Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2627282930 38> |
Korisnik | |
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moju prekrasnu., ogromnu klementinu je napala gljiva.Pretpostavljam da je Armillaria melea.Jesam li u pravu?
![]() ![]() Gljive su već stare. Uništile su mi već nekoliko stabala u vrtu. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
a ovu prekrasnu gljivu-cvijet sam našla ispod masline, jug HR..
Zna li tko koja je i je li jestiva? ![]() ![]() ![]() |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Fermina-Daza u pravu si ono na slici je armillaria-melea odnosno puza. Ona raste svakuda i to na starim panjevima i na zdravim stablima. Ove sam je godine i ja našla u mom vrtu na više mjesta. Kad je mlada dobra je za kiseljenje. Ja sam zakiselila nekoliko teglica malih puza. Na dvije zadnje slike meni se čini da je isto puza jer vidim vjenčić. Ova je očito narasla sam, nije u skupini kao što su ostale. To da rastu i pojedinačno isto se događa.. Nadam se da sam ti pomogla u nečemu što si i sama znala. Ja sam ti inače gljivar dugi niz godina i tajnik sam gljivarske udruge iz Rijeke. To ti objašnjavam da ne bi mislila da nešto komentiram a da se u to ne razumijem. Inače ne volim određivati vrste gljiva preko slike, jer ponekad je to nemoguća misija, obzirom da je kod gljiva jako bitan i miris koji se na slici naravno ne može osjetiti...
Silvy drago mi je da si našla gljive i to dobre za jelo. Vjerujem da će ih još biti naročito kod vas na otoku jer je mokro i toplo...Moramo smisliti neki plan da malo odemo u potragu...
![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Meni se čini da je to Velika polipovka - Anthurus areheri
![]() ">Polipovka Piše u mojoj knjižici da je orginalno stanište u jugozap. Azija, prenijeli su je prije 40 god u Europu i može se naći po bukovim šumama i parkovima. Da i spore koje ima na sebi smrde po strvini. ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Imaš pravo Smrčko - Anthurus archeri - novi pa time bolji naziv Clathrus archeri ...
smrdljivica, a nalazio sam je u miješanoj bjelogoričnoj šumi - čak bi rekao da i nije bilo Fagusa (bukve) u blizini - no nikad nisi 100% siguran. Živili A. |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Trebala bi biti iz roda Agaricus. Prošvrljaj malo internetom ili literaturu ako imaš. Probaj Agaricus Silvicola koji ima miris po bademu. Postoji Agaricus Xantoderma koji je jako otrovan. Ima i drugih otrovnih agaricusa, zato pazi. Ne preporučujem ti konzumaciju jer zato trebaš biti 100% sigurna, a vidim da nisi. A i inače gljive iz parkova, okućnica, dvorišta, kraj ceste, se ne konzumiraju jer sakupljaju štetne teške metale.
|
|
![]() |
|
mihaly ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2012 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 1 |
Pozdrav svima,
Treba mi pomoc oko identifikacije ove dve vrste. Ove svijetlije su se pojavile prvi put pre mesec i po/2 na panju kestena i oko njega, a sada rastu i izmedju cigala u dvoristu. U pocetku su bile manje, sada su i do 3cm u precniku i pojavljuju se nedeljno 1-2 puta. ![]() ![]() Ove prve dve slike u starije, od prilike kad su pocele da se pojavljuju, a ove su danasnje: ![]() ![]() A pre oko 2 nedelje su se pojavile i ove: ![]() Hvala unapred! Mihaly |
|
![]() |
|
drvlada75 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 10 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 1 |
![]() |
|
galebbelag ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2012 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 8 |
Nasao sam ovu gljivu u sumi , gdje preovladava bukva i hrast, a za ovu gljivu mislim da je rasla na truhloj grani bukve ( ovo se ne mora uzeti za siguran podatak) ali je cinjenica da je bila u samoj blizini bukve, i najvise me interesuje koja je ovo vrsta gljiva i da li je jestiva??
![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
I mene interesira koja je vrsta dljive izrasla u mom vrtu ispod breze !! Jagoda, znam da je teško preko slike, ali pucaj !! Neću je jesti jer je već . . . .pokošena !! Ali voljela bi znati za drugi put, kaj to je !!
![]() Uploaded with ImageShack.us Mislim da nije puhara, ima čvrsto tjelo, i dosta je teška !! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Ovo ti je iz roda Scleroderma, sve su otrovne. Domaći naziv tog roda je Krumpirača.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
Prve 4 slike su iz roda Coprinus (moguće C. Micaceus i C. Disseminatus).
Peta slika skoro sigurno Auricularia auricula Judae (Judino uho, jestiva).
|
|
![]() |
|
bipsich ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2012 Status: Offline Bodovi: 1 |
zanima me koja je ovo gljiva..jako je slican vrganju?? |
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Jel netko zna koje su ovo gljive i da li su jestive? Narasle su u bjelogoričnoj šumi i zanimljivo: rastu samo na jednom mjestu i to u krug ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nadam se da na slikama primjećujete krug! |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Ove su mi narasle u travnjaku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
![]() |
|
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
pojma nemam o gljivama,, ali neda mi vragec mira pa se nemoj naljutiti
![]() ![]() |
|
belica,zagreb
|
|
![]() |
|
Carol ![]() Trajnica ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
No,no Belica, bus ti dobila jezikove juhe ako ti sveki ode poskrivecki na CIF. Sestra i ja smo bile neki dan u sumi u potrazi za vrganjima, ali nismo nasle niti g od gljive a kamoli vrganje. |
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2627282930 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |