Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2829303132 78> |
Korisnik | ||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
U atlasu piše da je to kasna sorta, na jednom drugom mjestu piše da rodi rano!? Često nailazim na ovako oprečne podatke.
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
|
|
||
![]() |
||
djemba ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
|
Cherokee sam imao prošle godine i bio sam oduševljen s njim.Najslađi paradajz koji sam jeo. ![]() |
||
![]() |
||
viridarivm ![]() Već proklijao ![]() Pridružen: 22 Studeni 2010 Status: Offline Bodovi: 224 |
|
ja sam ih prerezao na pola,tako da se i gornji dio koristi.u donjem dijelu samo treba izbušiti rupe u čošku.stavio sam sve u plastične gajbe kojih puno ostane na tržnici poslije fajrunta pa su lijepo unutra stajale kutije i držale se skupa jedna drugu.Prije su mi znale mačke ili pas prevrnuti pa je bilo živciranja
|
||
![]() |
||
darijaz ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 138 |
|
djemba vidjet čemo kako će se pokazati ako bude uspješno, najesen dobivaš sjeme
![]() |
||
![]() |
||
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
|
Pošto imam mali vrt gledam postoji li mogućnost sadnje paradajza na isto mjesto kao i prošle godine. Na više mjesta piše kako najbolje rodi ako je više godina na istom mjestu dok na drugima da to izaziva vršnu trulež ploda. Kome vjerovati? Ako se odlučim za sadnju na istom mjestu, ima li neki poseban način na koji pripremiti tlo? Inače, tlo gnojim kompostom i malo kupljenog stajskog gnojiva (neki u granulama). Stavljam i vapna što sam primjetio da zna spriječiti vršnu trulež, te malč.
|
||
![]() |
||
darijaz ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 20 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 138 |
|
mememe ja sadim na isto mjesto i vani i u plasteniku , zasad je sve ok
gnojila sam vrt sa ovčijim gnojom, preko zime bacam, pepeo vapno i preštijam.paradajza i ostaloga povrća da sam ga djelila. i kod mene ima nekad truleži ali gdje koji paradajz. ja si preko ljeta napravim u jedno bure mješavinu koprive, kamilice ,gaveza. preslice. sa time zaljevam i špricam povrče. imam isto mali vrt što kažu sitan ali dinamitan. ja sam zadovoljna, možda ti se javi neko sa većim iskustvom |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
|
Mememe imala sam paradajz možda nekoliko godina na istom mjestu,ne primjetim da bi se nešto bunio.Bilo gdje da sam ga posadila uvjek je bio lijep,naravno ako ga se na vrijeme pošprica Bordoškom juhom.
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
|
ako se biljku voli i dobije sve što treba,nema razloga da ne raste na istom mjestu.Ne rastu li tulipani u Nizozemskoj stotinama godina na istom mjestu?Kukuruz u Americi, loza na mediteranu?
|
||
![]() |
||
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
|
kod mene paradajz dobro rodi bez obzira na mjesto , mm ga obavezno pošprica bordoškom juhom , lani sam imala vrstu san marzano prvi puta i sad sam ga kupila najbolji mi je za ukuhavanje, za jelo baš i ne ali imam i druge vrste
|
||
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
||
![]() |
||
Aphro066 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 14 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 47 |
|
samo da javim da ja svoje paradajze planiram presaditi u vrt..
jos je malo rano, ali vec su toliko narasli da ce prerasti ako ih ne presadim :/ ps. zasto se paradajzi uopce "moraju" presaditi prije jedne određene velicine? |
||
![]() |
||
|
|
||
![]() |
||
Cvijetomanijak ![]() Mladi grm ![]() ![]() *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
|
U kojem dijelu hrv zivis? za njega je i mali mraz los,a najvili su jos jedan zadnji hladni val oko 20.3 ... nekako mi je to prerano ,mozda grijesim al u 3mj u vrt? |
||
![]() |
||
Aphro066 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 14 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 47 |
|
da, to sam se i ja pitala.. moji su sada prilicno veliki, imaju jedno 30 cm visine i preko 10 velikih listova te koji su najveci sam posadila u boce sa otvorenim dnom, korjenje je odavno izbilo van boce i sada slobodno lezi u vanjskom dijelu druge boce, pa sto se korjenja i malog prostora tice mislim da nemam brige. znaci ti prvi put cujes za to da se trebaju presaditi prije neke "odredjene" velicine. ja sam u rijeci. kod nas u nema bas mraza, iako se po noci jos uvijek temperatura spusti do jedno 1, 2, stupnja. dali pomidoru smeta samo mraz ili i niska temperatura? inace, moji vec jedno tjedan dana stoje u negrijanom hodniku od zgrade, tamo je temperatura po noci mozda 7 stupanjeva, a oni i dalje rastu... |
||
![]() |
||
HomoVegetus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 14 |
|
Sve biljke se u jednom trenutku moraju presaditi ako se zeli da nastave rasti, zamislite si to kao da Vas netko stavi u lonac, a vi rastete i kad napunite lonac svojim tijelom(korijenom) nemozete dalje blokirate, tako je i sa biljkama kada popune posudu(korjen) u kojoj su zasadjene stanu jer nema mijesta za daljni razvoj korjena..zasto se presadjuju nakon nekog vremena u vece posude-vrt..sto veca posuda, sto vise zemlje veca biljka..a vidim da su nekima biljke i po 30cm vjerujem da i nisu nešto čvrste, moj savjet je da odrežete vrh i presadite ih u malo veću posudu, na taj nacin biljka više neće ići u visinu nego i u širinu, i zakopajte je kako bi se reklo do grla, da bude što čvršća i da razvije još korjena..bilo koj dio grane paradajza dotiće zemlju razvija se korjen..itd.. itd.. nadam se da sam nekome pomogao, i da jos nesto, ispod 10 stupnjeva preko noći biljka ne bi trebala biti vani..znaci 10 i ispod 10 stupnjeva ne valja..
![]() |
||
![]() |
||
Škoj ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
|
Wizardice, lani si napisala da flance prihranjuješ sa gnojivom od ljuski jajeta. Jel možeš, molim te to malo opisati. Ja sam drobila koru od jajeta i to ukopavala pokraj poma, ali bih presadnicama malo pomogla i na taj tvoj način.
Moje presadnice su na balkonu u plasteniku ručne izrade. Po noći je sigurno manje od 10 stupnjeva, jel to znači da ih mučim obzirom na razlike u temperaturi po danu i po noći pa će biti boležljive? |
||
![]() |
||
|
|
||
![]() |
||
|
znaci, kad stabljika bude ljubićasta to znaci da su prekaljeni i spremni za van? e sad, vidi paradox kod mene. ova biljke koje su vec tjedan dana u negrijanom hodniku su potpuno zelene stabljike, a paradajzi koji su u stanu na prozoru imaju ljubicastu stabljiku! neka mi netko objasni ovaj paradox jer sam sada potpuno izgubljena! pa zar nebi trebalo biti obrnuto ??!!?? |
||
![]() |
||
|
u hodniku su biljke zelene- zaključak - teperatura im je odgovarala,svjetlo vjerojatno i nije bilo obilno,možda vuku i na bijelo.takve biljke ne bih nikad sadio u vrt odmah, nego se stave par dana na otvoreno,a navečer unutra.
ove u sobi očito su imale dosta svjetla,pa se nisu uopće izduživale,a u sobi valjda i nije pretoplo.Stabljika paradajza je i inače ljubičasta dok je mlada.Valjda te je to zbunilo.A ove u hodniku morale bi biti sijane isti dan kao i ove u sobi da bismo mogli raditi usporedbe,ne?A siguran sam da su sijane ranije.Moji paradajzi kad kažem da su ljubičaste,onda su stvarNO LJUBIČASTE, pa i listovi. Ako se nisu izdužile znači da im je idealno.samo se isto ne smiju odmah saditi u vrt.nego se stave par dana unutra-van.
|
||
![]() |
||
|
sijane su u isto vrijeme jedne i druge., ali su ove u hodniku izniknule par dana prije i dramaticno su drugacije nego ove u sobi.
u sobi im je ful toplo, kod nas nikad nije manja temperatura od 21. stvarno sam zbunjena sada.. ove unutra su duplo niže od ovih u hodniku, ali imaju po jedno 5 velikih listova ( svaki list je jedno 5 cm dugacak ) i ljubicastu stabljiku ( i kako kazes listovi su dosta tamni, pa neki istina bacaju na neku cudnu ljubicastu boju ). mozda bi trebala slikati da vidite razliku. Staviti cu ove iz hodnika van definitivno na privikavanje! |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2829303132 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |