Bršljan - Hedera helix |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 6> |
Korisnik | |
mrvica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 20 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 160 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 23 Veljača 2008 u 15:35 |
Zanima me je li bršljan Hedera helix isključivo za sobni uzgoj ili moze živjeti i vani, u vrtu, u toplije vrijeme godine u hladovini ili na suncu? Pozdrav! |
|
"Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji
dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke." Mt, 6,34 |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hedera helix je 'sobni brsljan', ali se moze uzgajati i vani. Ja mog iznesem u prolece, pa ga pred zimu ponovo vratim, ali se moze i posaditi vani.
Drzim ga u poluseni. Ne znam koji imas, zeleni ili sareni. Ovaj sa svetlim (zuckastim) sarama trazi nesto vise svetla kako se sare ne bi izgubile. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
mrvica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 20 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 160 |
imam sareni. e super onda ga kad zatopli iznesem van, trebalo bi mu biti dobro na mjestu koje mu predvidjam, bas u polusjeni. Hvala aglaja! |
|
"Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji
dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke." Mt, 6,34 |
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Mrvice, nema na cemu. Nisam bila sigurna da li ga zelis posaditi vani ili samo izneti. Sada vidim da je ovo drugo u pitanju. To ce mu svakako prijati.
Ali, moze se on i posaditi vani s namerom da tu i ostane (i preko zime). To je najbolje uraditi sredinom proleca, da biljka ima dovoljno vremena da se prilagodi i odomaci do zime. |
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Na dobroj sam temi!!!
Imam sobni bršljan i to samo jednu granu ili ti drvce, pa me interesira kako ga mogu zapelcati?
Negdje sam pročitala da se samo vrh otkine i zabode u zemlju, da li sam u krivu, ispravite me ako griješim???
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Može tako, a može i u vodu da staviš grančicu. Vrlo brzo pušta korjenčiće i tada ga staviš u zemlju.
|
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Ali da li će onda onaj vrh nastaviti rasti- to me brine? Hoće li cvijet biti lijep bez vrha???
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Nastavit će da raste, istjerat će novu grančicu na vrhu.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Moj bršljan je prekrio 2 zida ( šareni velikih listova i sitni šareni) vanka u vrtu. Šišam ga više puta na godinu i na mjestu reza on udara nove grančice. Možete slobodno uzeti reznicu - matična biljka će se razgranati.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
vule ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
jel ovo obični bršljan?jedan se opče ne penje,a drugi da!!!!
![]() |
|
![]() |
|
Vule, bršljan ti je prelijep!!!
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Vule, to bi mogao biti Hedera helix iako su mu listovi sočni i tamnozeleni, onaj šumski je malo blijeđi, ako nije, onda mu je "brat". Imam obični bršljan ( šumski) koji puzi pa se mogu napraviti mali rubnjaci od njega. Ne date mu da ide prema gore nego da se ukorijeni u zemlju i tako napreduje gdje želite. To sam naučila od jedne drage gospođe iz Bukovačke ul. u Zg.
|
|
![]() |
|
evo malo slikica iz mog vrta u gradu ( sve je u bršljanu )
![]() dvije su vrste - sitniji i krupniji šareni
![]() |
|
![]() |
|
sitni šareni bršljan
![]() krupni šareni baca divovske listove jednobojne
![]() |
|
![]() |
|
vule ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
ali jel Hedera Helix more vani na kontinetu prezimiti
|
|
![]() |
|
Kod te gospođe u Zagrebu je normalno uspijevao.
|
|
![]() |
|
Može Vule. Od USDA zone 5 do 9.
|
|
![]() |
|
daj mi ovo dešifriraj ja sem ipak peščan!
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |