Astrophytum |
Odgovori | Stranica <1 34567 14> |
Korisnik | |
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovih dana presađujem astrofitume u veće tegle. Imam nekoliko astrofituma od Zvone Rovška i nekoliko Nizozemaca kupljenih ove jeseni. Jedni i drugi su potpuno u redu, recimo da pucaju od zdravlja. Zanimljivo je u što su posađeni. Rovškovi u potpuno mineralni supstrat neku mješavina sitnog šljunka i žute zemlje vjerojatno ilovače. Nizozemski astrofitumi u 100 % treset . E sada budi pametan i donesi odluku u kakav supstrat da ih presadim? No, napravio sam mješavinu sličnu Rovškovom supstratu - potpuno mineralni supstrat i dodao malo dolomitnog pijeska . Ali svejedno, svi pišu da treset nije za kaktuse a najveći svjetski uzgajivači kaktusa – Nizozemci uzgajaju kaktuse usprkos tome upravo u tresetu. Čudno zar ne ?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus,nije li malo prerano presađivati kaktuse?Ja još nikada nisam vidjela astrophytuma-nizozemca?
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Radim to treću godinu za redom. Presađujem u potpuno suhi supstrat. Do sada nisam imao gubitaka zbog presađivanja.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pinus kako uspiješ presaditi kaktuse (ili bilo koju biljku) uzgajanu u tresetu? pogotovo sada kad se oni ne bi smjeli močiti, a i sam kažeš da idu u suh supstrat ja uglavnom ubijem biljku pri presađivanju, kažu da treba očistiti sav treset, a to je najbolje raditi tako da se korjenje namoči u vodi, da se lakše odvoji od treseta, ali najčešće je cijeli treset iz tegle prožet korjenjem i teško je dobro odvojiti korjenjem - ja sam valjda šeprtlja po naravi ili još neiskusna i pokidam dosta žila... malo koja mi preživi tu torturu pa je najbolje da ih uopće ne diram, samo izvadim iz kupljene tegle i prebacim u veću pam dodam malo zemlje , koliko stane uokolo |
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sadim u suhi supstrat a ovaj stari supstrat koji je isprepleten sa korijenom ne čistim do kraja. (nova metoda) Umjesto vode upotrebljavam kist za bojanje. Nježno očistim korijen, ono što ostane, što ne ide glatko pustim tako da ne oštetim korijen. Ako treset nije štetio kaktusu do presađivanja vjerujem da neće i nakon presađivanja. Izgleda da kaktusi nisu tako jako izbirljivi što se tiče tla.
100 kaktusara sto različitih tipova tla i svi se kunu u svoj tip tla. Glavno je da je supstrat propustan, da nije zaražen da je zdrav, to je osnovno. Čitam kako supstrat pripremaju najveći od velikih - Haage ili recimo Uhlig. Svako od njih ima svoj recept a kaktusi lijepo uspijevaju svakom od njih. Čak i „jadnim“ Nizozemcima koji nemaju pojma o kaktusima pa upotrebljavaju „običan treset“. |
|
Miss M.
Mladi grm Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaktusi za masovnu prodaju se uzgajaju u tresetu valjda računaju na to da će biti presađeni. Moji astrophytumi su u mješavini zemlje koju mi je napravio Bešlić no moj prijatelj godinama uzgaja sve svoje kaktuse u istom supstratu pa tako i astophytume i nema problema iako kažu da astrići vole kiseliji supstrat pa sad znaj. Treset samo duže zadržava vlagu i nema hranjivih svojstava zato ih pumpaju gnojivom. Ako kupiš veći nizozemski kaktus u tresetu ne znači da je odrastao u njemu ti se kaktusi neposredno prije prodaje sade u te tegle ako nađem link jedne nizozemske tvornice kaktusa koja se naravno ne nalazi u Nizozemskoj već na Tajlandu bude ga stavila. kaktusi mogu rasti u tresetu ali ih treba gnojiti a za nas male to je prilično skupo jer još nisam našla pakiranje gnojiva za kaktuse veće od pola litre.
|
|
Astrophytum
Upravo klijam Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gospod e GOLEM!
|
|
Miss M.
Mladi grm Pridružen: 17 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 603 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Astro i mali ispravak tvornica se nalazi na Kanarskom otočju.
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
@Astrophytum , zanimljiv link si nam dao, jednostavno ostaneš bez riječi. Sa koliko znanja Nizozemci raspolažu, nevjerojatno. Svu proizvodnju kaktusa su robotizirali. Čitao sam nedavno o jednom nizozemskom uzgajivaču kaktusa koji svake godine neposredno pred Božić na trg pošalje 2 miliona božićnih kaktusa. Da ti pamet stane.
Miss M slažem se, ako kaktusi rastu u čistom tresetu vjerojatno ih tada ih treba gnojiti. No svi ne gnoje svoje kaktuse. Početkom jeseni sam razgovarao sa gosp. Hrovatin Dušanom. Velikim uzgajivačem kaktusa koji zbog svojih godina pomalo izlazi iz posla sa kaktusima. Njegovi kaktusi izgledaju kao da su sada izvađeni negdje u prirodi. On ih ne gnoji. Njegovi kaktusi izgledaju zbilja prirodno što god da to znači. Ja bi rekao nekako iscrpljeno. Takav je njegov način uzgoja kaktusa. Kada sam ga pitao zašto ne gnoji kaktuse i sukulente, on je odgovorio protupitanjem : A zašto bi ih gnojo ? Kupio sam od njega nekoliko pahipodija. Njegov 8 god. stari Pachypodium lamerei je visinom isti kao moj godinu dana stari nizozemski P. lamerei. Takva je njegova filozofija – zašto bi kaktuse i sukulente silili na brzi rast ? Ovo su moji 5 centimetarski astrofitumi - kapitalci. Nedavno presađeni u malo veće tegle. Presadio sam astrofitume u potpuno mineralni supstrat kojem sam dodao malo dolomitskog pijeska (zbog kalcija). Kako će rasti u takvom supstratu tko zna. Nadam se dobro. |
|
Miss M.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus super su ti već ćeš i sam vidjeti što im odgovara pa ako treba lako nešto dodaš. kao što sam već rekla moj prijatelj je kao i Hrovatin dosta strog prema svojim kaktusima svima isti supstrat gnojivo tek ponekad pa nek se snalaze. I ja sam za to da rastu što prirodnije i ne gnojim ih baš previše. Lani sam moje astriće presadila u zemlju za astrophytume koju radi Bešlić do sad su isto bili u običnom kakatus mixu i nisu se žalili, sad čekam novu sezonu da vidim kako će napredovati u novom supstratu.
|
|
tara2009
Već proklijao Pridružen: 04 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 187 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja imam sva 4 sa slike...
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mali kaktus, pogledaj ovaj ornatum nizozemac. Posađen je u čisti treset. Zanimljivo je da u supstratu nema niti tragova bilo kakvog anorganskog dodatka. Izgleda da Nizozemci ne čitaju naš forum. Baš šteta za njih. Ništa se neće naučiti o supstratu za kaktuse. Danas kupljen. Još jedan A. ornatum u kolekciji. U trgovini su kaktus preko zime zalijevali. Prije presađivanja kaktus pustim ovako bez tegle par dana da se supstrat posuši. |
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pinus,zaista je prekrasan,pusti ga da se dobro posuši,lijepo ga posadi u suhi supstrat i stavi ga na hladno,na slici se ne vidi koliko je veliki,njima treba nekoliko godina da počnu cvjetati.
Nizozenci uzgajaju kaktuse kao na traci,nafilaju ih s gnojivom da brzo rastu,a onda se kod nas moraju privikavati na normalne uvjete.I stvarno još nisam nigdje naletjela na astrophytuma nizozemca.
|
|
|
Cvijetomanijak
Mladi grm *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kupila sam sjeme Astrophytum myriostigma ,sam me interesira kako da ih posijm? doma imam kako kaze moj tata "Dunavskog pijeska" ,e sad kakav je to ja neznam ...pa ako moze par savijeta ...ciao
|
|
zmaj
Pustio korijenje Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima na ovoj temi ljepih bodljiča.
Ali na žalost moram konstatirati da u mojoj kolekciji nema ni jednog Astrophytuma. Nadam se da će na prolječe koji primjerak završiti kod mene. |
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mali kaktus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa gdje si sad to promašao?
|
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
odličan je
|
|
tara2009
Već proklijao Pridružen: 04 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 187 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dali je kalamljen ovo se rijetko vidi oni nisu poznatii po pustanju pelcera,osim kod ostecenja!!
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
@taro, kaktus nije kalemljen. Iz osnovne glave izlaze još četiri sa strane. Vidio sam nešto slično kod svoje susjede. Kod nje desetak asteriasa raste u grupi.
|
|
Odgovori | Stranica <1 34567 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |