Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rajčica - Lycopersicon esculentum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Rajčica - Lycopersicon esculentum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2829303132 78>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 11:44
U atlasu piše da je to kasna sorta, na jednom drugom mjestu piše da rodi rano!? Često nailazim na ovako oprečne podatke.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
viridarivm View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 224
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 12:18
Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:

U atlasu piše da je to kasna sorta, na jednom drugom mjestu piše da rodi rano!? Često nailazim na ovako oprečne podatke.
kremser?po mom iskustvu berem 1.7.
Na vrh
djemba View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 11
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje djemba Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 13:38
Originalno poslano od člana darijaz darijaz napisao:

ja sam danas posadila rajćice , nadam se da će sve nići . uzela sam neke za mene nove vrste, biti će najesen sjemenja.nije li kasno za rasadu.
 moji noviteti
1.vr raj moscow
2.cherokee.
3. indigo rose
4.mortgage lifter
5.divovske mahune itd , jedva ćekam rezultate svoga truda.
uvatilo me proljetno ludilo

Cherokee sam imao prošle godine i bio sam oduševljen s njim.Najslađi paradajz koji sam jeo. Clap

Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 13:47
Originalno poslano od člana wizardica wizardica napisao:

Ja več par godina sijem u prazan tetrapak od mlijeka,( odrežem gornji dio ) cijelu sezonu skupljam i to mi je super, ima puno zemlje, zalijevanje je 2x u tjednu, imam preko 100-150 takovih tetrapaka i onda direkt sadim u vrt.Možda izgleda komplike, al nije, meni je sasvim odgovarajuče.
ja sam isto tako radio dok nisam počeo profi proizvodnju,jer ljudi ipak ne žele kupiti u tetrapaku( šteta).
ja sam ih prerezao na pola,tako da se i gornji dio koristi.u donjem dijelu samo treba izbušiti rupe u čošku.stavio sam sve u plastične gajbe kojih puno ostane na tržnici poslije fajrunta pa su lijepo unutra stajale kutije i držale se skupa jedna drugu.Prije su mi znale mačke ili pas prevrnuti pa je bilo živciranja

Na vrh
darijaz View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 138
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje darijaz Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 20:03
djemba  vidjet čemo kako će se pokazati  ako bude uspješno, najesen dobivaš sjemeThumbs%20Up ps samo me podsjeti
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 20:47
Pošto imam mali vrt gledam postoji li mogućnost sadnje paradajza na isto mjesto kao i prošle godine. Na više mjesta piše kako najbolje rodi ako je više godina na istom mjestu dok na drugima da to izaziva vršnu trulež ploda. Kome vjerovati? Ako se odlučim za sadnju na istom mjestu, ima li neki poseban način na koji pripremiti tlo? Inače, tlo gnojim kompostom i malo kupljenog stajskog gnojiva (neki u granulama). Stavljam i vapna što sam primjetio da zna spriječiti vršnu trulež, te malč.
Na vrh
darijaz View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 138
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje darijaz Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 21:44
mememe ja  sadim   na isto mjesto i vani i u plasteniku , zasad je sve ok
 gnojila sam vrt  sa ovčijim  gnojom, preko zime bacam,  pepeo  vapno i preštijam.paradajza i ostaloga povrća da sam ga djelila. i kod mene ima nekad truleži ali  gdje koji paradajz. ja si preko ljeta napravim   u jedno bure
mješavinu koprive, kamilice ,gaveza. preslice. sa time zaljevam  i špricam povrče. imam isto mali vrt što kažu sitan ali dinamitan.  ja sam zadovoljna, možda ti se javi neko sa većim iskustvom
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Veljača 2012 u 22:48
Mememe imala sam paradajz možda nekoliko godina na istom mjestu,ne primjetim da bi se nešto bunio.Bilo gdje da sam ga posadila uvjek je bio lijep,naravno ako ga se na vrijeme pošprica Bordoškom juhom.
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Ožujak 2012 u 09:32
Originalno poslano od člana mememe mememe napisao:

Pošto imam mali vrt gledam postoji li mogućnost sadnje paradajza na isto mjesto kao i prošle godine. Na više mjesta piše kako najbolje rodi ako je više godina na istom mjestu dok na drugima da to izaziva vršnu trulež ploda. Kome vjerovati? Ako se odlučim za sadnju na istom mjestu, ima li neki poseban način na koji pripremiti tlo? Inače, tlo gnojim kompostom i malo kupljenog stajskog gnojiva (neki u granulama). Stavljam i vapna što sam primjetio da zna spriječiti vršnu trulež, te malč.
rajčica dobro raste na istom mjestu
ako se biljku voli i dobije sve što treba,nema razloga da ne raste na istom mjestu.Ne rastu li tulipani u Nizozemskoj stotinama godina na istom mjestu?Kukuruz u Americi, loza na mediteranu?
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2012 u 08:53
kod mene paradajz dobro rodi bez obzira na mjesto , mm ga obavezno pošprica bordoškom juhom , lani sam imala vrstu san marzano prvi puta i sad sam ga kupila najbolji mi je za ukuhavanje, za jelo baš i ne ali imam i druge vrste
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 47
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 15:51
samo da javim da ja svoje paradajze planiram presaditi u vrt..

jos je malo rano, ali vec su toliko narasli da ce prerasti ako ih ne presadim :/

ps. zasto se paradajzi uopce "moraju" presaditi prije jedne određene velicine?
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 16:23
Originalno poslano od člana Aphro066 Aphro066 napisao:

jos je malo rano, ali vec su toliko narasli da ce prerasti ako ih ne presadim :/

a koja je to određena veličina??
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2012 u 17:52

U kojem dijelu hrv zivis? za njega je i mali mraz los,a najvili su jos jedan zadnji hladni val oko 20.3 ... nekako mi je to prerano ,mozda grijesim al u 3mj u vrt?
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2012 u 14:43
Originalno poslano od člana viridarivm viridarivm napisao:

a koja je to određena veličina??[/QUOTE]

da, to sam se i ja pitala..

moji su sada prilicno veliki, imaju jedno 30 cm visine i preko 10 velikih listova
te koji su najveci sam posadila u boce sa otvorenim dnom, korjenje je odavno izbilo van boce i sada slobodno lezi u vanjskom dijelu druge boce, pa sto se korjenja i malog prostora tice mislim da nemam brige.

znaci ti prvi put cujes za to da se trebaju presaditi prije neke "odredjene" velicine.

ja sam u rijeci. kod nas u nema bas mraza, iako se po noci jos uvijek temperatura spusti do jedno 1, 2, stupnja.
dali pomidoru smeta samo mraz ili i niska temperatura?

inace, moji vec jedno tjedan dana stoje u negrijanom hodniku od zgrade, tamo je temperatura po noci mozda 7 stupanjeva, a oni i dalje rastu...

Na vrh
HomoVegetus View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje HomoVegetus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2012 u 16:12
Sve biljke se u jednom trenutku moraju presaditi ako se zeli da nastave rasti, zamislite si to kao da Vas netko stavi u lonac, a vi rastete i kad napunite lonac svojim tijelom(korijenom) nemozete dalje blokirate, tako je i sa biljkama kada popune posudu(korjen) u kojoj su zasadjene stanu jer nema mijesta za daljni razvoj korjena..zasto se presadjuju nakon nekog vremena u vece posude-vrt..sto veca posuda, sto vise zemlje veca biljka..a vidim da su nekima biljke i po 30cm vjerujem da i nisu nešto čvrste, moj savjet je da odrežete vrh i presadite ih u malo veću posudu, na taj nacin biljka više neće ići u  visinu nego i u širinu, i zakopajte je kako bi se reklo do grla, da bude što čvršća i da razvije još korjena..bilo koj dio grane paradajza dotiće zemlju razvija se korjen..itd.. itd.. nadam se da sam nekome pomogao, i da  jos nesto,  ispod 10 stupnjeva preko noći biljka ne bi trebala biti vani..znaci 10 i ispod 10 stupnjeva ne valja..  Tongue
Na vrh
Škoj View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 54
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Škoj Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2012 u 21:04
Wizardice, lani si napisala da flance prihranjuješ sa gnojivom od ljuski jajeta. Jel možeš, molim te to malo opisati. Ja sam drobila koru od jajeta i to ukopavala pokraj poma, ali bih presadnicama malo pomogla i na taj tvoj način.
Moje presadnice su na balkonu u plasteniku ručne izrade. Po noći je sigurno manje od 10 stupnjeva, jel to znači da ih mučim obzirom na razlike u temperaturi po danu i po noći pa će biti boležljive?   
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 09:28
Originalno poslano od člana Škoj Škoj napisao:

Wizardice, lani si napisala da flance prihranjuješ sa gnojivom od ljuski jajeta. Jel možeš, molim te to malo opisati. Ja sam drobila koru od jajeta i to ukopavala pokraj poma, ali bih presadnicama malo pomogla i na taj tvoj način.
Moje presadnice su na balkonu u plasteniku ručne izrade. Po noći je sigurno manje od 10 stupnjeva, jel to znači da ih mučim obzirom na razlike u temperaturi po danu i po noći pa će biti boležljive?   
Ništa ih ne mučiš, moji su u negrijanom plasteniku.Posijao sam ih u kući i čim su niknuli išli su u plastenik.sada su već skoro jjesec dana u tom plasteniku,visoki su oko 4 cm.sijani su u kontejner od stiropora svako sjeme u svoju rupicu oko 1000komada, znači 5 plata po 200 komada.Noći su kod mene bile i do minus 3, a u plasteniku plus dva.samo sam navečer stavio na njih list novina.potpuno su stabljike ljubičaste i to znači da su prekaljene.ovaj tjedan nnoći će biti toplije i oni će se zazeleniti.Da su bili na toplom bili bi dugi,nježni zeleni,vodenasti i osjetljivi na sve.Ovako će moji Spartanci 1.4. u vrt,svaki će dobiti zvono od 5 litrene plastične boce do 1.5.Cvatnja će početi oko 1.6,a prva berba 1.7.Sve bez grijanja i ekstra troškova.Sadim 15 sorti,od toga 5 provjerenih bez kojih ne mogu zamisliti ljeto i svoj vrt,a 10 u pokus od kojih teško da se koja probije u mojih top 5
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 09:43

[QUOTE=Škoj]potpuno su stabljike ljubičaste i to znači da su prekaljene.ovaj tjedan nnoći će biti toplije i oni će se zazeleniti.Da su bili na toplom bili bi dugi,nježni zeleni,vodenasti i osjetljivi na sve.

znaci, kad stabljika bude ljubićasta to znaci da su prekaljeni i spremni za van?

e sad, vidi paradox kod mene. ova biljke koje su vec tjedan dana u negrijanom hodniku su potpuno zelene stabljike, a paradajzi koji su u stanu na prozoru imaju ljubicastu stabljiku!

neka mi netko objasni ovaj paradox jer sam sada potpuno izgubljena! pa zar nebi trebalo biti obrnuto ??!!??
Na vrh
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje viridarivm Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 10:06

[QUOTE=Škoj]potpuno su stabljike ljubičaste i to znači da su prekaljene.ovaj tjedan nnoći će biti toplije i oni će se zazeleniti.Da su bili na toplom bili bi dugi,nježni zeleni,vodenasti i osjetljivi na sve.

znaci, kad stabljika bude ljubićasta to znaci da su prekaljeni i spremni za van?

DA,to je svojstvo biljaka,stanice izbace vodu,koncentrira se sadržaj stanice ( postane gušći) kako bi se zaštitila od zaleđivanja i pucanja stijenke,jer se led širi, a boca ( stijenka stanice ) onda puca.kad je tekućina gušća ( npr kao i more ) teže se ledi.

e sad, vidi paradox kod mene. ova biljke koje su vec tjedan dana u negrijanom hodniku su potpuno zelene stabljike, a paradajzi koji su u stanu na prozoru imaju ljubicastu stabljiku!

neka mi netko objasni ovaj paradox jer sam sada potpuno izgubljena! pa zar nebi trebalo biti obrnuto ??!!??
idemo redom:
u hodniku su biljke zelene- zaključak - teperatura im je odgovarala,svjetlo vjerojatno i nije bilo obilno,možda vuku i na bijelo.takve biljke ne bih nikad sadio u vrt odmah, nego se stave par dana na otvoreno,a navečer unutra.
ove u sobi očito su imale dosta svjetla,pa se nisu uopće izduživale,a u sobi valjda i nije pretoplo.Stabljika paradajza je i inače ljubičasta dok je mlada.Valjda te je to zbunilo.A ove u hodniku morale bi biti sijane isti dan kao i ove u sobi da  bismo mogli raditi usporedbe,ne?A siguran sam da su sijane ranije.Moji paradajzi kad kažem da su ljubičaste,onda su stvarNO LJUBIČASTE, pa i listovi. Ako se nisu izdužile znači da im je idealno.samo se isto ne smiju odmah saditi u vrt.nego se stave par dana unutra-van.
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Ožujak 2012 u 10:59
sijane su u isto vrijeme jedne i druge., ali su ove u hodniku izniknule par dana prije i dramaticno su drugacije nego ove u sobi.

u sobi im je ful toplo, kod nas nikad nije manja temperatura od 21.

stvarno sam zbunjena sada.. ove unutra su duplo niže od ovih u hodniku, ali imaju po jedno 5 velikih listova ( svaki list je jedno 5 cm dugacak ) i ljubicastu stabljiku ( i kako kazes listovi su dosta tamni, pa neki istina bacaju na neku cudnu ljubicastu boju ). mozda bi trebala slikati da vidite razliku. Staviti cu ove iz hodnika van definitivno na privikavanje!
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2829303132 78>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.