
Lucy, hvala ti na posjeti.....smile71Sve više jaglaca i tratinčica cvjeta... Ima i pokoja visibaba ali je još jako mokro a bit će još i minusa, tako da ima još vremena za pravi početak.....
Na vrh
anabistrica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
4. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Bodovi: 4011
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anabistrica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 22:38
Slažem se s lucy, lijepi je običaj pečenja pogače za tako važan trenutak, a i fini, naročito kad mu se još nešto pridoda
Lepe ti je Zagorje zelene
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 22:46
Anabistrica,hvala ti na posjeti ....smile71To je važan trenutak... pridodalo se još ponešto  , malo slanoga, malo slatkoga i baš smo se lijepo proveli... ( samo u krugu obitelji)....
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 23:06
Prekrasan obicaj ! Nisam znala da takav postoji !
                     Kinder bilder
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2015 u 23:11
Gute, to je stari slavonski(dijela Đakovštine) običaj a već dobro zaboravljen... Ja sam to radila i kada su moja djeca prohodala a i sada kada mi je unuk prohodao....Ne znam da li to još netko radi ali to je lijep običaj....smile71
Na vrh
rajski vrtovi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1789
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rajski vrtovi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Veljača 2015 u 07:35
Draga Milice unuku želim sretne prve korake i da cijeli život "čvrsto stoji na svojim nogama". Baš mi je drago što njeguješ stare običaje, to je uvijek poseban doživljaj. U mom kraju postoji isti običaj samo što se ne pravi pogača nego "pita prohodača". To je ona klasična "orehnjača", pita od dizanog tijesta sa nadjevom od oraha. HugHeart
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
Na vrh
rubensica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 325
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rubensica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Veljača 2015 u 12:44
Pogaca prohodaca.. lijep obicaj
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
Na vrh
JosipaNu View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2921
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje JosipaNu Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Veljača 2015 u 18:55
ovo sa pogacom nisam znala...sad cu cekati unuce i peci pogacu a mogla bih i svom kumcetu...jos malo ce 5 mj....Tongue
neka nam dugu i cvrsto hode po zemlji...andjeli nasi...
smile86
divno je biti nekome nesto....
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Veljača 2015 u 21:38
Rajski vrtovi, smile71lijepi su ti naši običaji...Hvala ti na lijepim željama.....
Rubensica,smile71
Josipa Nu,smile71 u svakom dijelu  su drugačiji običaji... To su već zaboravljeni običaji,  ne održavaju se baš puno... Naročito mlađi naraštaj za to i ne zna......
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Ožujak 2015 u 22:32
Moja unuka Nika (2 god i 8 mj) je pomagala mijesiti pogaču za prve korake svoga brata Filipa.....

Na vrh
lucy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 2541
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lucy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 00:18
Divno je vidjeti unuku  i baku koja strpljivo prenosi i objašnjava stare, pomalo zaboravljene običaje. Prenijet će tako baka i ljubav prema visibabama, jaglacima, šafranima... 
Sutra je novi dan.
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 08:52
Lucy, hvala ti na posjeti.... smile71Moja Nika voli pomagati, naročito u kuhinji.Kad mijesim rezance ili nešto drugo, malo i njoj dadem tijesta pa ona mijesi i izrezuje kolačiće ili kada se pravi pica, ona napravi jednu malu sa svim sastojcima kao i velika. Naravno to se isto peče u maloj tepsiji....
 A i mali Filip isto hoće nešto raditi. Kad uđem u špajz, on odmah dolazi zamnom i onda mu dam da odnese košaricu za kruh ili vrećicu s kruhom ili nešto što je lakše. Bude sav sretan....
Imam u kući raznog cvijeća ali oni to ne diraju. Odmalena ih je mama učila da se to ne dira i da se samo gleda i za sada slušaju.....Isto tako i u dvorištu, ne kidaju  cvijeće.....
Na vrh
dadinica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5177
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dadinica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 18:56
O Milice!
Vidim i ti si blagoslivljala unukove prve korake. Lijepo je znati da ipak bar netko njeguje stare običaje.
Običaj sa pogačom postoji i kod nas u Baranji. 
Tu pogaču zovemo "prohoduša".
Stavi se u veženu ili šlinganu torbicu pa djetetu na leđa.... no, to je samo figurativno, netko od roditelja torbicu pridržava, da djetetu ne bude teško.
Uostalom, tako i jeste u životu, zar ne? Roditelji uvijek pridržavaju da djetetu bude lakše u životu.

Jako si me obradovala što si pisala o tome.smile84
Uzgred, mada možda nije primjereno, šaljem unučićima tople zagrljaje.Hug
Pozdravi iz Baranje!
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 20:58
Dadinice, hvala ti na tvome komentaru i na pozdravima....smile71
Ovo sa torbicom na leđima nisam znala ali jako je to zgodan običaj....
Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 21:01
U moj vrt je zavirilo proljeće...

Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2015 u 21:06
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 245246247248249 312>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,391 sekundi.