Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Rajčica - Lycopersicon esculentum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Rajčica - Lycopersicon esculentum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 4849505152 78>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Status: Offline
Bodovi: 47
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Veljača 2012 u 11:05
meni svi paradajzići presađeni u veće posudice..

sad mi se cini da mozda ipak nisam trebala toliko ih posaditi., ali nisam znala da ce svi izaci. . sada ih ima oko 50 komada Embarrassed razlicitih vrsta
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Veljača 2012 u 22:34
Pridružujem se i ja zahvali wizardici - crni šljivar je bio super, ali zbog manjka mjesta tek ćemo ove godine isprovati dalmatinera.
Na vrh
jadranka4 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 437
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jadranka4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Veljača 2012 u 20:41
Cimi, ovo tipovi rasta rajčica je odlično. Hvala ti!

Željela bih se zahvaliti Wizardici - prošle godine poklonila si mi hrpicu sjemenki različitih sorti rajčica. Kako je bio lipanj, tek sada sam se njima pozabavila i otkrila kakvo blago si mi poklonila. Puno,puno hvala - ove godine idu flanci. Pozdrav!smile78
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2012 u 02:26

Našla sam si odgovor, a ujedno evo i odgovora Anabistrici.

TIPOVI RASTA RAJČICE:

Determinantni – niski grmoliki kultivari
Grmoliki su, rastu do određene visine 75-100 cm, a kada počnu donositi cvjetove, vegetativni rast im prestaje. Svaka kratka bočna grana na vrhu nosi cvat. Plodovi dozrijevaju istovremeno i nakon glavne jednokratne berbe, koja traje oko mjesec dana, biljke se čupaju. Biljke nije potrebno vezati, a za potporanj su dovoljni stupovi (kolci) s vodoravno postavljenom žicom.

Indeterminantni – visoki kultivari
Stabljika im raste i donosi plodove neograničeno do mraza ili duže uz grijani zaštićeni prostor. Iz pazušca svakog lisnog pupa stabljike stvaraju bočne grane – zaperke. Za kvalitetnu proizvodnju potrebno je usmjeriti rast stabljike u visinu. To zahtijeva stalnu njegu – vezanje (omatanje) stabljike i rezidbu zaperaka i lišća. Osim toga, za visoke rajčice treba znatno više prostora.

Semideterminantni – poluvisoki kultivari
Imaju svojstva i visokih i niskih rajčica – proizvodnja može trajati cijele sezone, kao kod visokih rajčica, ali nisu tako neobuzdani već im debela stabljika nalikuje na nisku grmoliku rajčicu. Nakon svakog cvata na glavnoj stabljici formiraju više bočnih grana (najčešće 2 zaperka). Zahtijevaju potporanj od horizontalne žice pričvršćene na stupove ili se vode okomito uz konopac (špagu).

Skidanje zaperaka

Zaperci su postrani izboji koji rastu iz pazušca listova glavne stabljike. Svaki neotkinuti zaperak raste, cvate i razvija plod. Zaperke donose sva 3 tipa rajčice.

Oni na determinantnoj biljci ne utječu na proizvodnju ploda pa se skidaju samo ispod prvog cvata za bolje prozračivanje biljke.

Kod indeterminantnih rajčica rastući zaperak oduzima hranu stvorenu fotosintezom pa glavna stabljika kasnije stvara plod, plodovi su sitniji i manje ih je. Da bi se to spriječilo, zaperci se skidaju otrgavanjem kada kada budu dugi  2 cm.

Kod semideterminantnih rajčica zaperci se skidaju na isti način.

Uzgoj rajčice na „2 stabljike“

Ovaj se način primjenjuje kod visokih i poluvisokih tipova. Drugu stabljiku predstavlja prvi zaperak ispod prvog cvata i njezin se rast usmjerava kao glavna stabljika. Kod poluvisokih rajčica može se stvoriti i treća stabljika. Tada se ostavlja prvi zaperak iznad prvog cvata.

Skidanje lišća kod visokih i poluvisokih rajčica

Za bolje prozračivanje biljke, skida se 1-3 lista pri tlu ispod prve cvjetne grane. Tada je indeterminantna rajčica visoka 1,2-1,5 m i ima 5 zametnutih cvjetnih grančica.

Početkom berbe plodova (na najnižoj etaži) počinje pravo skidanje lišća. Uklanjaju se listovi koji su hranili te plodove , a to su 1 list ispod i 1-2 lista iznad zrelog grozda.

Lišće iznad nedozrelih plodova hrani i štiti ih od sunčeve paleži i njih se ne skida.
Kod svih tipova rajčice skidaju se listovi oštećeni od bolesti i štetnika i oni koji žute i odumiru.

Na vrh
anabistrica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
4. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Bodovi: 4011
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anabistrica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2012 u 00:17
Cimi, kakve su te grmolike rajčice?
Lepe ti je Zagorje zelene
Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2012 u 15:16
kupila sam danas sjeme "San Marzano" imala sam ih lane i super su mi za kuhanja jako malo otpada i bude mi gusta iako mi svježe za jelo baš i nije kao naš domaći jabučar kojem uhvatim sjeme 
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2012 u 13:57

Do sada nisam uzgajala grmolike rajčice pa me zanima da li se i kod njih uklanjaju zaperci?
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Siječanj 2012 u 16:41
Prvo da vas pohvalim na odlicnim savjetima,svaka cast na prikupljenim sortama. Ni ja nisam puno toga znala ,tak oda cu vam se i ja pridruzit .
Postavljena sam kao moderator foruma Povrce .

Posto tema ima veci broj stranica , a zao mi ista brisati, imam ideju kako da ostane kolko tolko pregledna .Otvorit cu temu pod oglasima-->Razmjena,potražnja,kupovina sjemena povrca.
Te  bi vas zamolila da dogovore,pitanja jel ima viska i sl. nastavite u toj temi.
Obrazlozenje:Citajuci od prve do zadnje str,zbog oglasa gube se dobri savijeti 
                      i pitanja.

A mozete dogovrati i preko pm.Tako sprecavamo nepotrebno zatpavanje teme

Ugodno druzenje(i ja s vama uskoro) ,te puno finih rajcica u ovoj godini .
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6678&PID=636509#636509

Link za oglas.
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Siječanj 2012 u 15:48
nikla su mi prva tri mala paradajzica :) i to samo 5 dana nakon sijanja :D to je prva od nekoliko sorti koje sam posijala, ne znam tocno o kojoj je rijec jer sam dobila samo naziv: starinska rajčica :) - nadam se da ce biti fiiiinaaaa
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2012 u 23:52
Originalno poslano od člana makk makk napisao:

Evo da se i ja pridruzim povrtlarima, jer sam ove godine planirala posijati sljedeäe sorte paradajza:
Black Plum,Ananas Noire,Narances,Grosse Blanche,Weißbhaarte Gelbe,Cherokee Purple, divlji paradajz i jos jednu vrstu kojoj ne znam ima, ali sam ga vec sijala i otporan je na bolesti.
Ima li neko iskustva sa ovim sortama da ih ne sijem ako nisu ukusni.

Divlji paradajz?
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2012 u 18:35
zaviswi za kaj, ja sam to spomenula. Za one biljke čije lišće ne voli vlagu je to dobro tako dugo dok ne niknu. Većina biljaka koja se pelca treba dok se ne zakorijeni biti pokrivena.
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2012 u 12:39
netko je spominjao sadju u boce, pa kasnije da se vrati gornji dio i tako bude kao plastenik. sta mislite o ovoj metodi u praksi? meni se cini ful logicna i kao dobra ideja., jedino ne znam kako bi reagirali listovi kada bi ih se potrpalo u onako uzak prostor kao sto je to gornji dio plasticne boce? ima li veze ako se listovi tako naguraju?

ps. meni se bas svidja ova ideja, jer nemam plastenik, niti staklenik niti neku pametnu zamisao kako da to rijesim., a iskreno nemam ni love za kupovanje onih tunela i ostalih stvari koje trebaju za gradnju plastenika
Na vrh
makk View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje makk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2012 u 11:12
Evo da se i ja pridruzim povrtlarima, jer sam ove godine planirala posijati sljedeäe sorte paradajza:
Black Plum,Ananas Noire,Narances,Grosse Blanche,Weißbhaarte Gelbe,Cherokee Purple, divlji paradajz i jos jednu vrstu kojoj ne znam ima, ali sam ga vec sijala i otporan je na bolesti.
Ima li neko iskustva sa ovim sortama da ih ne sijem ako nisu ukusni.
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com
Na vrh
Aphro066 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Aphro066 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Siječanj 2012 u 09:48
jao super, puno hvala na trudu i ovom stvarno detaljnom objasnjenju :)

sto se tice prostora u vrtu, ja ne radim plodored, vec sadim po barem dvije vrste zajedno. obzirom da imam stvarno jako malo mjesta, to mi je jedini nacin. paradajz i paprike sadim zajedno, mrkvu i salatu, rotkvice i tikvice i tako.. u svakom slucaju, biljke koje ce jedne od drugih imati koristi.

inace, postoji jedan stvarno zakon besplatni sajt na kojem mozete urediti vrt, daje vam odmah razmake izmedju pojedinih vrsta, prikazuje vrijeme sadnje, sijanja, sjetve i mozete vidjeti vrt kroz sve mjesece posebno., ima datume prvog i zadnjeg mraza za sva podrucja :) ma super, isplati se pogledati ga

nalazi se na stranici http://www.growveg.com/Default.aspx Grow vege garden planner., 30 dana je besplatan ( idete na free trial ), sto je sasvim dovoljno da si isplanirate cijeli vrt., plus ako radite plodored, pamti gdje je sto bile prethodnih godina i automatski updejta te informacije.

eto, da se malo oduzim za stvarno iscrpne savijete i opise :)
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2140
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 19:35
smile96Raširi se ko epidemija, tu ti je izlaz, i ja sam tako.LOL
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 19:31

A da ja napravim vrt na dvije etaže?

Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 19:23
Originalno poslano od člana Cimicifuga Cimicifuga napisao:

Ja ću morati okupirati susjedovo zemljište da posadim sve te vrste!!!LOL
Ma, šalim se... (ali kada razmislim, zapravo nije loša ideja)...

Upravo si danas gledam plodored - tabelu od 2005. godine na kojoj sam do 2013. godine napravila plodored na tih svojih pet gredica.
Usput planiram koje sorte i u kojoj količini od pojedinog povrća ću moći posijati. To mi je najteže, jer bi mi trebala bar trostruka veličina vrta da posijem sve što me primami. Ali, sa druge strane je dobro što vrt nije veći jer većeg ionako ne bih mogla obraditi...

Cimi, stiže još bar tucet rajčicaLOL pripremi seTongue
Na vrh
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 19:15
Ja ću morati okupirati susjedovo zemljište da posadim sve te vrste!!!LOL
Ma, šalim se... (ali kada razmislim, zapravo nije loša ideja)...

Upravo si danas gledam plodored - tabelu od 2005. godine na kojoj sam do 2013. godine napravila plodored na tih svojih pet gredica.
Usput planiram koje sorte i u kojoj količini od pojedinog povrća ću moći posijati. To mi je najteže, jer bi mi trebala bar trostruka veličina vrta da posijem sve što me primami. Ali, sa druge strane je dobro što vrt nije veći jer većeg ionako ne bih mogla obraditi...

Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 19:10
Opa! Odlične su te šuplje rajčice! Je li imaju dobar okus?
Na vrh
wizardica View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje wizardica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Siječanj 2012 u 17:41
YELLOW CENTIFLOR/izvrsna mala rajčica/
%5bimage%5d%20
green bombs
Powers%20Heirloom%20Tomatopowers heirloom

i te ču ticimi poslati jer se sječam da tražiš od lani još žute rajčiceLOL

CIMI za tebe poruka
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4849505152 78>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.