Rogač - Ceratonia siliqua |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 07 Lipanj 2007 u 16:05 |
Prije dve godine sam psadil seme rogača(a možda i tri) i jako sporo raste budem ga slikal,ako ko kaj zna o načinu uzgija biobi jako zahvalan
Vule |
|
Sponzorirani linkovi | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja naravno nemam poima,ali reci mi jesi to sjeme uzeo iz rogača(onog za jesti,ne mljevenog) pa posadio ili si negdje dobio ili kupio sjeme?
Ja volim svašta saditi,pa bi i to mogla
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo našla sam nešto na internetu... www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12823& - 55k - Ime rogač dolazi od grčke riječi koras, što znači rog, zbog oblika mahune. Latinsko mu je ime Ceratonia siliqua L. To je vazdazelena voćka, sporoga rasta i dugog života, doživi i više od 200 godina. Uz jako deblo oblikuje se snažna okruglasta krošnja. Drvo rogača visoko je 5 - 10 m, a u povoljnim prilikama i do 15 m. Kora mu je smeđecrvenkasta. Grane su jake, ravno položene, pa starijim stablima pada krošnja sve do tla. Sastavljeni, parno perasti listovi, sa 3-5 pari lisaka, odozgo blistavo tamnozeleni, odozdo modrozelenkasti, a zatim crvenosmeđi, imaju malene palistiće koji otpadnu. Rogač počinje cvasti u kolovozu, dok još nisu obrani plodovi tekuće godine, a završavaju u studenome. Dozrijevaju 11 mjeseci, do iduće jeseni, pa se na stablu rogača istodobno mogu vidjeti i cvatovi i plodovi. Oplodnju pomažu insekti i vjetar. Poslije oplodnje općenito se plodovi počinju razvijati tek na proljeće. Danas se rogač uzgaja u najtoplijim dijelovima Sredozemlja a kod nas uz obalu. Otok Šolta je posebno poznata po njemu gdje postoji mjesto imenom Rogač. Uzgajaju ga i u Indiji, Argentini i Brazilu. Izgled:listovi su kožasti, zeleni; cvjetovi su jednospolni-muški u malim resama, ženski na kratkim cvjetnim stapkama. Plod je do 20 cm duga mahuna, zelene boje dok ne sazri. Nakon berbe počinje mijenjati boju koja na koncu postaje tamno smeđa. U plodu je četiri do deset sjemenki u nizu, slatkog je okusa i spužvaste konzistencije. Cvate u prosincu, a mahune sazrijevaju koncem ljeta. Kao što možeš pročitati sporo raste....a dugo živi prema tome nema razloga za brigu... |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Donata
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nekad su ga dosta sadili u Dalmaciji sada ga ima sve manje, isto kao i drvo oskoruše. Čini mi se da su poneke "starinske" voćke pomalo zaboravljene.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oskorušu ja tražim za voćnjak.Imat ću nagodine veeeelik voćnjak.
Sad tražim di ima tako nekih "starih" voćaka da u jesen posadim.
|
|
vule
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav!Shasha kupil sam mahune na (pijacu)moru mislim domače i izvadil sjeme zasadil i raste,a to kaje spor
Suta ga bum naslikal |
|
vule
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fala Donata
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E sad kad podravci i zagorci zasade rogače,ma plantaže bumo imali...za 50-ak godina,kad narastu
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako to izgleda
moze li slikica cula sam za rogac ali kod nas u Sarajevu rogacem nazivaju (plod sljive)tj kad sljiva dozrije za berbu pojave se plodovi kao kod suhe smokve i to nije jestivo . |
|
vule
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav!Nisam prije stigel bil sam v goricama i dobro namokel
A sad moji legendarni podravski rogači |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala vule na slikici sad mi je to malo poznato
negdje sam viđala ali gdje ..... |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam rogač viđala u dučanu ,mljeveni u vrečici.Ma vidjela sam ja,i jela ga,i onaj cijeli rogač.Joj kako mi je to bilo fino za jesti
|
|
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vule za rogač, zanimljivo i vjerujem bit će i uspješno
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mi smo stablo rogača posjekli lani jer je okupirao pola trmezala
gdje su masline , a sad su mladice opet više od mene...nikako ga
uništit
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajme Frida ti ga se riješiti hoćeš a mi bi ga rado sadili(koja li je poanta ovoga)
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
poanta je da rogac raste tamo gdje je njegovo podneblje!!!
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
znači da ima više poanta
|
|
Bernardica
Novo sjeme Pridružen: 20 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam sjeme rogaca i ako nekom treba neka se javi.
|
|
antonija
Cvjetni guru Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
vule, baš me zanima šta je sada sa tvojim rogačima!
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |