Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori | Stranica <1 4546474849 78> |
Korisnik | |
Pustolovka
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
"Prvo hvala Pustolovki na uputama za stavljat fotke. "
drago mi da sam pomogla paradajzi su ti dobri na fotkama da hoce i ova sezona bit kao prosla |
|
Sponzorirani linkovi | |
ifke
Novo sjeme Pridružen: 30 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 12 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uf, ne bih se žalio da bude ko prošla. Iako i prošla je bila sa onim suludim vjetrom u proljeće koji mi je skoro osušio tek posađene flance, pa onda suša kasnije, a nemam svoju vodu. Na proljeće bih trebao iskopat bunar i riješit vodu, pa da vidimo onda... Inače, moj grunt je još prošle veljače bio prilično zarasla livada koju sam dobro prekopao i isfrezao i već prve godine se zemlja pokazala kvalitetnom, uz pomoć obilja koprivinog gnoja i kozjih brabonjaka. Baš me zanima kako će se stvari mijenjati postupnim kultiviranjem i gnojenjem. Jedno pitanje koje me muči: prošle godine mnogi su "popušili" 3. i 4. cvjetnu granu zbog velikih vrućina, cvjetovi su se sušili i otpadali pa tu nije bilo plodova, barem je kod mene bilo otprilike tako....e sad, bi li situacija bila bolja da sam za to vrijeme bjesomučno zalijevao? Uglavnom, prošle godine sam skužio koliko paradajz voli vodu. OBOŽAVA! Puno....puuuuuuno vode! Imam osjećaj da je previše vode za paradajz jedino ako ga posadite na dnu Save. Pročitao sam valjda stotine stranica kojekakvih foruma sa hrpom savjeta, zalijevajte svaki treći dan, svaki tjedan jedamput ali obilno, ili stalno ali pomalo. Svi ti savjeti malo vrijede, jer je svaki vrt drugačiji, svako ljeto je drugačije i svaki val vrućine je drukčiji. Ako je temperatura skočila na 35, vrlo je važno jel prije toga bilo kiše, kada i koliko i te će stvari uvjetovati treba li sada zalijevati dvaput dnevno ili svaki treći dan. Ovoga ljeta zemlja se dubinski isušila i čini mi se da tko je mogao zalijevati dvaput dnevno, imao je carsku berbu. No, vratimo se u SADA. Paprike su već u zemlji, čekam početak ožujka za rajčice. Prošle godine sam skužio da ih nema smisla sijat u veljači, jer ove kasnije sijane flance dostignu veljačke iovak ionak jer je kasnije toplije i ima više svjetla, a imaju i energetski šus, što isto nije za zanemarit. Uglavnom, za koji tjedan počinje šou, jer kolekcija sjemena je već oko 100 sorti, a za najviše 40 će se naći mjesta...borba se zaoštrava
|
|
Aphro066
Nedavno posijan Pridružen: 14 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 47 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sto se tice poljevanja paradajza, definitivno je svaki vrt drugaciji, ali ima i razlika u tome dali je korjenje zbog cestog poljevanja krenulo prema vrhu pa ga onda treba i dalje gotovo svakodnevno poljevati, ili je otislo prema dolje u kojem slucaju poljevanje nije potrebno.
kod nas je bio ovaj drugi slucaj u kombinaciji sa prilicno glinastom zemljom u vrtu., tako da sam ja prosle godine kad je bila ona najveca suša paradajze zaljevala svaka 4 dana., ostatak ljeta jednom tjedno, a prije ljeta in pak nismo uopce zaljevali. rodili su nenormalno! |
|
Rijeka
|
|
Pustolovka
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja isto nisam svakodnevno zalijevala,nego sve zavisi nekad sedmicno,a nekad svaki 2-3 dan.nit sam dzubrila,niti gnojivila,samo kopriva i prslica namocena pa time.rodilo kao nikad prije,zato kazem da hoce i ova godina tako :)
|
|
Ksan
Odrastao grm Pridružen: 29 Siječanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 1303 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisan ni ja, možda jedno tri ili četiri puta kroz cijelu sezonu. Dobro sam ga natopila kad je posađen a zatim u debelom sloju malčirala slamom i to je bilo to Slama je spremna i za ovu godinu. Recite mi dali ste počeli sa sijanjem rajčice?
|
|
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
|
|
rrorion
Upravo klijam Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako netko ima viška sjemenja rakčice većih-krupnijih plodova mijenjao bih za drugo sijemenje koje ja imam
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Posijala sam prije dva dana prve sjemenjke...njih planiram uzgajati na balkonu koji gleda na jug i natkriven je. A sljedeca tura sjemena ide u zemlju tek 15. 3. Ta tura je za van.
Moram reci da imam odlicno iskustvo uzgoja rajcica na balkonu. Sve biljke su obilno rodile prosle godine...a mali cherriji su se pokazali savrseni za uzgoj na balkonu. Ove godine sam posijala 11 vrsta sitnih rajcica za na balkon. Doduse, bude dzungla na balkonu al mene ne smeta:). Jedva cekam:). Imam viska sjemena raznih sorti ako netko zeli razmjenu. |
|
Pustolovka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Magadan da li imas slike tvojih paradajza od prosle godine da vidimo.mene bas udusevi kad vidim da i na balkonu uspije jednako kao vani
|
|
Fiki
Trajnica Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas posijano 60 sorta rajčica!
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
magadan
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam nesto slika.
|
|
magadan
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije ih problem uzgajati na balkonu, samo treba paziti na redovno zalijevanje. Kad su vruci dani cak dva puta, ujutro i navecer.
Pink Brandywine |
|
magadan
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pink Brandywine
Interesantno je da je Pink Brandywine na balkonu (u kontroliranim uvjetima) odlicno uspio, a u vrtu, izlozen svemu, slabo. Paul Robeson Black From Tula |
|
Fiki
Trajnica Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Pustolovka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dobrih dajzeka pa ko bi rekao d aje to sa balkona
kud su kod tebe male i saksije i opet rodilo prva liga. |
|
magadan
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisu male posude...najmanja je oko 20 litara, a vecina je vecih od 30 litara.
Najbolje su se pokazale posude vece od 30 litara. I jedna vazna caka...posude koje nemaju probuseno dno su mi se pokazale najbolje. Doduse, ne znam bi li to bilo dobro ako je posuda izlozena kisi, do vecine posuda na mom balkonu ne moze kisa, ja zalijevam. |
|
PeKa
Upravo klijam Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mijenjamo: white beauty, aunt Ruby, potiron ecarlate, purple calabash, cherokee purple, crni šljivar, žutu kruškicu, žuti cherry, crveni cherry - po 10 sjemenki. Što imate vi?
|
|
magadan
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pink Brandywine, Jabucar veci, Tigrella, Chocolate Cherry, Black Plum, Volovsko srce, Black From Tula, Bloody Butcher, Black Krim, Purple Russian, Brown Berry, Caspian Pink, Paul Robeson, Cherokee Purple...Tih imam za dijeliti + neke sorte za koje nemam imena. |
|
IvancicaM
Novo sjeme Pridružen: 25 Veljača 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
čitam vas već 2 dana, i ne mogu vjerovati da postoji toliko ljubitelja "obične" rajčice naravno, time ne mislim ništa loše, dapače do danas sam vjerovala da postoji velika i mala rajčica, a uz vas ću postati profesionalac, bar se nadam. ja krećem ove godine u sadnju prvih pravih rajčica ( black krim, obične cherry, cherokee purple, žuta kruškica i volovsko srce) upute mi ne trebaju zahvaljujući svima vama, zato se nadam da ćete uvijek održavati ovaj podforum za sadašnje i neke nove rajčicoljupce čim budem imala prve slike, javim se, a do tada svima vama želim puno uspjeha i sreće u novim pothvatima te novim okusima jedne male obične rajčice |
|
Pustolovka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ivancica-ne sikiraj to ces sigurno postati jer jednom kad ovdje pocnes istrazivati pa sve to primijenis u vrtu broj dajzeka se samo povecava kao i sorti.
zanima me kakva je vrsta taj ruski sljivar jel ukusan kao crvene sorte,manje ili vise?ima par sjemenki pa ne mogu cekat da kusm ukus istog |
|
Odgovori | Stranica <1 4546474849 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |