Jorgovan-Syringa |
Odgovori | Stranica 123 9> |
Korisnik | |
miha-m
Odrastao grm Pridružen: 20 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1099 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 21 Siječanj 2008 u 19:29 |
Imam jedan problem vezano za jorgovan.
U dvorištu, prije jedno osam godina niknuo je jorgovan. U početku smo mislili da je magnolija, ali na kraju ipak nije. Na moju sreću. Do pretprošle godine lijepo se razvijao i davao je prekrasne grozdove ljubičaste boje, ali mu je počela kora uzduž grana pucati i pojavila se nekakva plijesanj . Tretirao sam ga raznim fungicidima, ali ništa. On i dalje lijepo raste, razvija se (malo sporije nego inače), ali sve to nije lijepo za vidjeti. Bojim se da ga ne izgubim. Da li netko zna što se dešava? |
|
...štihača je zakon...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bojim se, ako je jako zahvaćena biljka da neće biti pomoći... možda ga treba presaditi na neko sunčanije mjesto.. sad se još može, dok nije krenulča vegetacija.. ili.. uzeti uzorak i otići u šumarski institut .. pogledaj da li se kora lako odvaja od grana, očito da mu nešto na tom mjestu ne odgovara....
|
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na slici sam označio koje su grane zahvaćene, i prava je sreća da je stalo na tome. Ne širi se dalje. Samo drvce je u zavjetrini, i sunca ima skoro od jutra do mraka, tako da sumnjam da bi to bilo posrijedi.
P.S. Da li institut u jaski radi to? |
|
...štihača je zakon...
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam isti problem, samo je moj jorgovan jako star, pa sam mislila da je došlo vrijeme da ga maknem. Ima preko 30 godina, nemam sliku, jer kiša pada (u Rijeci sam). S druge strane imam pak u ogulinskom kraju isti takav presađen jorgovan pred 6 godina i još nije cvjetao.
Pomozite savjetom za obje situacije.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
sasa
Novo sjeme Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za ovaj problem trebate kontaktirati nekog fitopatologa, jorgovan je napadnut nekim gljivičnim oboljenjem, kako se meni čini, a u prilog tome ide pomenuta pljesan |
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kod nas su fitopatolozi skoro pa nedostupni. Ako i bilo koji savjet trebam, prije ću ga dobiti od vas forumaša, nego od njih.
|
|
...štihača je zakon...
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam da ovo strašno zvuči, ali u takvin situacijama najčešće je najbolje rješenje ukloniti sve napadnute grane...
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znači drastična rezidba, pa što ostane ostane,
|
|
RIJEKA
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vezano za jorgovan. lani sam čopila šogorici mali jorgovan. vidim da se primio, ali nije cvjetao. Nakon koliko godina oni procvjetaju ili bi trebali odmah, iste godine. Debljina grana mu je ko olovka, a visina 140cm
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ines,meni nije cvao par godina kako sam ga posadila.Ne znam jel mu nešto falilo ili je samo bio tvrdoglav,no prošle godine je počeo.
|
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je procvao tek nakon četiri godine. Ali to nije uvijet. Viđao sam kod susjeda da je procvao nakon dve godine, ali je i bio sasvim mali i tanak. Kada je procvao, od težine cvjetova se počeo savijati.
|
|
...štihača je zakon...
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znači ima nade da ove godine i moj procvate nakon 6 godina. Doduše presađen je iz Primorja u kontinetalni kraj, ali se drži dobro i velik je već-
Ništa nadam se i dalje.
|
|
RIJEKA
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako otprilike i moj izgleda. Jadni mali kržljavi. znači ima nade da možda još i ove godine dobije koji cvjetić.
|
|
maria
Novo sjeme Pridružen: 28 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 12 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni su više poznate bolesti u voćarstvu.Kod napadnutih voćaka sličnim bolestima,bilo da se radi o bakteriozama ili raznim gljivičnim bolestima koje su u dobroj mjeri oštetile stablo,ide se na izdašnu rezidbu.Rez na debljim granama premazuje se voćarskim kitom.
|
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako ja sa svojim jorgovanom krenem na takvu rezidbu, od njega ne bude ostalo ništa osim debla. A to mi nikako nije cilj. Već je počeo otvarati pupove i žao mi je da ga diram. Pustit ću ga još ovu godinu, pa ćemo vidjeti da li se bude dalje širilo.
|
|
...štihača je zakon...
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uvijek isti problem, zato ja voćke i ruže režem još i januaru, jer kad propupaju- e pa nemam srca, kao da im otkidam dušu.
|
|
RIJEKA
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako da ga režem kad je svaka grana počela listati... |
|
...štihača je zakon...
|
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to sam i ja prvo napravil ,a posle se opet pojavila pa sam sa rukavicama skinul u jesen tu bjelu pljesan i opral stablo sa bordoškom juhom i 5 godina nema problema,probaj tak nemaš kaj puno zgubiti |
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bordoška juha??? Taj naziv sam danas dvaput čuo. Imam susjeda vikendaša koji mi je rekao isto da probam sa tom juhom, i kolko sam ga shvatio riječ je o otopini modre galice. Jesam li ga dobro shvatio?
|
|
...štihača je zakon...
|
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
je to je to,ali imaš i gotove Champion,cuprablau Z,nordox,pitaj nekog vinogradara i vočara sigurno ima
|
|
Odgovori | Stranica 123 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |