Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Astrophytum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Astrophytum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 14>
Korisnik
Poruka
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 16:32
Ovih dana presađujem astrofitume u veće tegle.   Imam nekoliko astrofituma od Zvone Rovška i nekoliko Nizozemaca kupljenih ove jeseni. Jedni i drugi su potpuno u redu, recimo da pucaju od zdravlja. Zanimljivo je u što su posađeni. Rovškovi u potpuno mineralni supstrat neku mješavina sitnog šljunka i žute zemlje vjerojatno ilovače. Nizozemski astrofitumi u 100 % treset . E sada budi pametan i donesi odluku u kakav supstrat da ih presadim? No, napravio sam mješavinu sličnu Rovškovom supstratu - potpuno mineralni supstrat i dodao malo dolomitnog pijeska . Ali svejedno, svi pišu da treset nije za kaktuse a najveći svjetski uzgajivači kaktusa – Nizozemci uzgajaju kaktuse usprkos tome upravo u tresetu. Čudno zar ne ?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 16:44
Pinus,nije li malo prerano presađivati kaktuse?Ja još nikada nisam vidjela astrophytuma-nizozemca?
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 16:54
Radim to treću godinu za redom. Presađujem u potpuno suhi supstrat. Do sada nisam imao gubitaka zbog presađivanja.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 17:37

pinus kako uspiješ presaditi kaktuse (ili bilo koju biljku) uzgajanu u tresetu? pogotovo sada kad se oni ne bi smjeli močiti, a i sam kažeš da idu u suh supstrat

ja uglavnom ubijem biljku pri presađivanju, kažu da treba očistiti sav treset, a to je najbolje raditi tako da se korjenje namoči u vodi, da se lakše odvoji od treseta,
ali najčešće  je cijeli treset iz tegle prožet korjenjem i teško je dobro odvojiti korjenjem - ja sam valjda šeprtlja po naravi ili još neiskusna i pokidam dosta žila... malo koja mi preživi tu torturu pa je najbolje da ih uopće ne diram, samo izvadim iz kupljene tegle i prebacim u veću pam dodam malo zemlje , koliko stane uokolo

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 18:22
Sadim u suhi supstrat a ovaj stari supstrat koji je isprepleten sa korijenom ne čistim do kraja. (nova metoda) Umjesto vode upotrebljavam kist za bojanje. Nježno očistim korijen,   ono što ostane, što ne ide glatko pustim tako da ne oštetim korijen. Ako treset nije štetio kaktusu do presađivanja vjerujem da neće i nakon presađivanja. Izgleda da kaktusi nisu tako jako izbirljivi što se tiče tla.
100 kaktusara sto različitih tipova tla i svi se kunu u svoj tip tla. Glavno je da je supstrat propustan, da nije zaražen da je zdrav, to je osnovno. Čitam kako supstrat pripremaju najveći od velikih - Haage ili recimo Uhlig. Svako od njih ima svoj recept a kaktusi lijepo uspijevaju svakom od njih. Čak i „jadnim“ Nizozemcima koji nemaju pojma o kaktusima pa upotrebljavaju „običan treset“.
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 603
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 19:54
Kaktusi za masovnu prodaju se uzgajaju u tresetu valjda računaju na to da će biti presađeni. Moji astrophytumi su u mješavini zemlje koju mi je napravio Bešlić no moj prijatelj godinama uzgaja sve svoje kaktuse u istom supstratu pa tako i astophytume i nema problema iako kažu da astrići vole kiseliji supstrat pa sad znaj. Treset samo duže zadržava vlagu i nema hranjivih svojstava zato ih pumpaju gnojivom. Ako kupiš veći nizozemski kaktus u tresetu ne znači da je odrastao u njemu ti se kaktusi neposredno prije prodaje sade u te tegle ako nađem link jedne nizozemske tvornice kaktusa koja se naravno ne nalazi u Nizozemskoj već na Tajlandu bude ga stavila. kaktusi mogu rasti u tresetu ali ih treba gnojiti a za nas male to je prilično skupo jer još nisam našla pakiranje gnojiva za kaktuse veće od pola litre.
Na vrh
Astrophytum View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 119
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Astrophytum Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 20:04
Gospod e GOLEM!
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Siječanj 2012 u 20:11
Hvala Astro i mali ispravak tvornica se nalazi na Kanarskom otočju.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Siječanj 2012 u 11:05
@Astrophytum , zanimljiv link si nam dao, jednostavno ostaneš bez riječi. Sa koliko znanja Nizozemci raspolažu, nevjerojatno. Svu proizvodnju kaktusa su robotizirali. Čitao sam nedavno o jednom nizozemskom uzgajivaču kaktusa koji svake godine neposredno pred Božić na trg pošalje 2 miliona božićnih kaktusa. Da ti pamet stane.

Miss M slažem se, ako kaktusi rastu u čistom tresetu vjerojatno ih tada ih treba gnojiti.

No svi ne gnoje svoje kaktuse. Početkom jeseni sam razgovarao sa gosp. Hrovatin Dušanom. Velikim uzgajivačem kaktusa koji zbog svojih godina pomalo izlazi iz posla sa kaktusima. Njegovi kaktusi izgledaju kao da su sada izvađeni negdje u prirodi. On ih ne gnoji. Njegovi kaktusi izgledaju zbilja prirodno što god da to znači. Ja bi rekao nekako iscrpljeno. Takav je njegov način uzgoja kaktusa. Kada sam ga pitao zašto ne gnoji kaktuse i sukulente, on je odgovorio protupitanjem : A zašto bi ih gnojo ?

Kupio sam od njega nekoliko pahipodija. Njegov 8 god. stari Pachypodium lamerei je visinom isti kao moj godinu dana stari nizozemski P. lamerei. Takva je njegova filozofija – zašto bi kaktuse i sukulente silili na brzi rast ?
1. Astrophytum myriostigma v. columnare 2. Astrophytum ornatum 3. Astrophytum myriostigma f. nuda 4. Astrophytum Beguin-hybrid (?)

Ovo su moji 5 centimetarski astrofitumi - kapitalci. Nedavno presađeni u malo veće tegle.   Presadio sam astrofitume u potpuno mineralni supstrat kojem sam dodao malo dolomitskog pijeska (zbog kalcija). Kako će rasti u takvom supstratu tko zna. Nadam se dobro.
Na vrh
Miss M. View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miss M. Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Siječanj 2012 u 15:40
Pinus super su ti već ćeš i sam vidjeti što im odgovara pa ako treba lako nešto dodaš. kao što sam već rekla moj prijatelj je kao i Hrovatin dosta strog prema svojim kaktusima svima isti supstrat gnojivo tek ponekad pa nek se snalaze. I ja sam za to da rastu što prirodnije i ne gnojim ih baš previše. Lani sam moje astriće presadila u zemlju za astrophytume koju radi Bešlić do sad su isto bili u običnom kakatus mixu i nisu se žalili, sad čekam novu sezonu da vidim kako će napredovati u novom supstratu.
Na vrh
tara2009 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 187
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tara2009 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Siječanj 2012 u 18:07
ja imam sva 4 sa slike...
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2012 u 20:20
.

Originalno poslano od člana mali kaktus mali kaktus napisao:

Pinus,nije li malo prerano presađivati kaktuse?Ja još nikada nisam vidjela astrophytuma-nizozemca?

mali kaktus, pogledaj ovaj ornatum nizozemac. Posađen je u čisti treset.

Zanimljivo je da u supstratu nema niti tragova bilo kakvog anorganskog dodatka. Izgleda da Nizozemci ne čitaju naš forum. Baš šteta za njih. Ništa se neće naučiti o supstratu za kaktuse.

Danas kupljen. Još jedan A. ornatum u kolekciji. U trgovini su kaktus preko zime zalijevali. Prije presađivanja kaktus pustim ovako bez tegle par dana da se supstrat posuši.
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2012 u 20:48
Pinus,zaista je prekrasan,pusti ga da se dobro posuši,lijepo ga posadi u suhi supstrat i stavi ga na hladno,na slici se ne vidi koliko je veliki,njima treba nekoliko godina da počnu cvjetati.
Nizozenci uzgajaju kaktuse kao na traci,nafilaju ih s gnojivom da brzo rastu,a onda se kod nas moraju privikavati na normalne uvjete.I stvarno još nisam nigdje naletjela na astrophytuma nizozemca.
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2012 u 18:47
Kupila sam sjeme Astrophytum myriostigma ,sam me interesira kako da ih posijm? doma imam kako kaze moj tata "Dunavskog pijeska" ,e sad kakav je to ja neznam ...pa ako moze par savijeta ...ciao
Na vrh
zmaj View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 317
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zmaj Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Veljača 2012 u 22:45
Ima na ovoj temi ljepih bodljiča.
Ali na žalost moram konstatirati da u mojoj kolekciji nema ni jednog Astrophytuma. Nadam se da će na prolječe koji primjerak završiti kod mene.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2012 u 19:19

Petoglavi Astrophytum asterias v. nudum ili kakav hibrid asteriasa ?
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2012 u 20:13
Pa gdje si sad to promašao?
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2012 u 23:01
 odličan je smile227
Na vrh
tara2009 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 187
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tara2009 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2012 u 23:04
dali je kalamljen ovo se rijetko vidi oni nisu poznatii po pustanju pelcera,osim kod ostecenja!!
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2012 u 23:13
@taro, kaktus nije kalemljen. Iz osnovne glave izlaze još četiri sa strane. Vidio sam nešto slično kod svoje susjede. Kod nje desetak asteriasa raste u grupi.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 14>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.