Pelargonije ili muškatle |
Odgovori | Stranica <1 3738394041 94> |
Korisnik | |
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam bez riječi. samo mogu odustati od svojih i uživati gledajući vaše.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
aralija
Cvjetni guru Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Bebolina i Zribal. Ove su stare 4 godine i već im je vrijeme za zamjenu, tako da sam ove godine kupila nove i odlično napreduju. Ne razmnožavam ih pelcerima jer nisu osobito skupe. Na ovim sličicama se vidi da su prošarane crvene i roze, e pa one su sve kupljene kao crvene i tri godine su cvale samo crveno a lani su se prošarale i to mi je bio znak za zamjenu, ipak neke sam ostavila i vidjet ću kako se ponašaju petu godinu, već su lijepo krenule iako su starice.
|
|
brunda
Novo sjeme Pridružen: 05 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 44 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne brini aralija, mogu one još puno godina. ja sam mami kao dijete kupila jednu pelrgonijicu, istu ovakvu kakve su tvoje. iz te jedne s godinama je pelcanjem dobila punu terasu predivnih, kao tepih razraslih pelargonija. kada sam se preselila uzela sam par pelcera od nje pa sam kroz tri godine od njih i ja dobila tri, pola metra duge tegle predivnih pelargonija. a osim mene i dvije tri mamine susjede. nažalost, moje su stradale jedno ljeto kada smo bili mjesec dana na moru a nikoga nije bilo ovdje da ih zalijeva. roditelji su odselili u manji stan pa mama više nije imala mjesta za svo cvijeće a šogorica je imala druge planove za terasu pa su i mamine dvadesetogodišnje pelargonije nastradale
uglavnom, hoću reći da ti one sigurno mogu još godinama biti lijepe kao i do sada. |
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
mimika
Novo sjeme Pridružen: 03 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sunburst
Nedavno posijan Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gljivice, ništa čudno s obzirom na vrijeme
kiša-sunce-kiša sunce... Možeš kupiti nekakav fungicid i poprskati, a možeš i sama napraviti pripravak od koprive i maslačka. Naberi po kilogram od svakoga, natrgaj an manje komade i zalij s 10 l vode. To ostaviti 24h (može i dulje, osjetit ćeš kad počne smrduljiti) i tim čajem prskaj po lišću, am ožeš i zalijevati u zemlju. BTW jučer na Floraartu kupila viseće engleske pelargonije! |
|
vijolica
Odrastao grm Pridružen: 02 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 1265 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da se malo pohvalim,od onih sjemenki što sam posijala jedna pelargonija će uskoro procvasti!!!!Tako sam sretna!!!!m Mora
|
|
mimika
Novo sjeme Pridružen: 03 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, probat ću najprije sa ovim domaćim pripravkom...nadam se da će ići na bolje... |
|
aralija
Cvjetni guru Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja u pravili takve listiće kidam i bacam ne špricam jer s boljim vremenom sve mi se povrati na staro a zalijevam s prehranom za list u to vrijeme Znam da je to na uštrb cvijeta ali do sada je bilo uspješno
|
|
Sunburst
Nedavno posijan Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa i kidanje tih listova isto treba raditi i pri tome paziti da tkav zaraženi list ne ide na kompost, nego po mogućnosti spaliti ili baciti u smeće.
|
|
elena84
Novo sjeme Pridružen: 05 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 49 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pozdrav svima, ja sam nova ovdje, stalno čitam postove al nikako da se i ja uključim. naime, prvi put ove godine sam nabavila puzeće pelargonije, s obzirom da imam 3 balkona po 10tak metara, imam ih jako puno. balkoni su na JZ strani i sadila sam po 3 kom u teglu od 60 cm. sad bih voljela, ako ima neka dobra duša koja bi mi sve lijepo objasnila o njima, kako da im potaknem rast jer su sve neke štrkljave, voljela bi da onako lijepo popune teglu da se ne vidi, jučer sam ih špricala s fungicidom i instekticidom jer su listovi bili kao i na slici od "mimike", čim cvijet precvate ja ga otkinem, isto tako i lišće koje mi se čini nezdravo. ne znam šta da im radim, da mi budu lijepe, pa ako ima netko da mi kaže (može i pp)kako to postići...bila bi jako zahvalna
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ova kiša ne dopušta većini biljaka da se lijepo razvijaju i cvjeetaju, ali proći će. Mislim da je i to jedan od razlova. Niste napisali da li prihranjujete. To je jedan od važnih preduvjeta za pravilan rast. Kupite neko tekuće gnojivo za pelargonije. Kod zalijevanja trebate paziti da se voda ne zadržava u podlošku. Ja u pravilu prije zalijevanja provjerim prstom je li zemlja vlažna pa tek onda odlučujem o zalijevanju. Naime, pelargonije se zalijevaju kad se zemlja zasuši, i to tada obilato. Bolje je jedno kvalitetno zalijevanje nego svaki dan po malo. Tako samo šokiramo korijen hladnom vodom u doba velikih vrućina. Sve su ovo teorije koje sam pročitala u knjigama, ali ih i primjenjujem i imam solidne pelargonije, mada kod mene ove godine nisu u prvom planu.
|
|
|
|
elena84
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prihranjivala sam ih sa kristalonom (crvenim i zelenim) ali s obzirom da skoro svaki dan kiša pada, ne mogu ih prihranjivati kad su već mokre od kiše...čula sam za pinciranje odnosno otkidanje vrhova izdanaka, al ne usudim se to raditi..da li to stvarno pomaže ili?
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za pelargonije nisam baš sigurna iako znam ako mi se dogodi da pukne vrh ona brzo raste stvara nove grančice iza listova i tako bude gušća. Neće joj se ništa dogoditi ako otkineš vrh, samo neće rasti u dužinu, nego u širinu. Ovisi o tome što želiš. Ali, ako imaš samo pojedinačne dugačke grane, onda ih je pametnije pincirati. Bilo bi dobro da ih slikaš i pokažeš. Puno cura uzgaja pelargonije pa će znati dati savjet.
|
|
|
|
elena84
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uploaded with ImageShack.us evo, baš su mi nekako štrkljave, fali im zelenila, onako da budu punije :( na ovoj slici imaju više cvjetova nego sada jer sam ih optrgala.. |
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iskreno, meni se one čine samo jako mlade. Predpostavljam da nisu davno posađene, te da ni kod same nabavke nisu bile puno veće. Mislim da samo trebaš biti strpljiva. Prve godine one obično tek u kolovozu dosegnu svoju optimalnu veličinu, a ljudi kažu da su najljepše u drugoj godini cvatnje. O kristalonu ne znam ništa, vidim da ga cure puno koriste, a ja bih ipak uzela nešto isključivo za pelargonije. Mada to u biti bude sve isto, samo stave sličicu, ali eto, probala bih.
|
|
|
|
Anastazija_
Cvjetni guru 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I meni se čini da dobro izgledaju za ovogodišnje pelcere. Strpi se malo, one slike bujnih pelargonija koje gledaš nisu od tek posađenih pelargonija, nego starih više godina. |
|
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|
elena84
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sad im je mjesec dana kako su na balkonima i stvarno se nadam da će bit sve ljepše i ljepše jer ipak sam ih skupo platila, s obzirom da ih imam oko stotinjak... prvi put ih imam pa se brinem o njima ko da su mala djeca...hvala vam puno! što se prihrane tiče, vidjela sam tekuće gnojivo za pelargonije pa ću možda njega uzeti, koliko sam skužila njima treba gnojivo s puno dušika i željeza... a što mislite o gnojivu od koprive, jel bi to bilo dobro za njih?
|
|
zribal
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čula sam da je gnojivo od koprive dobro, ali ne znam za šta, a nije sve za sve. Inače ne znam puno o sastavu gnojiva za određene cvjetnice, pa ti ne mogu pomoći.
Svi mi koji volimo cvijeće ponašamo se prema njemu kao prema maloj djeci i to je predivno. Samo uživaj. Ako ih imaš gdje ostaviti preko zime da prežive hladnoću dogodine će biti izuzetne, što ne znači da već ove godine neće biti i bujne i lijepe. Sretno |
|
|
|
elena84
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam na tavanu puno mjesta, ali se ne grije, rekli su mi da ih mogu pokriti nekakvom agril folijom pa planiram tako i napraviti, s tim da bih si i nekoliko komada zapelcala, ako ove slučajno ne prežive zimu...
hvala još jednom :) |
|
Odgovori | Stranica <1 3738394041 94> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |