Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Jasmin
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Jasmin

Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 16>
Korisnik
Poruka
sonja50 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Status: Offline
Bodovi: 256
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sonja50 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Kolovoz 2009 u 17:42
Hvala Cviti na informaciji.
Jasminum sambac kupljen u MBM-u u Splitu. Čekam isporuku na moju adresu.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 231
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Kolovoz 2009 u 11:20

Jasminaaa se nije već dugo javljala. Koliko sam shvatila ona ima Rhyncospermum jasminoides i imala ga je namjeru posaditi u Sarajevu u vrt. Baš sam znatiželjna je li preživio zimu jer me zanima bi li preživio u vrtu u unutrašnjosti.

Na vrh
sonja50 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sonja50 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Kolovoz 2009 u 23:32
Originalno poslano od člana mirna mirna napisao:

Jasminaaa se nije već dugo javljala. Koliko sam shvatila ona ima Rhyncospermum jasminoides i imala ga je namjeru posaditi u Sarajevu u vrt. Baš sam znatiželjna je li preživio zimu jer me zanima bi li preživio u vrtu u unutrašnjosti.

Sumnjam da će Trachelospermum jasminoides-Rhyncospermum jasminoides preživjeti sarajevsku snježnu zimu bez ozbiljnih oštećenja. Kod nas je ove zime bilo snijega-zamislite, cijelih 7 dana je trajao, i mojemu se jasminu nije ništa dogodilo. Inače, kao što je poznato, zimzelene vrste su osjetljivije od listopadnih, pa bih savjetovala Jasmini da posadi listopadne sorte jasmina.
Na vrh
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Kolovoz 2009 u 19:20
Sonja 50, sorry, da se sada ne vraćam i ne čitam sve postove, koji su zimzeleni, a koji listopadni?
Na vrh
sonja50 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sonja50 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Kolovoz 2009 u 14:47

Sonja 50, sorry, da se sada ne vraćam i ne čitam sve postove, koji su zimzeleni, a koji listopadni?

Jasminum nudiflorum/J. sieboldianum- zimski jasmin (ne miriše)
Jasminum officinale-pravi jasmin/pjesnički jasmin (miriše)
Jasminum beesianum-crveni jasmin (miriše)

Vjerovatno ima još, ali to mi sad pada na pamet. Većina jasmina je ipak poluzimzelena.

Trachelospermum jasminoides-Rhyncospermum jasminoides nije jasmin
Na vrh
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Kolovoz 2009 u 15:34
Sonja50, hvala na odgovoru.

Ma, nema veze jel jasmin ili "kao jasmin". Lijepo izgleda i cvate,  prekrasno miriše Smile.
Na vrh
sonja50 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sonja50 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Kolovoz 2009 u 16:17

Evo našla sam prilično dobru stranicu o jasminu ( a i o ostalim tropskim biljkama), pogledaj:http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi

Na vrh
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Kolovoz 2009 u 09:10
Hvala.
Vrlo lijepa stranica!
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Rujan 2009 u 21:54
Originalno poslano od člana cevoalen cevoalen napisao:

Prvo da pohvalim forum na puno zanimljivih odgovora. Drugo prekrasno vam je cvijece.
A ja imam pitanje. Imam tri vrste jasmina a nemam pojma koji je koji. Najvise me zanima koja vrsta je mladica koju sam donio iz Tunisa? Prekrasnog je mirisa i intezivnog.Zanima me kako se odrzava i sta je po zimi jer su me u Tunisu blijedo gledali kad sam to kupio jer su rekli da to nece uspjet kod nas. Pa stoga molim za pomoc .

Pa evo, na trećoj slici je i moja biljka...ipak možda i je jasmin, a ne kako smo razvili diskusiju o pandorei...mozda je bakica na pijaci ipak znala sto prodaje...
Na vrh
Duda-Lave View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Duda-Lave Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2009 u 09:27
čuj meni ipak ovo liči na trećoj slikici na jasmin a ne na pandoreu  lišće mi ne liči a moš vidjeti ima fina slika od Flavije  dosta je blizu slikala.. a kaj se tiče preživljavanja kaj oni znaju pa kod nas sve raste LOL
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 534
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2009 u 17:48

Izvini,mirna,odavno nisam navraćala na ovu temu Embarrassed.Trachelospermum jasminoides je prošle jeseni posađen direktno u zemlju.Preživio jeste,ali sam bila uradila jednu veliku grešku.Umotala sam ga bila u flis,a novembar je bio dobro topao.Nisam otvarala flis da se zrači.Na proljeće sam morala grane odrezati sve do zemlje jer su pod vlagom bile smrzle.Lijepo se oporavio i sada ovako izgleda

I ove zime će ostati napolju, bez flisa LOL
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2009 u 18:11
U pravu je sonja50,trachelospermum jasminoides nije pravi jasmin,ali božanstveno miriše smile89.Malo sam lutala po netu i našla da je otporan do minus 15 stepeni.I ova naredna zima će biti probna,jer me baš zanima da li može u Sarajevu opstati.Ako uspije preživjeti sarajevske zime onda može i kod drugih Smile.Na proljeće javljam rezultate Wink
Na vrh
mirna View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mirna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Rujan 2009 u 21:10
Jasminaaa, drago mi je da si se"vratila" i navratila.
Bila sam radoznala jer će moj Trachelospermum jasminoides-Rhyncospermum jasminoides ostati na terasi na moru prepušten buri, hladnoći i ono što me najviše brine, ne znam kako će preživjeti samo od kiše jer nema zalijevanja. A baš nema ni kiše.
Inače, krasan mi je bio! Za vrijeme dok smo bili na moru i dok sam ga zalijevala svaki dan, rastao je naočigled i puštao mladice.
 Ako ne preživi, ostatke ću posaditi tu u unutrašnjosti u vrt. Sarajevo će biti mjerilo što napraviti. Embarrassed
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2009 u 12:57
Evo malo detalja o trachelospermumu.Za sada se dobro drži,svi listovi su još na njemu i lijepo se zelene.Iako je bilo nekoliko dana dobrih minusa,jedno jutro i minus 21,nije mu ništa naškodilo.Ove zime je bez ikakve zaštite i dobro se drži.
Što se tiče primorja tu sigurno može da opstane,jer kada opstaje u Čapljini,kod moje sestre,može i na primorju.Čak šta više,ona ga svako proljeće dobro ošiša jer ne može da se izbori sa mladim granama koje baš rastu.Sa njim je uradila zaštitu od komšija,dakle idealan je za zaklon od pogleda.Veoma gusto se razraste,a u maju,junu ,kada procvjeta,nema ljepšeg mirisa Big%20smile .Na proljeće vam ga uslikam da vidite tu ljepotu Smile
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 15:11
prije nekih godinu dana u pevecu sam kupila cvijet pod nazivom sobni jasmin, na sobnom nema teme o njemu i mislim da ga još nitko nije spominjao

ljeti je bio na balkonu, a zimi je proveo na svijetlom negrijanom mjestu, momentalno je pun pupova i jedva čekam da ih počne otvarati (kad sam ga kupila nije bio u cvatu)

jako je sličan vrtnom jasminu kojeg ima moj tata, osim što mu je list manji i "finiji"

ima čak i par tamnih kuglica - vjerovatno sjeme, to nisam nikad primjetila kod vrtnog

zanima me ima li još netko iskustva i znanja vezano s ovom biljkom

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Ožujak 2010 u 10:35
evo upravo sam vidjela da ipak ima riječi o njemu na sobnom pa hitam tamo Smile
Na vrh
maryann View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 246
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maryann Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2010 u 00:03
nedavno sam na poslu iza zgrade otkrila neki ogromni jasmin(valjda je),jako je star preko 20  godina a pentra se po ogradi u duzini od oko 15 metara,sad stalno je u hladu pa mozda zato i sto je star ali slabo nesto cvita ...mene zanima jeli  to onaj  trachelospermum jasminoides,slikala sam par slika mobitelom ima puuuno grancica sa korijenjem vec dva miseca pokusavam ga presaditi ali nista samo stoji i ne mrda ,sta da radim???

If tears could build a stairway
And memories were a lane
We would walk right up to Heaven
And bring you back again...
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2010 u 17:51
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

Uspjela sam zakorjeniti pelcerić od ovoga, kojeg ima moja prijateljica i koji je od proljeća zauzeo oko dva kvadrata ograde, raste nevjerojatnom brzinom, počeo je cvjetati u 6.mj i ne prestaje - predivna biljka.

Koja je ovo vrsta jasmina?
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2010 u 21:51
Maryann je to je taj trachelospermum jasminoides, ima ga kod mene u hotelima čitave ograde, još ne cvjeta, malo kasnije.

MiraK ovo nije jasmin nego solanum jasminodes, meni se jako sviđa i više nego jasmin.
život je more
Na vrh
jasminaaa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jasminaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2010 u 09:35
Pa evo i mog izvještaja o trachelospermumu .Definitivno ne može preživjeti sarajevske zime,koje su i do -20.Korijen opstane i grane ponovo krenu iz zemlje ali one koje su bile prošlogodišnje se osuše.Od cvjetanja tada nema ništa.Dakle,bez dobre zaštite neće preživjeti.
Ovaj moj se lijepo oporavlja i napolju ostaje do jeseni i onda ću ga preseliti u saksiju ...
I nije težak za ožiljavanje.Uspjela sam zakorijeniti nekoliko grančica....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 678910 16>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,218 sekundi.