Sobni jaglac - Primula |
Odgovori |
Korisnik | |
macak
Mladi grm Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Siječanj 2012 u 11:07 |
Vidim da nema ove biljkice. Evo što sam saznala na netu:
Glavno je doba cvatnje zima i rano proljeće, ali uz dobru njegu pomalo cvati cijele godine. Najbolje uspijeva u prohladnim i umjereno grijanim prostorijama. Suh topao zrak, izazvan centralnim grijanjem, teško podnosi. Isto tako teško podnosi izravno sunce, a budući da traži maksimum svjetla, treba je na sunčanom prozoru preko podneva lako sjeniti. Primula ima bujno lišće i obilan cvat, pa traži mnogo vode i hraniva. Zato je treba redovito i obilno zalijevati, i za vrijeme cvatnje jedanput na tjedan dohranjivati. Ocvale cvjetove treba što prije ukloniti, jer time izazivamo novu cvatnju. Uklanjati treba i požutjele listove . Primule cvate bijelo, ružičasto, crveno u raznim tonovima, i plavo.
U sobi se može uzgajati velikocvjetna Pr. obconica, kineski sobni jaglac – Pr. chinensis – i sitnocvjetna. Pr. malacoides. izvor; savjetnica.com Slika s neta:
Juče u Kauflandu sam vidjela krasne. Na kraju mi je MM kupio "obični" jaglac. Kakva su vaša iskustva s ovom biljkom i centralnim grijanjem? Njega...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
makk
Odrastao grm Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Primula obconica (slika br. 1) moze da izazove tesku alergiju.
Ja ih upravo iz tog razloga nemam. |
|
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro je to znati. Hvala na upozorenju.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
Lovro
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
..i da, ak sam dobro tražila, prvi prikazani jaglac je Primula malacoides.
|
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
p. malacoides je mini vrsta, a ono je vjerovatno p. obtonica
|
|
macak
Mladi grm Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Lovro
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čitam da se razmnožava i sjemenjem!
Sjemenje nisam nikad vidla, ni na šumskim, ni na kućnim! Da ih malo poškakljam s kistićem??? |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sobi jaglac - primula obtonica ne podnosi visoke temperature (zimi mu je dovoljno 10-15 stupnjeva), ni direktno sunce. Dobro je orošavati mu listove, ne pretjerati sa zalijevanjem, ali ni ne dopustiti da se supstrat osuši. Nakon cvatnje može ga se presaditi u vrt.
Moji su uvijek posađeni u vrtu. Evo slike pod snijegom Neka vas ne zbune listovi, oni su od druge biljke, ali cvijet je od primule. Kad se je snijeg otopio cvijet je nestao a veći listovi su propali, ali već se je pojavilo puno novih listova. Eto, nije baš ni tako jako osjetljiva biljka. |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |