Bakopa – Bacopa Cabana |
Odgovori | Stranica 123 9> |
Korisnik | |
Mihaela
Pustio korijenje Pridružen: 08 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Kolovoz 2007 u 10:32 |
Bakopa – lat. Bacopa Cabana
Bakopa je puzava tj. viseća ljetnica., koja se spušta niz cvijetnjake poput zeleno-bijelog slapa i izrazito se ističe tijekom ljeta na balkonima i visećim posudama. Naraste dužine otprilike 50 – 80 cm i imati bezbroj malenih sitnih cvjetića koji nisu veći od jedan centimetar. Cvijet se sastoji od pet malenih latica koje su stisnute okolo žutog srca cvijeta. Listovi su isto tako maleni i sitni, okrugli sa maleno i sitno nazubljeni na vrhovima. Biljka se razmnožava sjemenom u rano proljeće, a ukoliko kupujete gotovu sadnicu od cvjećara tada ju posadite tijekom 4., 5. i krajnje vrijeme 6.mjeseca. U bogatu,rahlu, humusnu zemlju i smjestite je na sunčano, polu-sunčano mjesto. Jer tamo će najbolje uspijevati i doći će do najboljeg izražaja. Bakopa cvijeta tijekom cijelog ljeta do kasne jeseni tj. dok ne dođe mraz i velike hladnoće, ona će skroz bez prestanka stvarati na tisuće malenih bijeli ili svijetlo plavih (ovisno o vrsti koju ste posadili) cvjetića. Naravno da bi se to ostvarilo potrebna joj je malena i pomoć. Treba je zalijevati redovito i tijekom ljeta treba pripaziti da se biljka ne zasuši jer će tada izostati cvjetovi na tjedan do dva dana. Ali ne smije biljka ni stalno biti u vlagi jer će to dovesti do truljenja korijenja, i same biljke. Tako da polijevate tek kada se sasuši gornji dio zemlje u kojoj se nalazi. Prihranjivanje tijekom cvjetajućeg razdoblja treba činiti svakih 14 dana, tekućim gnojivom za cvjetnice. Koje se može nabaviti u svakoj poljoprivrednoj ljekarni te vrtnim centrima i sl. prodavaonicama. Iznimno je lijepa i u kombinaciji s drugim cvijećem kao što su: verbena, surfinija, grmolikom pelargonijom, gomoljastom puzavom begonijom i sl. vrstama. Iako biljka nije zahtjevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni vrtni cvijet, vrlo često ju znaju napasti bijele mušice. Dok druge bolesti su vrlo rijetke kod Bakope. --------------------------
Ja ih obozavam i svake godine sadim.Sad me zanima da li im se moze kako uzeti sjeme da ih sama zasadim u proljece a ne svake godine kupujem ispocetka.Probala sam ih cak i sacuvati preko zime ali onda ne budu vise lijepe,odrvene dosta,slabo rastu i cvjetaju.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Navodno ima sjeme,sad ga samo ti trebaš naći.A isto tako,navodno,se može i razmnožiti reznicama.E sad,ništa te ne košta ako probaš reznicama
|
|
Mihaela
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bas cu danas probati bolje pogledati za sjeme,vec sam jednom gledala ali sve je tak sitno i nis nisam nasla a mozda je i bilo prerano.A ak ne nadem onda pretpostavljam reznicama.Znaci opet bi ih trebala ostaviti preko zime i onda na proljece raditi reznice?
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čuj,meni je logično da reznicu uzimaš sada ili do jeseni najkasnije.Isto ko kod pelargonija i sl.Tako ćeš u proljeće imati svoje mlade.
|
|
Mihaela
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imas pravo
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Probaj pa ćeš vidjeti.Sad idem saditi hibiscuse.Došli suuuuuu
|
|
Mihaela
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mrak!Imas fitohormon?Pise tamo da mora ici obavezno za poludrvenaste biljke tak da cu ja u kupovinu.Ak ti se bude dalo slikaj nam malo proces pa da pratimo i navijamo tu I naravno ja cekam da mi napravis reznice od svojih
|
|
nadglednik
Nedavno posijan Pridružen: 15 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bok,ja sam nova u forumu a i u cviječu.Još neznam sve nazive pa bi mi jako pomogle slike.Može jedna od bakope?
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imas pod slike cvijeća..prelistaj malo...
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cvijeće foto, pa 27 str.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=56&PN=9
Tu malo prolistaj negdje na polovici je Dina stavila sliku bacope(ono prvo sa bijelim cvjetićima)
I dobro nam došla Nagdlednice
|
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dalmax, pogledaj moju slikicu ovdje: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=56&PN=21
U žardinjeri su maćuhica i bakopa!!! Ja je ove godine opet uzimam, ali svih nijansi!!! Slikano isti dan kad i objavljeno!!! P.S. Imala sam ih i u vrtu, ali nikad se nisu tako bujno rascvjetale!!! |
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dalmax ovo je bakopa slikana u rujnu prošle godine na mojoj lođi, cvjetala je do polovine prosinca
|
|
Sunburst
Nedavno posijan Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bakope se bez problema razmnožavaju reznicama, a još je najlakše povaljenicama. Dio grančice koju želite razmnožiti prekrijete tankim slojem zemlje. Nakon 2-3 tjedna, pod zemljom će izrasti korjenčići. Odrežite škarama za lozu i grančicu posadite zasebno. Ja sam tako već puno puta razmnožavala.
Prošlogodišnje su mi se smrzle, pa ove godine opet moram kupiti, ali već dvije godine sam imala svoje bakope uzgojene iz vlastitih povaljenica.
ovo je slika mojih bakopa, koje su posađene u betonskom "valovu" koji ide oko verande.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ih još uvijek svake godine kupim.Prošle godine sam neke roze i plave kupila.Nisam ih baš često vidjela.Svuda su večinom bijele.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja cu i ove godine da je kupim posto prosle nisam uspjela da je sacuvam
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
lana_1
Odrastao grm Pridružen: 15 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 1069 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja malo loše kužim pa mi nije jasan ovaj dio ...odrežite škarama... jel se misli na taj novonastali korjen ili granu i što s njima tada |
|
Sensa
Nedavno posijan Pridružen: 18 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 51 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lana2, Sunburst predivne su.
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lana pustiš jednu granmu i dio na sredini zatrpas sa malo zemlje... kada biljka pusti korjenje, odrežeš tu granu na djelu između matične biljke i tog korijena. i tada grančicu sa korjenom posadiš na novo mjesto...
Recimo to ovako:
0000 je biljka bacopa,
-------------- je grana bacope,
// je mjesto koje je zatrpano i gdje je biljka pustila novo korjenje.
00000--------//--------------- biljka prije rezanja
0000---- --//-------------- biljku prezemo između korjena i maticne biljke
nadam se da se kuzi sta sam zelio objasniti
|
|
Odgovori | Stranica 123 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |