Liriodendron tulipifera |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 30 Studeni 2008 u 01:26 |
Dali netko ima iskustvo s uzgojem ovog stabla iz sjemena? Kakva su vaša iskustva s ovim drvetom? |
|
Sponzorirani linkovi | |
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Klijavost je jakooo losa.Mozda 2-3 %.Ja sma sijala ne znam ni broja koliko sam imala sjemeneki proklijjale dvije i na kraju mi i one uginule.Ja sam kupila odraslu sadnicu blizu 2 m visine.Mene isto zanima kada ce cvjetati?
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo prvi put vidim, prekrasno je, volim stabla koja cvatu. Da li ovo stablo raste negdje kod nas i gdje nabavljate sjemenke?
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Drvo raste kod nas tako da je do sjemenke relativno lako nabaviti. Prvi problem je što je klijavost jako niska a drugi je što biljka traži dosta vlage.
Provjeriti ću sve detalje u bukvaru pa ih napišem. |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Preferira duboke, bogate i vrlo vlažne zemlje, ne u izobilju, niti je to pravilo. Korijen je mesnat. Rast je prilično brz. Tipičan oblik krošnje je konusan.
Stablo raste iz sjemena odmah, sjeme treba sijati u finu mekanu zemlju, a smrznutome je klijavost upitna. Ako se sije u jesen, niće u proljeće, ali ako se sije u proljeće često ostaju godinu dana u zemlji. Sjemenke s najviših grana starog stabla najbolje klijaju. Trebalo bi se lako razmnažati reznicama. Ovo sam pronašao na netu a jedno stablo raste kod nas, u gradskom parku pa ako imaš želju da pokušaš s uzgojem, javi. |
|
Željka
Pustio korijenje Pridružen: 06 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 424 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
WOW! Ubijate me u pojam s tim biljkama! Sva sam unezvijerena od silnog naručivanja i kupovanja i staaaaalno nešto novo! Božikovine jel se mogu ja javiti za sjeme ako nije problem?
|
|
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pronjuškat ću oko stabla, drži palčeve da nađem sjemenke i da im hladnoća nije naudila.
|
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne isplati se uzgoj iz sjemena, jako je težak a ima za kupiti sadnice.Ja sam vidjela čak kod Peveca. Cvate navodno nakon 25g starosti
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Najjednostavnije je kupiti gotovu biljku, ali tu nema gušta.
Znam da je uzgoj iz sjemena jaaaako težak i treba puuuuno vremena do cvatnje. Ostaje da isprobam uzgoj reznicama i tu je još margotiniranje, bonsai metoda. Kad to sve isprobam i ako nebude rezultata, možda svratim u Pevec. |
|
hana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ok, i ja volim iz sjemena dobiti biljku. Mislila sam da ti se žuri dobiti odraslo stablo pa sam rekla gdje ga ima - sretno sa uzgojem
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma dajte kakvih 25 godina tko vam to rece.
|
|
hana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
enciklopedije
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pribavio sam par reznica koje ću pokušati zakorjeniti. Budu li rezultati očekivani biti će biljčica za podjelu.
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A može se to uzgojiti kao topiar, znaš ono stabalce sa okruglo šišanom krošnjom? |
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A svima priraslo za srce tulipanovac.Zaista ima lijep cvijet, eh sada kada cu docekati pa da se pohvalim.
|
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je moj tulipanovac kojeg sam kupila prosle godine.
Imam i mladih iz sjemena koje sam ove godine sijala ali jos ih nisam slikala.
|
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zaboravih upitati, kada bi se mogla nadati cvjeticima?
|
|
Zrinka
Već proklijao Pridružen: 04 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima :-)
Tulipanovac je stablo koje naraste 40 (60) m visine, ima lijepe uspravne cvjetove koji izgledaju poput tulipana (otuda i naziv) , cvjeta od ožujka do lipnja. Važno je spomenuti da su svi dijelovi biljke otrovni, posebno kora i drvo. Lijepe primjerke možete vidjeti u Arboretumu Opeka, a i u Varaždinu je zasađen mladi drvored tulipanovca. |
|
nata07
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
gdje je to zasađeno u Varaždinu?
|
|
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti
|
|
Zrinka
Već proklijao Pridružen: 04 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U Varaždinu kod onog novog parka za mlade, preko novog Mercatora.
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |