Smrčci |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 17 Travanj 2008 u 15:13 |
Šta nitko ne bere smrčke? Evo malo mojih od proteklih dana:
Smrčak - Morchella esculenta:
Zvonasti ili hibridni smrčak - Mitrophora semilibera (=Mitrophora hybrida):
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam ih jednom isao skupljati ka klinac sa sestrom i ocem.
Oni se nalaze na livadi, a ne u sumi, zar ne??
znam da smo ih nasli na livadi u bilizini vrba. I Nisam ih probao
|
|
cordyceps
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smrčci mogu rasti svugdje, nema pravila što se tiče lokacije, već samo vremena pojavljivanja - proljeće.
Znači rastu i na livadima, i u šumama, i u planinama i u nizinama, kraj rijeka, jezera, potoka, na šljunku, pijesku, po vrtovima, voćnjacima, dvorištima, smetljištima, korovu, starim krpama, na odbaćenoj šuti, ciglama, piljevini, drvenim otpacima...gotovo da nema mjesta gdje se ne mogu pojaviti, a opet ih je vrlo teško naći jer su njihova staništa često dobro "sakrivena" i često promaknu oku motritelja.
Inače su jedne od najcjenjenijih gljiva, za mnoge na samom vrhu kulinarske ljestvice. Kod nas su relativno slabo poznate, ali polako se to mijenja. U inozemstvu su vrlo cijenjene, npr. u Italiji 1 kilogram Morchella postiže cijenu i do 150 eura.
|
|
Branka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nemoj samo da ove slike vidi mmjer će ući u ekran da te pita gdje rastu ti smrci . inače on je lud za gljivama, obožava ih. i voli brati reci meni gdje rastu ovdje kod nas oko siska ih nema baš
|
|
cordyceps
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kao što sam već rekao - ima ih svagdje i nigdje
Oni su krajnje tajanstvena i bizarna bića. Možete hodati satima i danima šumama i drugim staništima i ne naći nijednoga, a opet vam se može dogoditi da ih ugledate negdje na dvorištu, vrtu ili recimo gradskom parku.
Ni ja se ne mogu pohvaliti da znam puno mjesta gdje rastu. Tek nekoliko. Ali svake me godine iznenade svojom pojavom na nekom novom ili čudnom staništu ili pak nepojavom na već otprije poznatom staništu.
Uz Sisak, hm, šta ja znam? Probaj tražiti uz rijeku Kupu. U grmlju, šumama i šumarcima uz obalu rijeke. Na mjestima gdje rastu topole, jaseni, lijeske, vrbe. Vole pjeskovita tla.
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ih prošli mjesec prvi put brala i to u Bosni i ima ih poprilično. Ono što sam primjetila da smo ih isključivo nalazili ispod smreka i jela pa sam do sad bila u uvjerenju da ih ima samo tamo
|
|
dugokosa
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
viđala sam ih u Žutici ali berem samo vrganje ostalih se gliva bojim
|
|
sutra je novi dan
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Savjet: beri gljive sa nekim tko ih pozna dobro.
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smrčke nisam nikada probala ali vjerujem sa du fini.Gljive bere kod nas moja svekrva i još sam živa.Prvo te gljive dam da papa njen sinčić a onda ih papam i ja.
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Volim gledati gljive u šumi , ali ne i na "stolu". Teške su mi i stvaraju mi nelagodu. Jela sam lisičice, bile su super, Sunčanicu pohanu i bijele puharice, možda juhu od vrganja, ali ne bi više riskirala jer sam imala užasnu mučninu i glavobolju od običnih šampinjona koji su bili super svježi!
|
|
Branka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
onda ti manči imaš možda neku vrstu alergije
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da , s godinama dođe ponešto novo, zato izbjegavam gljive , ali račiće i oni su mi tako naškodili.
Inače, gljive su mi predivne, kod nas ih je malo, ali kad ih nađem oduševim se....Vi jedite a ja ću ih slikati!!
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
manči, ako su bili oni iz trgovine jako je moguće da su zakuhali ispod one plastike kojom su pokriveni... gljivama ako su bez zraka se može u roku od 30 min ako su svježe, tople i "još dišu" a u vrećici - promjeniti kemjiska struktura spojeva iz vrlo hranjivih u otrovne.... i to vrijedi za sve gljive, zato se forsira berba u šumi u pletene korpe... |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...da... sigurno se nešto dogodilo na tacni...a i ko zna kako su uzgajani....djelovali su svježe, a stvarno mi je bilo zlo 24 sata......
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
eee..otrovanje gljivama...
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragi moji počela je gljivarska sezona,odnosno počeli su smrčci i to u Umagu.Jučer je održana tradicionalna Smrčkijada u Umagu.Smrčaka je bilo jako malo, tek za slikanje ali je odaziv glj. udruga bio masovan(cca 500 ljudi).Bilo je lijepo druženje uz jelo i piće i dobru muziku.Sutra(odn.danas)slijede slike.Pozdrav svim ljubiteljima gljiva i svim ostalim forumašima. |
|
sutra je novi dan
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bože pa šta i ti bauljaš po forumu kao i ja?Da se nismo nas dvije najele nekih "ludih" gljiva od kojih se ne spava?
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jagoda, vidim tema je tu - samo fale slike.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.... e da...:) slike :)
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo konačno i slike sa Smrčkijade,odnosno kratka reportaža.Prvo plakat...
|
|
sutra je novi dan
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |