Ixia |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Siječanj 2010 u 20:50 |
Kupila sam u jesen lukovice Ixie. S obzirom da na netu nisam ništa našla o tome cvijeću zanima me ima li tko iskustva sa njima. Na pakiranju piše da se sade 9-12 mj. i 3-6 mj. , cvatu 5-8. S obzirom da su mi neke lukovice meni nepoznate propale, ove još nisam posadila ...... čekaju proljeće.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imala sam ixie. Ako ih posadiš na proljeće, cvjetat će u ljeto. Posadi ih u skupini, koliko ih ima u pakiranju, tako će izgledati ljepše. Trebaju sunčani položaj.
|
|
minimode
Odrastao grm Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
može koja sličica? (prvi put čujem za ovu biljčicu)
|
|
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ixia ne podnosi smrzavanje, tako da se u hladnijim krajevima mora vaditi iz zemlje i čuvati unutra zimi.
|
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ih sadila par puta,prvi put nisam znala da ne mogu prezimiti kod nas na kontinetu,pa su se smrzle.Ostala dva puta sam imala po jedan dva cvjetića,jako mala i nikakva.Odustala sam od nje,mislim da je bolja za toplije krajeve nego za naše hladne..
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iksije sam imala prošlo ljeto, kupila sam ih Vrtnom centru Zrinjevac.
To su prekrasne biljke s lukovicom vrlo lake za njegu. Imaju duge i uske listove, vrlo tanke i cvjetove čije su latice u obliku zvijezde. Cvjetovi su najraznovrsnijih boja, a najčešće su žuta, bordo, zelenoplava, tirkizna, purpurna.
Lukovice se u principu sade u jesen, pa biljka cvate u kasno proljeće, ali se mogu saditi i u rano proljeće pa onda cvatu kasnije /rujan,listopad/.
Od starijih i većih gomolja odvojimo manje, novonastale gomolje koje posebno posadimo u zemlju. Ti mali gomolji se razvijaju u principu dvije godine i onda cvatu.
Velike gomolje sadimo odjednom 5 komada na dubinu 5-8cm.Zemlja mora biti stalno vlažna jer se gomolji ne smiju osušiti, ali ne previše zalijevati da gomolji ne istrunu.Biljku treba smjestiti na svijetlo i sunčano mjesto.Prihranjivati svakih 14 dana.
Nakon što ocvatu, smanjimo zalijevanje, a kada stabljika i listovi požute, gomolje treba izvaditi i spremiti na suho mjesto.
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
R. Saro to si ti njih u teglama imala posađene?
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, ja sam ih imala u teglama. Ništa ne mijenja, ako ih posadiš u vrt, jedino moraš izvaditi gomolje na vrijeme.
|
|
Retriver Sara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je ixia u cvatu
Listovi ixie od velikih gomolja, posađeno jesenas
Listiovi ixie od malih gomoljića koji se trebaju razvijati sljedeće dvije godine
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ixia maculata
Opis biljke Lukovica je okruglasta, oko 3 cm u prečniku. Visina biljke je oko 40 cm. Listovi su skoncentrisani pri zemlji, uski i lancetasti. Cvast je mnogocvetna, klasolika, cveta sredinom leta uglavnom žutim cvetovima. Latice se široko otvaraju, raznobojni cvetovi imaju tamnije središte, promera su oko 4 cm, a noću se cvetovi zatvaraju. Ixia viridiflora opis biljke Ixia viridiflora – ima zelenkaste sitnije cvetove sa purpurno crnim središnjim delom. Latice su uže u odnosu na ostale vrste iz roda Ixia, zaoštrene na vrhu pa cvet ima zvezdast izgled. Ova vrsta je retka i teško se nabavlja sadni materijal.Za ovu vrstu kažu da je najteža za uzgajanje i veoma osetljiva biljka. Način uzgajanja kao kod hibridne Iksije. Ixia x hybrida opis biljke Višegodišnja lukovičasta biljka, poreklom iz Južne Afrike. Postoji preko 40 vrsta Iksija, a nekoliko vrsta se gaji, kao i veći broj novostvorenih hibrida. Visine su 30-50 cm, sa uskim, bledo zelenim listovima, mnogobrojnim cvetovima u klasolikim ili metličastim cvastima (uglavnom 6-12 kod većine vrsta, a hibridi znatno veći broj cvetova) na bezlisnom cvetnom stablu. Cvetovi su raznobojni, najčešće živih boja (žuti, crveni, roza, narandžasti) sa tamnocrvenim ili smeđim središnjim delom. Cvetanje je u rano proleće u trajanju od tri nedelje. Lukovice su nevelike, malo spljoštene. Obično se uzgajaju niži hibridi visine 15 do 45 cm, sa cvetovima promera 2,5 do 5 cm. Hibridne iksije cvetaju ranije u proleće (april, maj). Hibrid Blue Bird ima plavkaste cvetove sa belim, Mabel karmin crvene cvetove, Early Suprise karmin crvene sa belim, Castor i Vulkan crvene, Marquette žute, kao i Hollands Glory, Hogarth ima krem cvetove, Giant belo-krem, Rose Emperor svetlo roza... Gaji se od 1770. godine. Način uzgajanja Obično se na tržištu nalaze lukovice raznobojnih cvetova, a u zadnje vreme se sve više prodaju različite boje odvojeno. Traži sunčano mesto, bogatu, laku zemlju i dosta vlage u periodu vegetacije, a u periodu mirovanja da su lukovice na suvom. Sadnja lukovica može biti u kasnu jesen i tada je cvetanje u maju i junu mesecu ili u proleće, kada je cvetanje nešto kasnije, u julu mesecu.U uslovima umerene klime gomolji se sade u baštu na rastojanju od 5 cm i dubinu od 8 -12 cm, što kasnije, obično u novembru, kako lukovice ne bi krenule sa vegetacijom do proleća. Mesto sa posađenim lukovicama treba malčirati u toku zime, a malč ukloniti rano u proleće. U predelima sa jakim mrazevima preporučuje se prolećna sadnja na dubinu od 5 cm. Nakon cvetanja lukovice ostaju u zemlji do početka osmog meseca, zatim se vade i čuvaju na suvom i prohladnom mestu do nove sadnje. Za cvetanje krajem zime u saksije se u oktobru sadi 5-6 lukovica na dubinu od 3-5 cm. U mešavinu baštenske i kupovne zemlje obavezno se dodaje krupniji pesak radi poboljšane drenaže, a preporučuje se i dodavanje koštanog brašna u količini 2 kg na kubni metar zemljišnog supstrata. Nakon sadnje lukovica u saksije 2-3 nedelje se drže na prohladnom i tamnom mestu (7-8 stepeni). Nakon nicanja najviše odgovaraju temperature od 5-8, a u fazi butonizacije 13-15 stepeni. Zalivanje je umereno do butonizacije, a u vreme cvetanja zahteva mnogo vode. Razmnožavanje Vegetativno, delenjem gnezda lukovica i semenom. Biljke dobijene iz semena cvetaju nakon tri godine, dok razmnožavanjem malim lukovicama cvetanje nastupa nakon 2 godine. Saveti Pogodne su za sadnju u manjim grupama u baštama i kamenjarima. Kao rezan cvet traje 2-3 nedelje. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Duda-Lave
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa voki je to krasno informirao a znam da ja imam na svojoj temi sigurno slikice roze i crvene al na kojoj stranici nemam pojma,inače su mi simpa jer cvijeteki dugo traju , posađeni su u grupici i to na sunčano mjesto ..ja ih ne vadim iz zemlje ali ja sam na moru tako da mi uvijek cvatu u proljeće nadam se cvijetekima i ove godine već su izašle naveliko
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni prošle god niti jedna nije nikla
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
Duda-Lave
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa i ja sam malkice u nedoumici oće li i meni cvijetati jer već sad od te prevelike vlage su jako izrasle pa se bojim da će potrošit energiju na dugačku zelenu stabljiku a cveteka nebu..no nadam se da sam u krivu
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam i ja kupila jednu vrećicu ixie, privukao me cvijet na slici, posadila sam ih kako piše, pa da vidimo hoće li biti uspješno.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje su iznikle i rastu
|
|
springy
Pustio korijenje Pridružen: 05 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 447 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš sam kupio paketić lukovica ixie u Billi prije par dana, nadam se da će uspijeti u cvijetnjaku.
Jel' ima tko kakav savjet kako biti najsigurniji da će biljka niknuti jer vidim da mnogima nije niknula!? |
|
Retriver Sara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lora
Neukroćena biljka Pridružen: 21 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 4104 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Niti jedna, ali niti jedna nije mi nikla. Imam loše iskustvo s njima
|
|
Rijeka Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn |
|
springy
Pustio korijenje Pridružen: 05 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 447 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jupiiiiiii, za sad su nam nikla tri mala izdanka, nekako sad imam vjere da će ih biti još kroz sljedećih par dana. Držite mi palčeve...
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hm, iskreno za ovu biljku sam prvi put čula ove jeseni kad mi je suprug donio lukovice. Kako ih je kupio kao jesnsku lukovicu i na njoj pisalo da se sadi od 09 -12 mjeseca posadila sam i h u listopadu, ali evo još ne niču, kao ni anemone, presličice i mali ukrasni luk. Vjerojatno su izmrzle ili kasne kao i tulipani koje sam posadila isti dan.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |