Dnevnik by xenia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 12> |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Baš si me danas nasmijala Xenia! Mislim da se je zmija ipak više prestrašila od tebe
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Ne daj se xenia! Radije nemoj više viriti pod ploče, da li je bila riđovka? Moj grašak je isto zametnuo mahune, možda i bude čega...
|
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Noćas konačno palo malo kiše pa sam iskoristila priliku da posadim u vrt preostale rajčice koje su skoro počele cvjetati u gajbicama.Odmah ujutro sređivala kućni dio vrta. Jučer mi susjed dao kadifice pa sam i njih posadila, nešto u novi kamenjar,a nešto između rajčica.Ogrnula sam krastavce koji su se konačno malo trgnuli i počeli cvjetati.I mahune se sad drže , od kada ih posipavam pepelom više ih ništa ne gricka. Hvala SilveK na savjetu.Od tikvi golica niknule samo dvije pa sam jednu presadila ,a druga je još u cvjetnjaku. Za svaki slučaj, ako prvu pojedu puževi kao lani.
Poslije ručka otišla sam na ranč. I tamo još dopunila rajčice , posijala peršin jer prvi nije niknuo.
I ubrala prvi grašak!
![]() ![]() S obzirom da je kiše bilo jako malo morala sam zalijevati iz bunarića. Ovaj puta sam prvo pokucala pa onda dizala ploče.
![]() U povratku ubrala malo bazge pa se sad bacam na pravljenje sirupa. A idem isprobati i sirup od kadulje za koji sam recept čula u petak u emisiji "Slušaj kako zemlja diše" Kaže žena da je super zdrav , a kadulja mi se baš divno rascvala u dvorištu.
I ruže predivno izgledaju, jutros sam ih poslikavala i nabrojila 22 kom. Pa čini mi se povelik broj u mom malom dvorištu.
![]() Nadam se da će kiše još biti, ovo je bila samo prva pomoć za bilje.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Bravo xenija, aktivna kao i uvijek. Ruže ću pogledati tamo, a želim da ti kiša ipak zalije, nego da se mučiš sama.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Uživaj u prvom grašku! ja bum još malo čekala, a obožavam ga... Nadam se da bu ti kiša spaslia situaciju, ja sam se je dočekala, ali nažalost došla je u paketu s vjetrom i niskom temperaturom.
|
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Jutros opet pada. MPK ljuto pitala kad je kretala u školu: Jesi sad zadovoljna?
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Super Xenia, samo mi željno očekujemo kišu nakon toliko sunčanih dana, a ja isto doma ne smijem spomenut kišu, jer moji motoristi polude.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
FranjicaZG ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Ubaci recepte: za sirup od bazge (možda ima nešto novo) a za sirup od kadulje nisam niti čula |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Da li ste čule za rozulin........latice mirisne roze ruže penjačice se stave na sunce sa cukarom i tako nastane mirisni ekstrat koji se stavlja u kolače, recimo u uskršnju pinicu ( sirnicu, slatki kruh - ne znam kako zovete)!!??
![]() |
|
![]() |
|
Sirup od kadulje:
2 šake cvijeta staviti u 1 litru vode i uz često mješanje ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga dobro stisnuti rukama , a onda procijediti kroz gusto sito i gazu. Na 1 litru soka staviti 1 kg šećera i 2 dag limunske kiseline. Uz često mješanje stoji dok se šećer ne otopi. prije sipanja u boce ostaviti da se dobro slegne i još jednom procijediti.
Cvjetove ubrati u podne i ostaviti da malo odstoje dok ne izađu sve bube.
Recept sam čula na radiju, gospođa kaže da na isti način pravi i sirup od ruža.
A od bazge klasika, 4l vode, 4kg šećera...
|
|
![]() |
|
FranjicaZG ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Manči, koliko šećera, vide li se latice ili ne, daj neki omjer, nadodaješ nove latice? Xenia baš si me zaintrigirala, recept je u biti klasika za sve cvjetne sirupe! |
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
E sada sam se i ja navukla na sirup od kadulje.Baš fino pada kiša i pere ju.Mogu li se listovi kadulje malo narezati da puste više soka ulja,pa ih onda staviti u vodu?Imam puno i bazge koja je ovdje nama korov koji nemilosrdno tamanimo tj. rezemo,pilimo.No, uvijek malo ostane i onda mi kraj spavače sobe božanstveno miriši.Mislim da ću ove godine sušiti cvijeće.Jedne godine sam radila žele od bobica,bilo je fino.
|
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
A joooooj,tek sada vidim da je kod kadulje u pitanju cvijet a ja mislila list.Sorrrry!!!
![]() |
|
![]() |
|
rijeka53 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1517 |
.....je zna ki vino delat od bazge, nekad davno ja pila i to mi je tako ma tako jako fino
![]() |
|
![]() |
|
Ako vas zanima rozulin pitat ću majku recept, napisala sam gore samo informativno.....
|
|
![]() |
|
Xenia, ja bi limunsku kis. zamijenila za nešto drugo, može li sok od limuna?
L. kiselina je dosta nezdrava za želudac i probavni trakt...
|
|
![]() |
|
Moja kuma je probala samo sa limunom i kaže da se ne može dovoljno zakiseliti iako je stavila 5 kg limuna. Ja sam probala jednom sa vitaminom C u prahu.
|
|
![]() |
|
![]() Ubija me ta divlja metvica za koju mislim da je najgori korov koji postoji. Razmnožava se vriježama, a ima tako čvrstu stabljiku da se teško može isčupati. Najgore je između mrkvica. Morala sam najprije trozubom proći preko cijelog nasada da mogu isčupati metvicu , a i mrkve su malo nastradale. To umjesto rasčupavanja.Uglavnom sam sredila jednu polovicu vrta, a ostalo kad stignem . Ostale su još samo rajčice, oko njih će iči brže jer su na većem razmaku pa mogu mlatiti velikom motikom. Iznenadila sam se kad sam vidjela da na onim ranim , kupovnim već ima plodova i to veličine oraha.Sad će me MM popljuvari i opet reći da sam bila škrta i nisam htjela kupiti više od 5 komada.
![]() Nikle su neke tikvice samo naravno ja nemam pojma koje sam uopće i posijala tamo gore. Od krastavaca opet nema ni traga. Možda ih je nešto pojelo .Brokule su super krenule samo kupus još kunja. Ove godine opet idem probati sa paprikama iako do sada s njima baš nemam sreće. Kupila paketič sa 30 kom i većinu posadila u kućnom vrtu. Tamo ipak mogu zalijevati. Ovdje gore pogurala samo par komada pa ako bude kišno ljeto možda i prežive.
Danas je stigla pošiljka sa grahom od Silvek. Velika joj hvala, opet me je uspjela ugodno iznenaditi.
![]() ![]() ![]() U povratku malo popričala sa susjedom policajcem . On živi u stanu pa mu je vikendica gotovo drugi dom. A okoliš je super sređen. Ima svega, voća , povrća i naravno cvijeća. Većinu poslova obavlja on jer mu je to gušt. Imaju psa i one male kokice, kikirikice kako kod nas kažu. Baš su fora.
Pokazivao mi je svoje voćke, kako su zdrave ove godine ,a šprica ih samo uvarkom od koprive. Eto nama još jednog bio vrtlara.
![]() |
|
![]() |
|
Xenija, toliko toga napisano, ali i urađeno. Ranč napreduje, a imaš već i nekih plodova vidim. Bravo za tebe, čudno za krastavce, moji svake godine niknu ko ludi, ali zato celer nikada..
![]() |
|
RIJEKA
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Xenia baš si me obradovala sa ovim sirupom od kadulje, ali se bojim da nisam najbolje shvatila???
Da li je to sirup za sok ili???
I još jedno pitanje:kada nabereš cvijet kadulje, da li ga pereš? Malo mi je bed jer kod nas susjedi imaju i pasa i mačaka, mada svekar i svekrva ne daju na vrt, ali svejedno...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 678910 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |