Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Dnevnik radova
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Šmrckov dnevnik radova
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Šmrckov dnevnik radova

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2627282930 85>
Korisnik
Poruka
Lora View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4104
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lora Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 01:30
Žao mi je Šmrčkice što si imala tako loš dan. No bit če bolje.......

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 08:23
hvala smrcko na savjetu

vazno je da se dobro zavrsilo

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 16:59
smile79
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 17:02
Uzgoj povrtnih kultura malčiranjem tla

http://sites.google.com/site/brusnicakc/uzgojpovrtnihkulturamal%C4%8Diranjemtla

Kad je Zemljin pokrivač oštećen ili čak i uništen, tlo je golo i izloženo raznim vremenskim utjecajima. Kiša ispire hranjiva, razara strukturu, dolazi do erozije i vodom i vjetrom, pod utjecajem sunčevih zraka, nakon kiše, stvara se pokorica, isušuje se neophodna vlaga, vjetar dodatno isušuje tlo, mraz zimi prodire duboko u tlo i onemogućuje život i sl. Priroda kao sustav savršeno funkcionira. U prirodi je tlo pokriveno ili biljkama ili organskim “otpadom”.
Kad čovjek, životinja ili vremenske nepogode unište prirodni pokrivač, iz tla vrlo brzo niču samonikle biljke i zatvaraju ga. Tamo gdje ne dođe do tog procesa nastaju pustinje i, općenito, površine na kojima više nema biljnog života ukoliko ne izvršimo drastične agrotehničke mjere.
Zastiranje tla nije, možemo i sami zaključiti, izum čovjeka, već iskustvo preuzeto od prirode. Kako bismo tlo zaštitili, koristimo razne stelje – od živih pokrivača tla do malča.  

Kad govorimo o postupku malčiranja tla, u uzgoju povrtnih kultura, osnovni materijal nam je stelja.
Za zastiranje koristimo dvije vrste stelja:

• hranjive i
• zaštitne.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 17:02
Hranjiva stelja može biti:
  • ljekovito i začinsko bilje, list koprive, gaveza, rajčica (u nasadu rajčice i kupusnjača),
  • kora drveta ( bjelogorica za neke vrste cvijeća i bobičasto voće npr. ribizli, maline, kupine…),
  • nedozreli kompost,
  • razni usitnjeni organski otpaci kao što je npr. svježe pokošena trava, sijeno, korovi (bez sjemena), lišće i drugi otpad biljaka koje ubiremo (korijenje, cime, prazne mahune…),
  • alge, naplavljene na obalu ( samo ako nisu iz zagađenih voda),
  • zelena gnojidba – usjev gorušice ili mahunarki prvo čini živi biljni sag, a potom se kosi te ostaje kao stelja,
  • piljevina, u iznimnim slučajevima, ali samo ako se gnojidbom doda dušik, (neophodan za razgradnju lignina i celuloze koji se nalaze u piljevini), koji se u protivnom crpi iz zaliha tla
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 17:03
Zaštitna stelja služi sprečavanju gubitka vlage iz tla, sabijanju tla, te sprečavanju nicanja korova.
To može biti: 

• kamenje,  
  • kartoni (nisu preporučljivi u nasadu radi ljepila),
  • papiri (bez boja),
  • iverica, te
  • razne vrste propusnih i nepropusnih folija.
  • Ekovrtlari se uglavnom koriste hranjivom steljom jer one djelomično ili potpuno zamjenjuju gnojidbu. Stelja od pokošene i uvenule trave se koristi u tankom sloju ispod većine kultura u vrtu, 
  •  stelja od začinskih i ljekovitih biljaka blagotvorno djeluje i na usjeve i na tlo,
  • stelju od kopriva, kao vrlo hranjivu, vole kišne gliste, čime direktno utječu na poboljšanje humusa u tlu,
  • stelja od lišća i stabljika gaveza služi za zastiranje usjeva koji imaju povećanu potrebu za kalijem
  • stelja od lišća i mladica rajčice dobra je za same rajčice, ali i za kupusnjače jer njihov miris izbjegava kupusni bjelac
  • stelja od oplijevljenih korova na jače zakorovljenim gredicama pomaže u sprečavanju daljnje zakorovljenosti (naravno, moramo paziti da korijen nema doticaja s tlom kako bi se spriječilo ponovno nicanje)

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 17:27
TRAVA - se koristi kao malč samo ako nisu primjenjivani herbicidi. Najkraćeg vijeka u odnosu na druge.  Dvije funkcije đubrenje i malčiranje. Debljina oko 4 cm.

KARTON- na površini ostaje duže od jedne sezone.

PROPUSNE FOLIJE - najbolje kontroliraju propusnost vode i zraka ( sprečavanje isušivanja), zaustavljaju korov , ali su skupe.

KORA DRVETA-Rastvaranjem kore drveta, mikroorganizmi troše dušik iz tla. Zato je prije malčiranja tlo potrebno obogatiti organskim gnojivima koja sadrže dušik.Sloj debljine 5-7 centimetara.

LIŠĆE- Staviti sloj 5-8 cm.Tijekom zime će se djelomično razgraditi, tako da će do proljeća debljina sloja biti optimalna. No, primjena suhog lišća i nije svugdje poželjna. Primjerice, nemojte ga primjenjivati u kamenjaru, gdje bi natopljen kišom mogao oštetiti neke biljke.

PILJEVINA I USITNJENO DRVO -Materijala poput kore drveća i piljevine, odobri su materijali za malčiranje. Usitnjeno drvo je slično malču od kore drveta, s tom razlikom što se ovdje radi o mješavini usitnjenih grana i šiblja.
Iako se na prvi pogled možda i ne bi reklo, piljevina je dugotrajan malč. Odlična je za malčiranje gredica pod stablima i grmljem. Često se primjenjuje za malčiranje gredica na kojima je zasijano povrće ili cvijeće. Piljevina, kao ni ostali malčevi dobiveni od drveta nisu pogodni, budući da se raspadanjem drveta oslobađaju tvari koje mogu štetiti razvoju korijenja mladih biljčica.
Ovdje je uvijek bolje upotrijebiti malč od pokošene trave.

BOROVE IGLICE-
 Borove iglice ne možemo primjeniti svugdje, njihovim raspadanjem se tlo zakiseljuje. Iglice koriste za malčiranje  gredica na kojima su  kulture kojima kiselo tlo odgovara, kao primjerice hortenzije, azaleje, kamelija, bergenija i sl.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 21:19
Aha, odmah učim i ja s tobom - piljevina, trava...

A malč od kora drveća - e, to je meni važno, a i primjetila sam iz iskustva da cvijeće treba više hrane pod malčem.
Smile

KORA DRVETA-Rastvaranjem kore drveta, mikroorganizmi troše dušik iz tla. Zato je prije malčiranja tlo potrebno obogatiti organskim gnojivima koja sadrže dušik.Sloj debljine 5-7 centimetara.
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2010 u 18:50
I ja s vama učimWink.
Ovu godinu ću pustiti piljevinu i dodat ureu, nemam baš puno izbora moram obogatiti zemlju.Smile

Razbolila sam se i ja, na kraju sviuh dijagnoza smo i ja i MM pokupili crijevnu virozu. Ovo mi je prvi put, ne daj Bože nikome.CryConfused
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2010 u 19:34
Baš mi je žao što ste se razboljeli,želim tebi TM da čim prije ozdravitesmile173
Na vrh
Lora View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4104
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lora Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2010 u 22:58
Šmrčkice, drži se, želim da se što prije oporavite.....

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2010 u 23:00
Želim ti brzi oporavak kako bismo opet mogli pratiti zbivanja u tvom vrtu i okućnicismile99. Pronašla sam one brikete i jedva čekam vikend da uredim vrt za zimu.Maknut će ostatke,baciti brikete,kompost i sjeno pa što bude.Ovo će biti moj prvi kompost(slažem ga od prošle jeseni) iz plastičnog kompostera,nemam iskustva pa sam radoznala kako će to ispast.
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2010 u 06:26
Ja sam mislila da konačno malo odmaraš! A ono ...
Smrcko, čekam da ozdraviš!
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2010 u 10:31
Brzo se oporavite!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2010 u 00:21
Još sam živa, hvala vamHeart
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2010 u 21:10
Za Hoju, ovoj posudi sam ti govorila. Ono na katove , hipertufaSmile

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2010 u 21:15
Takođe hipertufa.Smile

Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2010 u 21:55
smile227
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2010 u 09:07
meni se najvise svidja ova zadnja slika,najprirodnije djeluje
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2010 u 15:24
Samo treba zasukati rukave i početi uređivati vrtWink
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2627282930 85>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,250 sekundi.