Oxalis |
Odgovori | Stranica <1 23456 9> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo oxalisi koji su zasađeni prošle jeseni u bašti. Proletos sam posadio u baštu i one trolisne crvene. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivni su, ali moji su oksalisi djeteline s 4 lista, pa koliko vrsta ima te biljke Voki?
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam za sada 3 vrste, one sa 4 lista koje imaju kao lukovice držim u saksiji, oni su tek krenuli sa rastom, imam ove u bašti, a one sa krupnim ljubičastim listovima sam posadio u baštu, a imam ih i u jednoj saksiji na terasi.
|
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo triangularisa u bašti. |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovaj još nisam slikao. |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rod oxalis sadrži oko 800 vrsta zeljastih višegodišnjih biljaka, polugrmova, rasprostranjenih u južnoj Africi, južnoj i centralnoj Americi, a nekoliko vrsta se sreće i u centralnoj Evropi. Naziv je od Grčke reči Oxys = kiseo i u vezi je sa kiselim okusom listova biljaka iz ovog roda.
Oxalis deppei je poreklom iz Meksika. Ovo je zeljasta biljka bez stabla, sa podzemnom lukovicom tamno smeđe boje i podzemnim izdancima. Listovi su na dugoj i tankoj lisnoj dršci oko 20 cm, složeni iz 4 listića, svetlo zelene boje sa crveno-smeđom pegom u osnovi. Listići su obrnuto srcasti, dužine oko 3,5 cm, skupljaju se u toku noći. Cvetovi su petočlani, na dugim cvetnim drškama, crveno-ljubičaste, roza do lila boje sa žutim ili belim središtem, promera do 2 cm. Plod je malena čaura Varijetet Iron cross nastao je 1969 godine i smatra se za jednu od najlepših biljaka iz skupine oxalisa. Smatra se da ova biljka donosi sreću. Načini uzgajanja: Traži mnogo svetlosti i vode, pored vlažne zemlje odgovara im i povišena vlažnost vazduha u toku vegetacije. U jesen se zalivanje smanjuje i prekida, jer biljka zimi ima period mirovanja. Zimi se lukovice čuvaju u suvoj zemlji na prohladnom mestu (8-10 stepeni). Ako postoje uslovi za dopunsko osvetlenje, ova biljka može se gajiti bez perioda mirovanja. U proleće se lukovice vade iz saksije, sade se u novi hranjivi supstrat na dubinu 3-4 cm i počinje zalivanje. Do pojave izdanaka zaliva se umereno. U jednu saksiju sadi se nekoliko lukovica radi lepšeg, grmolikog izgleda. U toku proleća i leta saksiju sa ovim biljkama poželjno je držati na balkonu, terasi ili u bašti. U slučaju nedovoljne osvetljenosti lisne drške su duge, usmeravaju se ka izvoru svetlosti, a listovi su mali i često deformisani. Usled prevlažavanja zemlje pri nižim temperaturama može doći do truljenja osnove lisnih drški, a pri isušivanju zemlje listovi venu. Ukoliko se lukovice u proleće posade u baštu u dobro dreniranoj zemlji, sa dobro razvijenim korenovim sistemom i uz zaštitu u toku zime mogu da prezime u bašti, a ukoliko se lukovice posade u baštu u jesen u kontinentalnim područjima izmrzavaju. Odgovara im bogata i rastresita, dobro drenirana zemlja, a u toku vegetacije prihranjuju se svake druge nedelje. Načini razmnožavanja; Delenjem mladih lukovica, retko semenom. |
|
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na kavici sam dobila djetelinu - četverolisnu.Obzirom da piše da mora mirovati - tj. ima period mirovanja, a ja ju posadila u teglu - tek je 1 dan u tegli. Da ju zaljevam ili ne?
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidla da i moja miruje, doduše da ju je staviti malo na sunce možda bi procvjetala, pa mislim da će ti ju noćas kiša zaliti.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U saksiji promera 14 cm prošle godine sam imao posađeno desetak lukovica Oxalis deppei "Iron cross" detelinu sa 4 lista. Prošle jeseni sam prestao zalivati biljke i ostavio da se zemlja osuši, a saksiju sa lukovicama ostavio u negrijanu prostoriju da prezimi. Pre nekoliko dana sam istresao saksiju da izvadim lukovice i posadim u novu zemlju i baš sam se iznenadio, u saksiji je bilo 144 lukovice različite veličine.
U drugoj saksiji je bilo mladih lukovica, ali ni približno ovom broju. |
|
|
|
springy
Pustio korijenje Pridružen: 05 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 447 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voki onaj triangularis je predivan! Zaljubila sam se u oxalise i voljela bi imati više vrsta, nadam se da ću ih naći. Ovi su zasad koje imam, svi su posađeni vani i super im ide...
Iron cross lukovice sam posadila ove godine u trećem mjesecu pa je on još mali ali je svejedno lijep... |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
svu djetelinu mi je napala neka bolest, po cijelom dvorištu ista stvar, i one u polusjeni i one na suncu...
pisala sam na bolestima, javila se baka bea sa dijagnozom - hrđa evo i slike pa možda još netko ima neko mišljenje i ideju kako da se rješim toga za sada je samo na djetelini (i na par listova gaveza) i strah me da se ne raširi na ostale biljke |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fungicid... nema druge.
|
|
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala voki,
morati ću do apoteke |
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kupila sam lukovice prije 2 god. i jako su zahvalne, rastu i vani u vrtu a tako i u tegli, samo što u vrtu treba više zalijevati
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovog proljeća sam kupila djetelinu sa bordo listovima, mislim da je to ona triangularis, ima bijelo - roze cvjetiće
posađena je u posudi i ovog ljeta se dobro držala, odnedavna se malo ofucala pa me zanima nastupa li neko doba mirovanja ili je moram presaditi u veću posudu i hranjiviju zemlju? |
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
voki može pomoć - imam ovu djetelinu od proljeća i nisam sigurna što zimi s njom sada ima samo 1 stabljiku sa listom pa je povremeno zalijem jer me strah da se ne osuši ne znam griješim li i bi li je trebala prestati zalijevati i skloniti ili da je ostavim vani (u zadru sam, a posuda s biljkom je vani, na balkonu) i nastavim povremeno zalijevati? lukovica je plitko posađena, vrh viri iz zemlje |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav Natalija!
Kod mene su u saksijama ove lukovice na toplom mestu i sa puno svetla. One ne izgledaju zimi baš reprezentativno, ali na proleće se one regenerišu. Imam ove deteline posađene i u bašti, njih sam posadio dublje i zimi nestane nadzemni deo, a u proleće krenu sa rastom. Ako su ti zimi na hladnom možda da samo dodaš zemlje da im rizomi ne vire iznad površine zemlje u saksiji. U saksiji pre izmrznu nego u bašti, ali ako prezime kod nas gde temperatura pada i do -20 onda ne bi trebalo biti problema za prezimljavanje u Zadru. |
|
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
puno hvala na odgovoru
|
|
ljubiteljica
Novo sjeme Pridružen: 21 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 48 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pozdrav svima, evo ja sam danas kupila lukovice Iron Cross.
Da li ih mogu odmah posaditi u tegle ili moram čekati 4.mjesec kako piše na omotu, pa ravno na gredicu. Da li prezimljuju vani u kontinentalnim dijelovima?
hvala
|
|
Odgovori | Stranica <1 23456 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |