Ribiz |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | ||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 01 Svibanj 2007 u 21:08 |
|
Prošle sam godine posadila reznicu ribizla.(ne znam jel crni ili crveni)
Sad sam vidjela da ima malene grozdiće,4-5 njih na toj malenoj grančici.
Grančica je 10-15 cm velika.E sad,trebam li ja njega prihraniti nečime ili da koji grozdić maknem?Nekako mi je to puno grozdova na tako malu grančicu
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ne moras ih ni prihranjivati ni grozdove kidati
|
||
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Samo savjet : ne sadi ih u blizini američkog borovca
|
||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala na savjetu Ivane.No Šta je to američki borovac,i ako kojim slučajem ja to imam,zašto ne uz ribiz?
|
||
maja3
Novo sjeme Pridružen: 31 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Dobar dan... Ja sam nova ovdje i nemam nekog pojma o vrtu i biljkama, ali kažu da imam "zelene prste". Ipak...
Prije jedno pet godina sam posadila ribizle. I sad neznam kaj bi s njima - tj pretpostavljam da bi ih trebalo obrezat dohranit. Kada? Kako?
|
||
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Crni ribiz je proširen po čitavoj Europi. U razdoblju zimskog mirovanja može izdržati vrlo niske temperature i do -33 oC. Buđenje vegetacije crnog ribiza iz zimskog razdoblja nastupa već pri 5 oC, dok za ostale voćke ta temperatura prelazi 10 oC.
|
||
maja3
Novo sjeme Pridružen: 31 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Dobro hvala, a kak da ga obrežem? Imam 5 grmova crnog i pet crvenog
|
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Nisam neki strucnjak oko ribizla ali vecina voca se reze prije pocetka vegetacije. Moram jos provjeriti kakva je situacijama sa ribizlima
|
||
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Navodno se ribizli (crveni ) ne mora orezivati, ali ja sam svog ove godine malo skratila!
Evo ti jedan slikoviti link! http://www.youtube.com/watch?v=uHGxwpzItFA&feature=related Meni se čini da je najpogodniji opisu rezidbe ribizla! Ribizl se ustvari samo obikuje da ne bude pregust, ali ga se ne treba jako rezati. |
||
žarko_đ
Novo sjeme Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kod ribizle svake godine ostaviti do 4 izbojaka. Ostalo poseći. Težiti da svake godine ostavljajući oko četiri izbojka imamo takvu kombinaciju koja je idealna. Posle četiri godine najstarije uklanjamo.Moguće je da se kod starijih izbojaka svake godine skrati jedna trećina.
Što se tiče crne ribizle ona ima karakteristiku lošeg ukusa. Ali ima svoju prednost da je daleko kvalitetnija od ostalih . Puna je vitamina. Pogotovo dominira C vitamin, Ona je dobra pri izradi sokova ili kao bojadiser kod drugih vrsta sokaova.
|
||
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pozdrav, jučer sam kupila crveni ribizl u baumaxu (sadnica 17kn) pa me sad zanimaju vaša iskustva. Obožavam ih jesti i kad sam vidjela sadnicu morala sam je imati. Zanima me da li se jako širi ili se uopće ne širi. Koliko ću čekati za prve plodove? |
||
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Danas sam pročitala o rezidbi ribizla - crni ribizl rodi na jednogodišnjim granama - dakle ne obrezivati na proljeće, a crveni i bijeli na dvogodišnjim i trogodišnjim izbojima.
|
||
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Znači sljedeće dvije godine ga ne diram.
|
||
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U grmu ribizla treba uvijek biti max 10-12 grana starosti od 1-4 godine. Najbolje rode one starosti 2 i 3 godine, tako da se nakon 4. godine starosti i roda grane režu. Ipak, i prije te četvrte godine trebaš porezati poneke mlade izboje (odabereš one slabije) kojih će biti stalno jer ne treba dozvoliti da zaguše grm, ukupan broj grana kako sam napisao treba biti uglavnom stalan.
Znači, ako ima do 4 godine nakon koje se počnu rezati stare grane malo mladih grana (ovisno o zemlji, gnojenju i suncu), ne treba ništa rezati. Ako je bujan rast, treba rezati sve mlade izboje nakon što grm dobije 10-12 grana.
|
||
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala na savjetima. Moj za sada ima 2 grane. Znači jako je mlad i dok ne stigne do 12 samo ću ga maziti i paziti
|
||
žarko_đ
Novo sjeme Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ne treba bukvalno shvatiiti "ne diram ga".Ako ove godine pusti previše izbojaka iz zemlje ostaviti maksimalno četiri a ostale ukloniti . jer ako sledeće godine izbije deset novih višak uklanjamo, tako da za četiri godine imamo sklop od tri do četiri iz svake godine.
|
||
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ma znam Žarko, bez brige. Odavno sam ja na ovom forumu naučila da se sve slabašne grančice i one koje čudno rastu uklanjaju.
|
||
cilj
Novo sjeme Pridružen: 06 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Cijelu registraciju sam prošla smo da pitam Ivana zašto se ribizla ne može saditi kraj am. borovice ?
|
||
josip150
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme Pridružen: 29 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U vrtu imam 2 grma crvenog i crnog ribiza pa me zanima kako od njih dobiti grancice koje cu posaditi na drugo mijesto i u koje doba godine to ciniti
|
||
Jelena27
Novo sjeme Pridružen: 26 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U vrtu sam planirala posaditi ribiz, malinu, kupinu uz zid. Zanima me je li takva kombinacija moguća, hoće li smetati jedni drugima? Zna li netko gdje uopće u Dalmaciji mogu nabaviti sadnice? Je li sad pravo vrijeme za sadnju ili da sačekam jesen?
|
||
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |