Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori | Stranica <1 5657585960 78> |
Korisnik | ||
Anastazija_
Cvjetni guru 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
S obzirom na to da nemam uvjeta za sijanje (probala sam prošlih godina) da li možda znate gdje ima za kupiti flanaca nekih finih starinskih sorti paradajza ? |
||
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Za Zagreb ne znam, a kod mene na placu budu u ponudi flanci klasičnih vrsta paradajza: volovsko srce, jabučar... ja sam, pak, bila u potrazi za crnim vrstama i zahvaljujući cvjetnim prijateljicama, razmjenile smo sjeme. Npr. tih kod nas nema za kupiti niti u flancima niti u sjemenu. Nekako svi uzgajaju (za prodaju flanaca) jedne te iste vrste paradajza.
|
||
Anastazija_
Cvjetni guru 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, to sam i ja primjetila, zato sam i pitala. |
||
|
||
jadranka4
Pustio korijenje Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Upravo sam posijala svoje paradajziće - dani ploda su! Jedva sam dočekala. Tri dana su sjemenke bile zamotane u vlažni papirnati ubrus i zatvorene u vrećicu u koju sam upuhala zrak. To sam negdje pročitala i radila sam tako prošle godine i bilo je odlično. Sjemenke za tri dana već potjeraju klicu. Prošle godine sam već nakon tri tjedna pikirala biljčice.
|
||
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Bugica ja ih stavim u razne posude, pokrijem i onda u mini plastenik na balkomu. Isto tako i ostalo povrće. Dosta toga je proklijalo ali rajčice i paprike trebaju više vremena i topline pa ide sporije. Možda je tako i bolje, biti će baš na vrijeme. Možda možeš i ti tako krenuti... |
||
sutra je novi dan
|
||
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
A ništa, gužva mi je u "inkubatoru" i negrijanoj sobi na tavanu, ovih dana ih definitivno selim u plastenik na balkon, ionako su već odrasli.
|
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Držim ti fige da uspješno proklijaju
|
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Koje te vrste starinskih sorti interesiraju? |
||
Anastazija_
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Svake godine imam u vrtu paradajze i uvijek su puno bolji nego oni "kupovni". O sortama paradajza pojma nemam - znam samo da svi obožavamo paradajz. MM kupi flance koje dobije na placu. |
||
|
||
jadranka4
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala Bugica, a onda idu k tebi u susjedstvo - pravac vrt uz Mrežnicu! Svo sjeme sam prvobitno dobila od prijatelja (među njima je Wizardica) i već nekoliko godina sama skupljam sjeme i sada imam "svoje domaće". Volovsko srce, jabučar, crni ruski šljivar, čeri, žute kruškice i neki od gospođe Marije s Dugareškog placa. Ako netko želi, mogu dati koju sjemenku. Npr. od Wiz sam dobila DVIJE sjemenke ruskog šljivara i sad ga imam više nego mi treba.
|
||
dikobraz
Novo sjeme Pridružen: 15 Kolovoz 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pozdrav svima,
preselio sam se iz kuće u stan s centralnim grijanjem. Posijao sam u petak u kontejnere od stiropora rajčicu, međutim nikle su vrlo tanke i dugačke stabiljke sa sitnim listićima na vrhu. Uglavnom više izgleda kao da sam posijao neki puzavac nego rajčicu. Imate li preporuku kako ih mogu spasiti, jer takve tanke stabiljke ne mogu nositi lišće i pitanje je kad će puknuti? Da li ih smijem staviti van na zatvoreni balkon ili im je to prehladno? Hvala na pomoći
|
||
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
dikobraz moj savjet ti je da ih presadiš kada razviju četiri prava listića i ponovno ih posadiš ali dublje nego što su sada. Tako ćeš omogućiti biljkama da razviju dodatno korjenje i sadnice će biti spašene, čvrste i sa dobro razvijenim korjenom. Ja sam sijala sve u istu posudu, također su izduženi ali ću ih kod pikiranja posaditi dublje i problem riješen. Na mojoj temi možeš vidjeti kako izgledaju. Rajčice se ionako sade duboko, to će im kasnije dobro doći. Ne bih ti preporučila da ih stavljaš van, još nije dovoljno toplo. Stati će sa rastom.
Nadam se da sam barem malo pomogla!
|
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Imaju premalo svjetla (nije čudno, stalno je oblačno) i previše topline. Na balkonu im je još prehladno. Ja bih napravila kao i desert rose, prepikiraj ih svakog posebno u posudicu, kad razviju dva prava lista (znači to nisu ona dva s kojima nikne, oni otpadnu), što su manji to bolje to podnašaju. Ako ih ne trebaš sve, odaberi jače i bolje razvijene i posadi ih dovoljno duboko, bit će mali ali će brzo narasti i imati jači korijen. Jači korijen znači i jaču stabiljku. Tada više nije potrebno da budu iznad radijatora, ali je potrebno da su na svjetlom mjestu. Sada dok su tako tanki pazi kod zalijevanja, da ih voda ne potrga. Želiš li ih staviti već sada na balkon, ako imaš volje i mogućnosti, napravi mali priručni plastenik i pričekaj još par dana nakon prepikiravanja, dok vidiš da nisu više povenuti.
|
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da ne planiraš slućajno ići put Karlovca? Da li je tko kada slao flance paradajza poštom? Kakva su iskustva?
|
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
jadranka4
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Bugica za tvoje paradajziće! Moji su tek nikli, stari 6 dana. Nek ti i dalje tako napreduju!
|
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Jadranka, hvala ti puno! Moram reći da su flanci od subote u plasteniku na balkonu i jako im godi preseljenje. Naočigled su ojačali i stabiljka im više nije blijeda i tanka . Čak su i oni najkasnije sijani dobili konačno svoja prva dva prava listića. Ubuduće slikam aparatom, mobi mi radi mutne slike |
||
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Odgovori | Stranica <1 5657585960 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |