Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Slike gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Slike gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 7891011>
Korisnik
Poruka
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2009 u 14:10
Jagoda,

jos samo jedno pitanjce. Svagdje čitam o njima da prekrasno mirišu no meni je miris pomalo preintenzivan i negdje bi ga svrstao mirisu zelenih badema ili čak povrtno - neodređeno. To me pomalo zbunjuje (plaši).
Kako bi ti opisao njihov miris i da li to odgovara opisu Martinčicinog mirisa?

Hvala unaprijed
Agaricus

"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2009 u 23:08
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Jagoda,

jos samo jedno pitanjce. Svagdje čitam o njima da prekrasno mirišu no meni je miris pomalo preintenzivan i negdje bi ga svrstao mirisu zelenih badema ili čak povrtno - neodređeno. To me pomalo zbunjuje (plaši).
Kako bi ti opisao njihov miris i da li to odgovara opisu Martinčicinog mirisa?

Hvala unaprijed
Agaricus

Evo me konačno na forumu nakon nekoliko dana izbivanja.Naime internet mi je štekao i nisam bila u mogućnosti javljati se....Vidim Agarikus da imaš pitanje o mirisu martinčice i da nisi siguran da su to one.To su ti sigurno martinčice, a miris je neobičan ali ugodan...Možeš ih bez straha jesti i to probaj sa dosta češnjaka one to traže, a prilog neka bude kiseli kupus...Želim ti dobar tek i javi kako je bilo..smile50
sutra je novi dan
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2009 u 06:10
Hvala Jagoda,

prije nego što probam gljivu (po prvi put) pripreme i analiza moraju biti opsežne i sve mora biti usklađeno!
Do tada blanširane ljepotice čekaju u škrinji.Embarrassed

Komentari o mirisu Martinčica koje sam čuo i pročitao u nekoliko knjiga i na www bili su zbunjujuće različiti. Čini se da je najbolje objašnjenje :
"Ukus ugodno blag, miris jak, na voćni ili bazgin cvat; u Istri jedna rasa koju prema mirisu zaista ispravno nazivaju pršuticom. "
http://www.pcelica.co.rs/gljive/vrste/basidiomycetes/tricholomatales/clitocybe/clitocybe-geotropa.php
(a moje su ubrane na brdu Vinica kraj Duga Rese - i bazgin miris je možda najbliži guess).

Hvala Jagoda,
i nadam se da ću jedne godine imati priliku navratiti na gljivarske dane i osjetiti miris Istarske Pršutnice.

Vaš Agaricus

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:10
Kao što sam i obečala u nekom prethodnom postu danas vam pokazujem KORZIKANERE odnosno KORZIKANSKE DJEDOVE-LECINUM LEPIDUM koje sam danas ubrala na jednoj šetnji uz more u Rapcu, gdje smo danas bili na gljivarskom izletu...
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:17
Evo još malo KORZIKANERA.....
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:23
I dalje KORZIKANER....
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:28
KORZIKANERI rastu isključivo u ovakvoj šumi,u šumi crnike,a crnika raste tamo gdje gleda na more, zanimljivo zar ne?
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:34
Kad berete KORZIKANERE nailazite na ovako lijepe prizore....
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:46
Na kraju dana bilo je i ovakvih prizora,puna košara KORZIKANERA jednog kolege gljivara....
sutra je novi dan
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2009 u 23:54
Na kraju još i slika GANODERME LUCIDUM,koja isto raste u takvoj šumi.Našli smo ih nekoliko ..
sutra je novi dan
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Prosinac 2009 u 20:34
Prekrasni primjerci. Clap Super da se i u ovo vrijeme može naći takvih lijepih gljivaSmile
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Prosinac 2009 u 22:48

Daa, krasno,

a kod nas zapao snijeg. Pokrio baršunaste panjevčice (Flammulina velutipes) koje su jedine ostale za pogledati Cry
Drago mi je da je i Smrcko tu, nedostaje slika i pitanja kad je nema Tongue

Na vrh
Resavac71 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 18
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Resavac71 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Prosinac 2009 u 18:41
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Kao što sam i obečala u nekom prethodnom postu danas vam pokazujem KORZIKANERE odnosno KORZIKANSKE DJEDOVE-LECINUM LEPIDUM koje sam danas ubrala na jednoj šetnji uz more u Rapcu, gdje smo danas bili na gljivarskom izletu...

Predivni nalazi Jagoda.Clap

Danas kod mene pao prvi sneg, jeste da nije puno par santimetara, ali Deca se raduju. Inačeno u ovom delu Austrije gde sam ja nema ga baš puno, ali na većim planinama ima ga dosta.

Inačeno Jagoda imam jedno pitanje, pošto vidim da si pored mora, kako je stanje sa gljivama tamo preko leta(dali ih ima). Pošto moja žena voli more a ja šume, pa nikako da se usladimo.

Pozdrav Žarko.
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Prosinac 2009 u 20:51
Resavac nisam ti se ranije javila sa odgovorom na pitanje,jer sam bila dosta zauzeta...Što se tiče gljiva uz more,ima ih to možeš vidijeti po mojoj reportaži...Međutim ljeti bude uglavnom suho, ali ako ima dosta vlage gljiva svakako ima.Ja sam iz Rijeke i mi ljeti znamo ići na otok Krk,ali ponavljam, mora biti dosta vlage i onda ima svega....Ako nema na Krku onda idemo u obližnje šume Gorskog Kotara,Platka,Klane gdje uvijek u to doba ima neka vrsta gljiva...Nama je sve to blizu oko 10-40 km udaljenosti,a za gljive ništa nije daleko.....smile112
sutra je novi dan
Na vrh
Resavac71 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 18
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Resavac71 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Prosinac 2009 u 20:05
Svim članovima foruma zelim lepu i uspešnu novu 2010 godinu, Puno zdravlja i Gljiva.
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2010 u 03:40
Svim ljubiteljima gljiva želim sretan Uskrs uz ovu prikladnu sliku...Kao što vidite počela je sezona gljiva, krenuli su smrčci...Ovo nisam ubrala ja, nego kolege iz Umaga...Nadam se da ću ove dane i ja ubrati svoje prve ovogodišnje smrčke, jer su se pojavili i u našem okruženju....

sutra je novi dan
Na vrh
Edi001 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Edi001 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2010 u 11:58
hej,svima!na uskrs sam prošetala s psom na krku i pobrala pune džepove smrčaka,tik uz more sam ih našla.nas petero smo fino  papali za uskrs.inače poznam mnogo vrsta gljiva ali tek lani na istom mjestu sam našla smrčke.uvijek do sada sam ih tražila po gorskom kotaru i ništa.
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2010 u 03:13
Eto drago mi je da se javio jedan novi član Foruma i da je ujedno i ljubitelj gljiva. Mora da si iz ovih Primorskih krajeva kad šetaš pasa po Krku i nađeš smrčke.Ja uglavnom stavljam slike i komentiram gljive, jer sam pasionirani gljivar i tajnik gljiv. udruge iz Rijeke.Samo za informaciju na kojem djelu Krka ste to bili? Znam da mi nećeš reći točno, ali onako okvirno....Ako si iz ovih naših krajeva možeš nam se pridružiti kad idemo na gljivarenja....Još jedamput dobrodošla Edi na forum i na ove stranice....smile79
sutra je novi dan
Na vrh
Edi001 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Edi001 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2010 u 15:22
hvala na dobrodošlici,jagoda.iz rijeke sam,roditelji su mi na krku,pa sam svaki tjedan tamo.smrčle sam našla oko omišlja i to opet  jučer.imam sliku,puna zdjela smrčaka i šparuga.večera za 5.hvala na pozivu,rado ću se pridružiti.ionako nemam društvo za branje otkad su mi djeca narasla.pozdrav gljivarima!                                      p.s.kad mi kćer pokaže kako stavit ću sliku na forum.     
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2010 u 01:48
Originalno poslano od člana Edi001 Edi001 napisao:

hvala na dobrodošlici,jagoda.iz rijeke sam,roditelji su mi na krku,pa sam svaki tjedan tamo.smrčle sam našla oko omišlja i to opet  jučer.imam sliku,puna zdjela smrčaka i šparuga.večera za 5.hvala na pozivu,rado ću se pridružiti.ionako nemam društvo za branje otkad su mi djeca narasla.pozdrav gljivarima!                                      p.s.kad mi kćer pokaže kako stavit ću sliku na forum.     

Edi, super drago mi je da si našla dosta smrčaka i da ste se lijepo počastili.Ja ih na Krku nikad nisam tražila niti našla jer ne znam mjesta.Brala sam ih u okolici Rijeke ,u Gorskom kotaru i u Lici.... Jučer sam sa jednim kolegom gljivarom bila prema Crikvenici i našli smo smrćaka za dobar ručak.To su mi prvi ove godine.U subotu je Smrčkijada u Umagu gdje nas ide cijela ekipa, a dođu gljivari iz cijele Hrvatske i šire.Nadam se da ćemo uskoro vidijeti i slike.Do onda ja ću staviti nekoliko mojih....WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 7891011>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,563 sekundi.