Limun |
Odgovori | Stranica <1 23456 35> |
Korisnik | ||
biggy
Novo sjeme Pridružen: 07 Svibanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
nije me bilo par dana, a na mom limunčiću su se pojavili novi listovi. ima ih dosta, doduse jos su malecki al i to je nesto....valjda se navikao na novi ambijent. i ja vero jedva čekam okusit svoje limune, strpit cu se jos koju godinu.
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
romira
Nedavno posijan Pridružen: 04 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 66 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ovo je moj limunčić, slike od lani
Kupljena sadnica lani i posađena.Dao je 4 ploda koja je meni bilo žao otkinut (rekli su mi da bi bilo bolje)...
A ovo su slike od ove godine
Cvjetići koji najavljuju plodove
Odrezala sam mu nove grane koje su narasle ispod navrnute grančice (tako su me svitovali). ne razumin koje su to grane "koje raste prema deblu" - sorry.
Ja bi molila da me uputite kako da postignem deblje stablo i okruglu krošnju...
|
||
la vita e' bella
|
||
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Uf, limun, moja tiha patnja, a nikako da ga kupim. Jednostavno nisam još naišla na pravog
|
||
esmeralda
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 17 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 873 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Limun je prekrasan
Da li znaš kada se uzgoji iz sjemenke ima li plodove, mislim doma sjemenke (koštice) iz kupljenog limuna?
|
||
meni je super u životu
|
||
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
mora se cijepiti- kalemiti... koliko znam....
|
||
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
limun na balkonu,preko zime u zimskom vrtu,miruje 11,12,1 mjesec več u veljači počne cvasti poslije opasnosti od mraza ide na balkon i tam je do kasnog listopada,prihrana preko lista i zaljevanje aqvarijskom vodom
jedan mladi četri godina limun i dvije mandarine |
||
suharak
Nedavno posijan Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 60 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ja dobila limune s korčule, posijala koštice, imam dvije mladice od 15ak centimetara i vjerujem fridi
|
||
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sjemenka u sebi nosi osobine prošlih generacija pa ćemo sijanjem
rijetko dobiti biljku identičnu onoj matičnoj.Ako želimo baš istu
biljku onda na podlogu cijepimo (kalemimo ) pup željene biljke.
Najbolja podloga za agrume je Poncirus trifoliata jer je vrlo otporan na led.Na njega se kaleme limuni,naranče,grejpi, kumkvati, mandarine tako da se umeće pup biljke koju želimo imati. Iz sjemenke limuna možete dobiti svašta. |
||
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Uuuupoooooomooooooooć!!!! Cure su mi kupile limun za rođendan, prekrasan je. Ima 2 vellika ploda i puuuuno malih (Ima slika u mom dnevniku). Sad me zanima kaj dalje. Dobila sam ga posađenog u kanti. S obzirom da je već 6. mjesec kaj da radim s njim? Jel prekasno da ga presađujem ili da ga pustim do proljeća, pa ga onda presadim porežem i sl. Ne čini mi se da je posuda baš premala, ali ja sve što kupim volim odmah presaditi. Pretpostavljam da će ovi mali limunčići popadati (barem sam se pripremila na to) dok se navikne na novov okruženje (trenutno je na terasi, a po zimi ću ga smjestiti na stepenice u kući). Tak sam sretna što sam ga napokon dobila da me sad strah da ga ne uništim |
||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo,Ines,ja sa kave odmah tu. Ne znam šta bi stručnjaci rekli no ja sam prošle godine kupila agrum,nije limun,naranča je(ili mandarina,nekaj malog je) i zaljevala sam ga svaki dan.Njemu treba u tegli dosta vode,ne da pliva ali se ni osušiti zemlja nebi smjela. Možeš mu dati i prihranu za agrume no ja svom nisam,dala sam mu običnu prihranu za list i cvijet.Cvao je cijelu godinu i imao puno plodova čak i preko zime.U 1.mj.su mu listovi otpali,no mislim da to tako i ide.Kad sam ga iznjela van,u proljeće brzo se oporavio.Sad očekujem da počne cvasti.
Nadam se da sam ti za početak pomogla,do se ne javi neki stručnjak.E da,i drži ga na suncu.
|
||
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Zimi ga je potrebno smjestiti u prostoriju u kojoj temperatura neće pasti ispod nule i u kojoj će imati dovoljno svjetlosti. Najpovoljnije su prostorije okrenute prema jugu, u kojima se temperatura kreće od 1 do 7o C, dok više temperature mogu dovesti do prijevremenog cvjetanja. Tijekom zimskih mjeseci treba održavati minimalnu vlažnost tla – nedostatak vlage ili prevelika vlažnost može dovesti do opadanja lišća, truljenja i uginuća biljke.
Limun cvate dva puta godišnje u dobrim uvjetima. Prva cvatnja je u proljeće i od nje se dobiju plodovi najbolje kvalitete. Moj limun je trenutno prepun pupova i počeli su se otvarati. Druga cvatnja počinje u kolovozu. Plodovi mogu ostati dugo na granama i nema veze, ako su zajedno s cvijetovima, to je normalno. Ovi što su se zametnuli u proljeće mogu se brati sve do travnja, a za njima će slijediti plodovi iz jesenske cvatnje. Pognojite limun u proljeće i uživajte u cvijetovima i plodovima.Temperatura zraka jedan je od važnih čimbenika koji određuju rasprostranjenost uzgoja limuna i naranača. Također vjetar, posebno onaj tijekom zime kad su jake i hladne bure, kad se lome grane i stabla ostaju bez lišća. A ipak jedan je od najvažnijih čimbenika voda. Voda je vrlo važna za uzgoj agruma, posebno u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj i kolovoz). Bez natapanja uzgoj je nemoguć. Za uspješan uzgoj agruma, potrebna je srednja godišnja temperatura od bar 14 °C, a u zimskom razdoblju prosječna temperatura od bar 10 °C. |
||
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ines, kod nas agrume režu u svibnju, sve su to različita iskustva, jednostavno treba naći svoj recept. Vode dosta, ali ne pretjerano. Mali plodići otpadaju, stablo odbacuje višak. Moj limun je dosta toga odbacio, a opet će puno i ostati...... Lišće otpada tijekom cijele godine, osim ako bura ih ne ohladi i onda zna zimi sve otpasti, ali ponovo narastu movi, međutim poslije toga je rod slabiji.
Mislim da je tvoj mal i da ga netrebaš sad rezati. Mi smo naše mlade agrume tek 3. god. malo rezali.
|
||
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala vam na savjetima. Da li da ga sad presađujem ili je već prekasno pa bolje da čekam proljeće?
|
||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ines,ja bi ga sad presadila pogotovo ako misliš da mu je ta posuda premalena.Osim ako već cvate,onda ga nebi dirala.Presađivanje mu nebude neki veliki šok samo nemoj zemlju oko korjenja micati.Ostavi čim više ovako kako je,on će sam raširiti korjenje.
|
||
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ivane, jako dobar post o limunima.
Da, hladan vjetar je najveći neprijatelj limuna i drugih agruma ako su posađeni na otvorenom.Evo kako se tome može doskočiti: prije zime limun, posebno ako je mlad, treba omotati šupljom vrećom (da ima zraka i svjetlosti) i lagano stisnuti grane i zavezati konopcem ili širokim selotejpom od dna do vrha.Tako grane neće trljati jedna od drugu niti će listovi mahati, niti otpadati.
Kad biljka naraste i ojača bit će manje osjetljiva na hladnoću.
Moji limuni, koji su sad veliki, izdrže temperaturu i do -5°C, ali kad su bili mali morala sam ih često spašavati.
|
||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Bravo Ivane, uvijek pročitam to što napišeš i sviđa mi se , mada nemam limun, ali je tako interesantno, da čovjek uvijek nešto novo nauči.
|
||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala svima na savjetima. Sutra slijedi presađivanje, do zime će uživati na terasi, a onda seli u kuću. Nadam se da ćemo se dugo družiti u što i nesumnjam jer ću slušati vaše savjete
|
||
nema kruha bez motike
|
||
biggy
Novo sjeme Pridružen: 07 Svibanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ljudi help!!!
na mom limunu su izlistali novi listovi, i počeli su žutiti i kao da ih je nesto izjelo po sredini, imaju milijun malih rupica.Jesu to lisne uši? prije tog izlistavanja sam tretirala stare listove otopinom koprive, al ove nisam stigla, pa mi recite sta napravit. ne vidim nikakve bube po njima, pa me zanima jesu li te uši vidljive golim okom. |
||
addalucija
Nedavno posijan Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
|
ja bi si sama posadila limun i gladala kako raste
e kako sad (ja stvarno nemam pojma o tome)
kupim limun, napravim limunadu, i ostavim koštice.... kako dalje??
dali da ih samo zapiknem u zemlju ili....?
|
||
Tražim stan u zg gdje je dozvoljeno držanje pasa :)
ako tko ima javite se na pm |
||
Malky
Nedavno posijan Pridružen: 14 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 94 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ja sam svoje stavio u zemlju i lagano prekrio zemljom
|
||
Odranski Obrež, N.Zagreb
|
||
Odgovori | Stranica <1 23456 35> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |