Ranunkula, žabnjak - Ranunculus |
Odgovori | Stranica 123 12> |
Korisnik | ||||||||
Branka
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 14 Veljača 2008 u 22:08 |
|||||||
danas sam kupila na tržnici biljku koja se zove ranunkula . ima prekrasan crveni cvijt i trajnica je namjeravam je posaditi na kamenjaru . ima li netko taj cvijet i kako je zadovoljan sa njime .dali je osjetljiv molim savjet kako očuvati .
|
||||||||
Sponzorirani linkovi | ||||||||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
|||||||
Radi ranije cvatnje, ranunkule se mogu posaditi u posude te držati u zatvorenome. Najbolje ih je staviti na prozor okrenut jugu ili zapadu. Temperatura od oko 13° C je idealna. U rano proljeće postupno ih prilagođavamo na vanjske uvjete tako da ih svaki dan sve dulje držimo vani. Prije noći unosemo ih u kuću. Na otvoreno se sade sredinom svibnja. Biljke koje uzgajamo u posudama dobro je svaka dva tjedna prihraniti hranjivom za cvatuće biljke. http://www.gospodarski-list.hr Perzijska zlatica (ranunkula), mešanica (Ranunculus asiaticus) |
||||||||
ron82
Upravo klijam Pridružen: 24 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 139 |
|||||||
ron82
Upravo klijam Pridružen: 24 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 139 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(2) |
|||||||
Posto ovdje na forumu mnogo puta vidim da se clanovi zale da ne mogu uspjesno uzgojiti ranunkule evo par savjeta od mene:
1. nabaviti kvalitetne lukovice 2. zemlju obogatiti humusom ili kupovnom zemljom 3. ne zalijevati previse ( zemlja treba biti vlazna ali ne previse) 4. saditi na nacin kako je opisano na slici ispod (ovo je pravilna sadnja za sve lukovice) jer ovakav nacin sadnje osigurava da biljka ne lezi u vodi sto pogoduje razvitku mnogih bolesti http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/pravilna_sadnja/63809.aspx - |
||||||||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Nikad čula za to.Imaš slikicu?
|
||||||||
Branka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
bit će večeras
|
||||||||
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Ova biljka je prekrasna. Zove se Žabnjak, a latinski naziv joj je Ranunculus. Raste iz gomoljčića.
|
||||||||
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Pozdrav.
Sadila sam gomolje ranunculusa prošlu godinu, i otkrila da je biljka jako osjetljiva na pepelnicu. Jedva da su mi uspjele cvasti prošle godine, ali sam izvadila gomolje prošle godine koji su se dosta razmnožili, pa već imam 2 biljke u tegli, čekam cvijet, a ostale sam pred mjesec dana posadila vani. Inače sam našla u knjizi Biovrt podatak da baš ne podnosi dobro niske temperature... |
||||||||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
|||||||
Radi ranije cvatnje, ranunkule se mogu posaditi u posude te držati u zatvorenome. Najbolje ih je staviti na prozor okrenut jugu ili zapadu. Temperatura od oko 13° C je idealna. U rano proljeće postupno ih prilagođavamo na vanjske uvjete tako da ih svaki dan sve dulje držimo vani. Prije noći unosemo ih u kuću. Na otvoreno se sade sredinom svibnja. Biljke koje uzgajamo u posudama dobro je svaka dva tjedna prihraniti hranjivom za cvatuće biljke. http://www.gospodarski-list.hr Perzijska zlatica (ranunkula), mešanica (Ranunculus asiaticus) |
||||||||
Branka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
bravo donata i kika - ja se ispričavam što se nisam ranije javila - ali evo prije sat vremena sam stigla sa puta i odmah došla da vidim šta ima novega . zahvaljujem se vjernim prijateljicama što su umjesto mene stavile slike . da to je jako lijepa biljka i zato sam je kupila i tražila savjet jer se do sada nisam susretala sa njom . vidim da nisam pogriješila što sam je kupila , ustvari privukao me je njezin cvijet koji je predivan , tamno crveni
|
||||||||
primorka
Mladi grm Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Posadila sam jesenas dva gomolja ranunkule u vrt, a osam u teglicu. Ove dvije u vrtu su krasne i već su bacile pupove, a ove u teglici ne djeluju baš sjajno.
Možda da i njih prebacim u vrt?
|
||||||||
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Inače zovu ih još i svilena ruža. Jedva čekam da moje otvore svoje pupove. |
||||||||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Ove godine sam ih ja posadila u posude koje držim na balkonu i nisam ih unosila u kuću, a sad vidim da sam možda trebala. Tek je desetak dana od sadnje, pa vjerujem da će mi izaći, držite fige, ovo mi je prvi put.
|
||||||||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||||||||
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Triša uopće ne sumnjam da će ti niknuti. Po svemu što sam pročitala i vidjela na forumu ti imaš zelenu ruku :)
Ovo su moji u vrtu, preživjeli i hladnoću i buru. One u tegli me je sram i pokazati
|
||||||||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Ajme baš su zgodni pupoljci, veselim se mojima, neć biti tako brzo, ali ....
|
||||||||
RIJEKA
||||||||
Arwen
Odrastao grm Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
je li mi kasno za sadnju gomoljčića ove biljke? vidim da će kod nekih skoro procvitat
|
||||||||
|
||||||||
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Arwen stvarno ne znam da li je kasno, ali vidjela sam da ih još uvijek prodaju pa bi ja pokušala. Nemaš što izgubiti jer je to ionako trajnica pa ako neće ove, cvast će druge godine. A vidjela sam da na placu prodaju već izrasle biljčice pa ih možeš i tako kupiti
|
||||||||
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Evo procvjetali su i izgledaju ovako |
||||||||
Branka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
moj cvijeti je pun pogodak , sav je u cvijetu , avidim da se i vama sviđa
|
||||||||
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Primorka tvoje su izgleda vani u vrtu, prekrasne su. Ja sam ih stavila u dugačke posude i vidim da tek izviruju, anadam se da će biti lijepe kao i tvoje.
|
||||||||
RIJEKA
||||||||
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
I moji su sad niknuli (oni koje sam pred 2 mjeseca posadila vani) jedva čekam, Još jednom upozoravam - pregledavajte ih redovito jer se rado zaraze pepelnicom - odmah uklonite zaražene dijelove da se ne bi zaraza širila...... Inače gomolji se razmnožavaju, tako da je dobro na jesen izvaditi ih i razdvojiti novonastale gomolje i posaditi zasebno, ili posušiti pa saditi na proljeće...čula sam od nekih da im nisu prezimjeli u kontinentalnom dijelu...
Primorka, tvoji su prekrasni... |
||||||||
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Hvala!
Prebacila sam i one posađene u tegli u vrt i nadam se da će se oporaviti.
A muž me je pitao gdje sam stavila onaj petrusin (peršin) iz teglice :))
|
||||||||
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||||
Moje rastu i stvarno list sliči na peršin, valjda ima neće smetati što su u dugačkoj tegli, imaju puno zemljei prostora.
|
||||||||
RIJEKA
||||||||
Odgovori | Stranica 123 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |