Slike gljiva radi ljepote. |
Odgovori | Stranica <12345 7> |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sponzorirani linkovi | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....o, kako su prelijepe......Cimicifuga, tvoje su slike za gljiv. vodic, tako su boje stvarne.....
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cimicifuga prekrasne su ti slike...Ja kao iskusni gljivar ne stignem toliko slikati, ali dati ću svoj prilog ovoj temi sa nekim mojim slikama...Da li gljive samo slikaš ili ih i poznaješ i konzumiraš?
|
|
sutra je novi dan
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo malo mojih slika iz prirode....
Za kraj moje serije evo i natpisa koji se nalazi na svim ulazima u šumu i ne dozvoljava branje gljiva bez dozvole. To važi samo u Klani ( pokraj Rijeke ) i u Fužinama. Mi kao gljivarska udruga sa velikim gljivarskim stažem ( 25 godina ) vodimo bitku sa Hrvatskim šumama da nekako uredimo naše odnose ali za sada dobivamo dozvole samo za potrebe izložbi gljiva. Ostala gljivarska društva u cijeloj Hrvatskoj nemaju uopće takvih problema....
|
|
sutra je novi dan
|
|
Južni
Nedavno posijan Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam bio u brzinskoj šetnji i očekivao više poslije ove kiše.
Manči, neko je uranio i maznuo mi onu veliku sunčanicu koju sam planirao njamat. Ovo su slike sa predjela Babin kuk - Dubrovnik. Ova me mačka iznenadila, kao da sam došao na njen teren, tako mi je izgledala. A ova zadnja slika isto nije gljiva nego lišaj, ali je bio zanimljiv pa sam ga slikao. I da kažem da sam vidio dosta pogaženih i razbacanih gljiva. Ljudi ih ne vole vidjeti jer im je iz neznanja svaka otrovna. |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uživam gledati slike gljiva i lišajeva jer ih doživljavam kao što doživljavam i cvijeće. Za mene su to najljepši ukrasi prirode. Zato mi je ovaj dio foruma jako drag jer tu mogu vidjeti jako puno vrsta gljiva i uživati u njihovoj ljepoti. Inače, gljive jako volim jesti, ali nisam veliki poznavatelj. Poznajem samo nekoliko vrsta, iako imam literaturu i često nosim knjigu sa sobom u šumu. Jako sam nepovjerljiva u identifikaciju gljiva neiskusnog gljivara koji se služi samo knjigom, pa bila ona i od Božca. Čitajući o karakteristikama gljiva shvatila sam da postoji puno sličnosti između jestivih i nejestivih, odnosno otrovnih gljiva. Osim toga, na različitim staništima u kojima gljive rastu, iste gljive imaju neke drugačije karakteristike (npr. boju) koje niti jedna literatura ne može iscrpno opisati niti naslikati da bi gljivarska neznalica sa sigurnošću mogla utvrditi o kojoj se točno gljivi radi. Uz to, gljivar amater nema niti potrebne kemikalije koje su često nužne u određivanju vrste gljiva. Zbog toga, matram da je bitna stvar, uz opće poznavanje gljiva, imati kao učitelja i osobu koja dobro poznaje gljive u kraju u kome se gljivari. Povremeno idem u gljivarenje sa jednom poznavateljicom gljiva iz ovog kraja. Međutim, ja toliko uživam u šumi i promatram sve oko sebe, da na kraju uberem jako malo gljiva. Tako ispadne da moja susjeda bere gljive, a ja šećem, zjakam i slikam. Ali ja se snađem. Kada je vrhunac sezone i kada gljive nisu skupe, odem na plac, kupim 15 - 20 kg vrganja, većim dijelom ih osušim (tako su mi aromatičniji), ostatak zamrznem i opskrbljena sam za cijelu sezonu. Zamrznem si i par kilograma lisički kao i cijele manje sunčanice. |
|
Južni
Nedavno posijan Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cicimifuga, ba je dorbo da si napisala ovaj text. Izgleda da sam do sada bio pre smion.
Slike su t kao obično ljepe. Ja idem sada na brdo Srđ poviše Dubrovnika, pa ćemo vidjeti što me gore čeka. Daj mi reci, koja je ono gljiva, treća s vrha ove stranice? Slikao sam je jednom. |
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Opet moram ponoviti da sam zadivljena raznolikim, prekrasnim primjercima iz svijeta gljiva! Odlična tema!
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....Cimicifuga, dijelim isto misljenje s tobom.....isto hodam sa Boscem pod rukom ( knjigom ) i shvatila sam da su varijacije u bojama , velicini, detaljima mnogobrojne....treba upoznati svoj teren sa nekim znalcem i duuuugo promatrati i zapazati......konzumiranje je jos daleko za mene.....vjerujem prijatelju kad su u pitanju puhare i rujnice...i stavi ga tu!.....kod nas je puno manje jestivih vrsta i sve sto naraste je u malim kolicinama, nemamo nekog izbora......ali meni je dovoljno gledati i slikati.....nisam neki gurman......eh, da kolaci rastu u sumi iz mahovine ....to bi bila druga prica!!!
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, a da rastu kobasice na granama, ja iz šume ne bih niti izlazila (osim povremeno po kruh)
Južni - pitaš koja je to gljiva? Pojma nemam! Neozbiljno bi bilo samo na osnovu jedne slike ustvrditi o kojoj gljivi je riječ. Sve ove gljive na slikama se ne vide iz svih perspektiva, nije im zabilježena veličina, ne vidi se donji dio klobuka, stručak se u potpunosti ne vidi, prerez klobuka se ne vidi, nije registrirano gdje i kakvo je stanište... itd. Kada bi sve te informacije bile na raspolaganju, onda bi stručnjak koji poznaje karakteristike pojedinih vrsta, mogao reći o kojoj je gljivi riječ. Ovako bi to bilo samo nagađanje. |
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro, Cimicifuga, tako je. Ja sam samo mislio da je kojim slučajem znaš.
Bio sam u šetnji i baterije mi se ispraznile. Ipak, ubrao sam jednu koju nisam dosada vidio. Inače, brdo Srđ je loša pozicija, puno kamena, malo šume i gljiva s ne može ni probiti od tog kamenja. Mislim da to i jest problem u Dalmaciji. Čim stignem, stavljam sliku. |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....Srdj je zbog tog kamena presuh za gljive, ne znam dje si bio ali mozda sa sjeverne strane ima stogod....da li je gore teren razminiran???
....Komolac, Sumet bi mogli imati gljiva , ispod hrastova ili cesvine, naravno ako nema i tamo mina.....
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jest da je ovo druga tema, ali me ubode u srce ovo boldovano. Toliko godina vučemo i vući ćemo posljedice... a kažu: oprosti i zaboravi... Zaboraviti ne mogu i neću nikada, a oprostiti??? |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....nit zaboravit a bome ni oprostit nikad!!!!!!....prije 5-6 godina na Srdju tj Bosanci je poginula djevojcica pokraj naselja.....to je bila velika zalost, otprilike 12 god je imala.....igrale su se....razminiranje je uradjeno ali nije za vjerovat jer uvijek nesto ostane nepronadjeno ....
....sad ce to "golferi" pozlatit....
...ali bolje se nama na gljive vratit....
|
|
Cimicifuga
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, imaš pravo, samo, ponekad je sitnica dovoljna da takne u nazacijeljenu ranu.
Ali, život ide dalje... Možda bi nam dobro došlo da nađemo (i pojedemo) gljivu ludaru, pa da nam bude po onom kako pjesma kaže: ..."blago onom tko rano poludi - njemu život u veselju prođe"... |
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bio sam prvo na Bosanki i tu sam među onim borovima nešto malo našao, većinom raspadnute gljive, a jednu crvenu sam vidio i bila je za snimak, ali su mi tad baterije crkle. Onda sam pošao gore na Srđ i prošao prema Strinčjeri i skrenuo malo dole prema polju i ništa, jedna grupica žutih gljiva i to je sve. Da, razminirano je, a i prošla su goveda već davno tuda. Sliku koju sam uspio slikati na Srđu nisam postavio jer kod kuće imam problema sa internet vezom (usb-stick gubi signal svako malo, a izbrisao je sa aparata. I ja mislim za Šumet da bi ih bilo, ali tamo je teren većinom privatan, pa je malo zeznuto, a i dosta raštrkan. Treba tražiti teren kao u Solitudu, koji je održavan i prekopan, kampove. |
|
limun
Nedavno posijan Pridružen: 07 Svibanj 2010 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 97 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tema je super, a slike su vam odlične.Ove godine kod mene na gruntu gljiva je bilo kao nikad.Ova je slikana mobitelom na brzaka jer sam se bojala da mi gušter ne zbriše sa gljive.
|
|
Biljanka
Novo sjeme Pridružen: 13 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sasvim poseban svijet! Hvala Vam što nam ga otkrivate!
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ono crveno nije gljiva, ali radi ljepote i izgleda sam je postavio. Što je, ne znam, ali je čvrsto i miriše na drvo. |
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hihi, limune super je, daj nam još. |
|
Odgovori | Stranica <12345 7> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |