Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Balkonsko cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pelargonije ili muškatle
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pelargonije ili muškatle

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2526272829 94>
Korisnik
Poruka
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Status: Offline
Bodovi: 193
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Lipanj 2011 u 09:00
Olja hvala ti na savjetu.Igrom slučaja imam baš to kući,ostalo svekrvi od jagodaTongue
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 842
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Lipanj 2011 u 17:54
Bas si me obradovala Morena,koja slucajnost da bas to imas...videces kako brzo deluje,zalij ostalo cvece....to je estra stvar...kod nas se to ne moze naci u prodaji pa se snalazim kako znam i umem.

Jedva cekam da se javis sa rezultatima...smile126
Na vrh
anči39 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3042
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anči39 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Lipanj 2011 u 23:10
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Koje lijepo dvorište, sve na svom mjestusmile39

Gdje kupuješ to gnoivo od 50 kg NPK 10 10 10 plus mikroelementi 19 €.Smile
I mene ovo zanima .
Kod nas je NPK 15  15  15.

Pinus a kako doziraš NPK gnoivo  ?
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Lipanj 2011 u 09:07
Anči NPK 15 15 15 je dobro gnojivo. Ali za balkonsko cviječe (naročito za surfinije, calibrahoe i sl) moraju biti sadržani u gnojivu još mikroelementi .
Treset je najvažniji sastojak zemlje za cviječe. On nema ništa (bolje rečeno jako malo) hranjivih tvari u sebi. Uz N,P,K ( dušik,fosfor ,kali ) moraju biti prisutni i drugi elementi. Te elemente biljke trebaju u manjim količinama (mikroelementi).

Kako pripravim gnojivo ?
Granulat prvo otopim u vrućoj vodi, zatim ohladim i ulijem u plastične boce recimo od Coca cole. Prilikom svakog zalijevanja ulijem u posudu sa vodom malo otopljenog gnojiva i to je to.

Koliko gnojiva ulijem ?
Malo, ali prilikom svakog zalijevanja.

Što je sa talogom (netopivim ostatkom) ?
Bocu prvo malo potresete a zatim ulijete malo gnojiva u vodu za zalijevanje.

Nisu sve soli topive u vodi. Jedan dio netopivog gnojiva (onaj talog) se poslije otopi u humusnim kiselinama zemlje za cviječe a jedan dio je balast koji biljkama ništa ne šteti.

Važno je da stalno gledate svoje biljke. Kada biljke imaju zdravi izgled, kada lijepo napreduju, prihranu smanjim i po nekoliko dana ne gnojim.
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Lipanj 2011 u 23:27
Sa ovima nisam imala problema jer su sadjene u klasman zemlju bas za muskatle ...

]

Nisam ih prihranjivala jer ta zemlja sadrzi sve potrebno za njhov razvoj ali sad cu polako poceti da dodajem jer je voda sigurno vec isprala hranivo a i biljke skupljaju sta im je potrebno...
Na vrh
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 07:34
Olja,muškatle su ti predivne,milina ih za gledati!!Clap
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 10:10
Prelijepi su vam muškatli,u zadnje vrijeme i meni su sve ljepši,imam ih nekoliko.Susijeda ima starinske one velike ajme što su lijepi tražila sam pelceriće,uzmem ih malo kasnije kad prođu ove velike vrućine.
Svakako ih poslikam da ih vidite.
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1661
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 15:39
Pinus koliko gnojiva NPK otopiš u koliko vode i koliko te otopine stavljaš  na koliko vode za zaljevanje.Da li ti je voda u kojoj otapaš NPK gnojivo topla ili uistinu vruća.I znaš kaj pošto su dame ustanovile da si iz Slovenije sad mi je tvoja urednost i ljubav za biljkama jasnija...sve na svome mjestu ,to su slovenski geni i ja ih imam po ocu,a djevojačo prezime mi je također slovensko,a i živim također 4 km od Slovenije...smile120
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 17:03
Silvestra, možemo otapati i u hladnoj vodi ali je tu proces otapanja puno duži. U vrućoj vodi se granulat prije i puno lakše otopi, osim toga potrebno je i manje miješanja. (otapanje granulata je endotermna reakcija, potrebno je dovesti energiju)

Kada kupimo tekuće gnojivo u trgovini, tada je idealno da je otopina zasićena. Zašto ? Zato da za naš novac dobijemo maksimalnu količinu gnojiva. Da nas ne „kradu“ prilikom kupnje, da nam ne prodaju „bofl“. Poželjno je da su brojevi koji označavaju postotak danog elementa što veći. Što su (postotak) brojevi veći gnojivo je kvalitetnije (manje ga je potrebno)

Kada sami radimo otopinu postotak zasićenost mi nije važan. Ako otopina nije zasićena što to ima veze? Malo brže ju potrošim. Napraviti ću novu kada potrošim staru.

Ali kada pitaš evo ovako: uzimam približno 5 litara vode i 1 kg granulata NPK sa mikro elementima.
Gnojim svaki puta po MALO prilikom zalijevanja. Najvažnije je da GLEDAŠ svoje biljke svaki dan. Ako one lijepo napreduju, ako su zdravog izgleda, lijepe boje lišća, tada i po nekoliko dana ne prihranjujem.
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 18:10
Ha,ja čim sam pročitala išla topit,četiri šake granulata i litra,dvije  vode,urea bila pri ruci umalo malo i nje nisam stavila.
Večeras krećem sa zaljevanjem.

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 20:04
Arim urea je čisti dušik i on je OK kao dodatak u proljeće kada biljka kreče sa vegetacijom. Sada nije dobar za biljke. Sada je bolje da ideš sa   NPK. Drži se pravila više puta po malo prilikom gnojenja, i GLEDAJ svoje biljke.
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2011 u 21:47
Hvala morena,a da te pitam sta je sa tvojima?jel ima nekog poboljsanja?
Na vrh
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2011 u 09:11
Originalno poslano od člana Olja Olja napisao:

Hvala morena,a da te pitam sta je sa tvojima?jel ima nekog poboljsanja?

Pa mislim da ima!!Ne vidim više da niču novi žuti listovi a ovi "stari" se polako oporavljajuSmile
Na vrh
Olja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Olja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2011 u 16:00
Drago mi je ako je tako .... ima jos jedna vrlo dobra stvar a to je WUXAL-super...mozda si cula i za to,ja ga koristim folijarno,za sve je dobro cak i za sobno cvece,odmah se vidi pomak...biljke dobijaju zdravu i jaku zelenu boju.

Ima ga i u manjim pakovanjima i nije skupo a jako delotvorno!
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2011 u 16:58
Pinus,hvala Ti na odgovoru ,Wink.prelazim iz ovih stopa na tvoj način gnojenja,jer sad vidim da jedna žlica KAN 7 u 20 l vode baš i nije neko gnojenje,hvala Ti.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2011 u 20:05
Silvestra po meni ovaj način gnojenja NIJE bolji ili lošiji od gnojenja sa gnojivom koje netko drugi pripremi umjesto nas. Razlika je jedino u cijeni.

Uzmimo za primjer Osmocote gnojivo (navodno je to gnojivo "najbolje" na trgu, zato ga uzimam za primjer). Cijena jednog kilograma sporotopnog gnojiva Osmocote NPK plus mikroelementi iznosi 13,5 €, a vreća od 50 kg NPK plus mikroelementi 20 €. Ako izračunamo koliko košta 50 Kg Osmocote gnojiva dobijemo 675 €.

Za razliku u cijeni od 655 € da se kupiti puno toga, zar ne ?
Na vrh
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Lipanj 2011 u 14:40
Pokušala bih uzgojiti pelcere pelargonija za proljeće ali nikada to nisam radila.Jel mi netko može savjetovati kako se to radi,kako ih "skladištiti" do proljeća i koje je vrijeme za to najbolje?Hvala unaprijedWink
Na vrh
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2011 u 08:18
Pelargonija zonale
Na vrh
Silvestra View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvestra Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2011 u 13:15
Tako je Pinus,potpuno si u pravu.
Morena,uzmi vršne djelove biljke u dužini od nekih15 cm i to najbolje u 8 mjesecu,uroni ih u prah za zakorjenjivanje ako imaš ,ako nemaš ništa i pola stabljike u zemlju,lagano potisni zemlju okolo i ne pretjeruj sa zaljevanjem.Stavi gore vrečicu da prije potjera i svaki dan je malo skini i opet vrati,drži u hladu i to je to.Kad se prime po zimi ih stavi u sobu di temperatura bude čim niža ali ne ispod 0.Kad se dobro zakorjene i poćnu rasti otkini im vrh da budu bujnije od korjena a ne da budu dugačke i samo jedna mladica da se formira.
Na vrh
morena View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje morena Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Lipanj 2011 u 07:54
Silvestra hvala na odgovoru!WinkSamo mi jedno nije jasno,vršni dio dali je bitno kakav je cvijet,odnosno dali mora biti u punom cvatu ili ne smeta ako je već ocvao?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2526272829 94>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,266 sekundi.