Krasula - Crassula |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 84> |
Korisnik | |||
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|||
![]() |
|||
Sponzorirani linkovi | |||
![]() |
|||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
||
Nema na čemu.
![]() |
|||
![]() |
|||
Ariel1402 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2016 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 8 |
||
Hmmm hvala na savjetu bugicaza5
![]() |
|||
![]() |
|||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
||
Sve sukulente koje sam zakorjenjivala, iz reznica ili listića, ostavljala sam da dva dana na "sušenju". Sve lako puste korjenčiće, ne treba previše zalijevati pogotovo ako nema sunca jer bi istrunuli.
Što se zemlje tiče, nikad ne kupujem onu za sukulente, smješam sama zemlju za cvijeće, pijesak i sitne komadiće stučene cigle. Može i sitni šljunak. Za adeniume sam mješala i tenisit sa kupovnom zemljom za cvijeće. |
|||
![]() |
|||
Ariel1402 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2016 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 8 |
||
Ma meni je to znanstvena fantastika jer mi uvijek ti listići na zemlji na kraju uvenu. Evo sad je jedan lijepi listić na zemlji uz matičnu al samo čekam kad će se osušiti.
![]() Od sukulenata za sad sam super zadovoljna sa kalanhojom, tri reznice koje sam otkaćila sa matične su u punom i prekrasnom cvatu ![]() |
|||
![]() |
|||
tangerina ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 58 |
||
meni za većinu sukulenata najbolje djeluje metoda zapikni i zaboravi, ili kod nekih položi list na zemlju i zaboravi :)
|
|||
![]() |
|||
||
Hvala Anastazija.
![]() ![]() Inače sam prije uvijek otkidala grančice sa velike matične biljke al tek onda kad bi puštali male korijenčiće na samoj matičnoj. I nikad mi nije uspjelo trajno ukorjenjivanje. Dal sam previše zalijevala ili premalo, a i nisam pelcere stavila u zemlju za kaktuse nego u običnu za cvijeće... ![]() |
|||
![]() |
|||
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
||
Kad ju odrežeš odmah ju pikni u zemlju ![]() |
|||
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
|||
![]() |
|||
||
Hvala tangerina na savjetima
![]() Moja je tik uz prozor na juznoj strani, ima dosta sunca, sve ovisi koliko je vani sunčano. Probat cu ovu izduzenu grančicu capnuti pa za par dana posaditi i nadat se da ce se primiti. Krasna je tvoja krasula, ima baš lijepo čvrsto deblo, a kolko je crvena pretpostavljam da ima i puno sunca ![]() |
|||
![]() |
|||
tangerina ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Listopad 2013 Status: Offline Bodovi: 58 |
||
ariel, sve zavisi kako želiš da ti biljka izgleda
ona se neće bunit ako joj otkineš vrh grane, a neće se bunit ni ako joj digneš dosta listova, nego će na njihovim mjestima pustit još i više, pa će se zgusnit ja bih je stavila na malo osvjetljenije mjesto, nekako mi je izdužena ovo srednje deblo će ti odebljati jednostavno od starosti, tu treba malo strpljenja ovako moja izgleda, tj izgledala je prije mjesec dana, sada je manje crvena, a više zelena. Stara je 3ipo godine https://shack.com/i/pldqkRW6j -
![]() |
|||
![]() |
|||
||
Pozdrav
![]() Treba mi mali savjet kod ove moje male krasule ovate http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/krassula_ovata/86607.aspx - ![]() Imam je godinu dana (al sigurno je starija) i u zadnje vrijeme se lijepo razlistala i razgranala, a posebno strši ova jedna tanka grančica pa se mislim da je otkinem kao pelcer ili da još pričekam?? Htjela bih joj ojačati deblo pa ne znam dali da to činim rezanjem grančica koje mogu koristiti kao pelcere ili da pustim još koju godinu da sama ojača?? Hvala!!! |
|||
![]() |
|||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
||
svjetlosnu godinu
sam daleko od najbliže enciklopedije. Hvala bogu da postoji internet
![]() |
|||
![]() |
|||
||
Pinus, stvarno si enciklopedija :) baš ću potražit malo više o tome :)
skužila sam ja da ona ne raste po najvećim vrućinama, nisam puno razmišljala o mehanizmu, pretpostavila sam da joj se ne da ništa ko ni meni možda sam ja mislila da ljeti zalijevam krasulu a ustvari bih ja navlažila zemlju, to bi se do kraja dana po onoj vrućini sve osušilo, i krasula nije imala ništa s tim :) bitno da joj nije naškodilo
|
|||
![]() |
|||
||
Pinus, ti si živa enciklopedija.
![]() |
|||
![]() |
|||
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
||
![]() Tko će biti kriv ako što krivo kažem? Ali ako moram: Kada noćne temperature idu preko cca. 20 C krasula zatvori pući. Preko dana su tako i tako pući zatvorene zbog još viših dnevnih temperatura. U biljku ne ulazi CO2 jer nemože zbog zatvorenih pući i fotosinteza se zaustavi. Biljka više ne raste i ne treba vodu. Osim toga voda iz biljke ne isparava iz istog razloga – zatvorenih pući. Zato i mi prekinemo sa zalijevanjem. Ako netko želi više toga doznati o CAM metabolizmu neka traži po internetu.
|
|||
![]() |
|||
||
ne razumijem ovo, kad kažeš preko misliš li možda ispod? :) ili doslovno preko, jer u tom slučaju kod nas je to cijelo ljeto, bude noći i sa blizu 30 stupnjeva inače su mojima uvjeti slični ko što navodiš, obratit ću pažnju na supstrat kad budem presađivala sad na proljeće s tim da su meni zimi skoro svo vrijeme vani, na natkrivenoj sunčanoj terasi, unesem ih samo par najhladnijih noći ali surfala sam malo i zaključila da su moje ipak dosad bile premlade za cvjetanje, piše negdje da mora imat bar 4 godine, znači iduću zimu ćemo vidjet kako stojimo
|
|||
![]() |
|||
||
![]() Ovo sam spregledao a baš je simpatično rečeno. Pretpostavljam da su krasule
sretne ako im paše supstrat u kojem rastu. Ako nebi imao pumicu a htio bi uzgajati krasule u ukrasnim teglama i zemlji za cvijeće zamiješao
bi supstrat kao kombinaciju zemlje za cvijeće i perlita. Lakše bi disale i odmah bi živnule. |
|||
![]() |
|||
||
Cure, mogu samo napisati kako ja
radim a zašto nekome krasula ne cvjeta nije baš jednostavno za dati točnu
dijagnozu.
Preko ljeta krassule držim na otvorenom uz kuću. Direktnog sunca imaju ujutro i poslije podne. Preko zime nastojim da dobe što više svjetla (sunca). Manje smjestim na prozorske police a veće uz prozore.
Preko ljeta zalijevam i gnojim često, preko zime ne gnojim a zalijevam vrlo
rijetko. Recimo jednom mjesečno. Imam nekoliko krasula u garaži njih nisam zalio
nekoliko mjeseci i niti neću dok ih sunce ne ugrije. Jedna ovata čak i tamo trenutno cvjeta
, skromno ali cvjeta. Sa velikom pažnjom miješam
supstrate: pumica (cigla) i humus (glistenjak) u omjeru 2:1. Zalijevam temeljito
tako da voda proteče kroz teglu još prilikom zalijevanja. Nakon zalijevanja supstrat
je vlažan ali ne i mokar. Još nešto: za vrijeme
toplih noći kada noćna temperatura ide
preko 18 – 20C krasule ne zalijevam. |
|||
![]() |
|||
||
da li sve crassule ovate cvjetaju ako su super sretne ili samo neke sorte? ja sam moju uzela reznicu od roditelja, i njima nikad u 12 godina nije cvjetala
s tim da njima stoji u polusjeni i listovi su više tamnozeleni i duguljastiji, moja stoji dosta na direktnom suncu i listovi su joj deblji i okrugliji, dobiju crveni rub.. tako da dosta drugačije izgleda, ne znam je li moguće da će i moja jednom cvjetati :) (stara je 3 ipo godine)
|
|||
![]() |
|||
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
||
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 84> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |