Proljeće u mome vrtu |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 245246247248249 312> |
Korisnik | |
božur3 ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2014 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A u ne mogu vjerovati, kod mene ama baš ništa. Dvorište se sve više pretvra u KOpački rit :(
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Bugica,
![]() Božur, ![]() Imam i visibabe ali one još nisu otvorile svoje zvonaste člavice..... |
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
|
|
![]() |
|
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Jako lijep običaj vezan za prve nesigurne korake djeteta. A prvi vjesnici proljeća sigurno najavljuju nadolazeće proljetno vrtno slavlje.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
![]() |
|
Lucy, hvala ti na posjeti.....
![]() |
|
|
|
![]() |
|
anabistrica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Slažem se s lucy, lijepi je običaj pečenja pogače za tako važan trenutak, a i fini, naročito kad mu se još nešto pridoda
|
|
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
![]() |
|
Anabistrica,hvala ti na posjeti ....
![]() |
|
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Prekrasan obicaj ! Nisam znala da takav postoji !
![]() |
|
![]() |
|
Gute, to je stari slavonski(dijela Đakovštine) običaj a već dobro zaboravljen... Ja sam to radila i kada su moja djeca prohodala a i sada kada mi je unuk prohodao....Ne znam da li to još netko radi ali to je lijep običaj....
![]() |
|
|
|
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Draga Milice unuku želim sretne prve korake i da cijeli život "čvrsto stoji na svojim nogama". Baš mi je drago što njeguješ stare običaje, to je uvijek poseban doživljaj. U mom kraju postoji isti običaj samo što se ne pravi pogača nego "pita prohodača". To je ona klasična "orehnjača", pita od dizanog tijesta sa nadjevom od oraha.
![]() ![]() |
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
rubensica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2013 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 325 |
Pogaca prohodaca.. lijep obicaj
|
|
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
|
|
![]() |
|
JosipaNu ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
ovo sa pogacom nisam znala...sad cu cekati unuce i peci pogacu a mogla bih i svom kumcetu...jos malo ce 5 mj....
![]() neka nam dugu i cvrsto hode po zemlji...andjeli nasi... ![]() |
|
divno je biti nekome nesto....
|
|
![]() |
|
Rajski vrtovi,
![]() Rubensica, ![]() Josipa Nu, ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
lucy ![]() Trajnica ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Divno je vidjeti unuku i baku koja strpljivo prenosi i objašnjava stare, pomalo zaboravljene običaje. Prenijet će tako baka i ljubav prema visibabama, jaglacima, šafranima...
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
![]() |
|
Lucy, hvala ti na posjeti....
![]() A i mali Filip isto hoće nešto raditi. Kad uđem u špajz, on odmah dolazi zamnom i onda mu dam da odnese košaricu za kruh ili vrećicu s kruhom ili nešto što je lakše. Bude sav sretan.... Imam u kući raznog cvijeća ali oni to ne diraju. Odmalena ih je mama učila da se to ne dira i da se samo gleda i za sada slušaju.....Isto tako i u dvorištu, ne kidaju cvijeće..... |
|
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
O Milice!
Vidim i ti si blagoslivljala unukove prve korake. Lijepo je znati da ipak bar netko njeguje stare običaje. Običaj sa pogačom postoji i kod nas u Baranji. Tu pogaču zovemo "prohoduša". Stavi se u veženu ili šlinganu torbicu pa djetetu na leđa.... no, to je samo figurativno, netko od roditelja torbicu pridržava, da djetetu ne bude teško. Uostalom, tako i jeste u životu, zar ne? Roditelji uvijek pridržavaju da djetetu bude lakše u životu. Jako si me obradovala što si pisala o tome. ![]() Uzgred, mada možda nije primjereno, šaljem unučićima tople zagrljaje.
![]() |
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
Dadinice, hvala ti na tvome komentaru i na pozdravima....
![]() Ovo sa torbicom na leđima nisam znala ali jako je to zgodan običaj.... |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 245246247248249 312> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |