Sadnja voćki |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
salidocarpus
Novo sjeme Pridružen: 01 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Travanj 2008 u 16:32 |
koje je najbolje doba godine za sađenje voćki?tip u rasadniku govori jedno,a moj stari sused drugo pa ni sam ne znam |
|
Sponzorirani linkovi | |
žarko_đ
Novo sjeme Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Po meni kasna jesen, po prestanku vegetacije.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rano proljeće ili kasna jesen...Sad koje je bolje ne znam...
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
uvijek sam dosad sadila u drugom mjesecu jer onda bude sajam u dioklecijanovim podrumima pa tamo kupim poneku voćku :)
ali su mi rekli da se može i u jesen saditi |
|
žarko_đ
Novo sjeme Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Po meni, ako sadiš u jesen do proleća već ima koren koji je krenuo. Ako se sadi u proleće sporije ide pa u slučaju većih vrućina ima više problema.Tu je prednost jesenje sadnje.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Narode počinje vrijeme za sadnju voćaka. Najbolje je saditi na jesen, jer se do proljeća voćkice dobro ukorijene i kroz slijedeće ljeto je potrebno puno manje zalijevati. Primanje voćaka posađenih u jesen meni je do sad bilo 100 %, dok sam sa tim u proljeće imala puno lošije iskustvo.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim, gdje kupiti hormonsku tekućinu Seradix ili Confiere?
|
|
Jelle
Novo sjeme Pridružen: 10 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko često je potrebno preko zime zaljevati voćke (mislim na malade, posađene u jesen)?
Inače, ja sma na više mjesta na internetu pročitala da je ipak bolja jesenska sadnja.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako ste na kontinentu i ako posadite ne vrijeme da se voćke zakorjene onda ne morate zalijevati. Za primorsko-dalmatinski dio ne znam.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Važno : Koštičavo voće saditi po mogučnosti u jesen ili u veljači, čim zemlja nije smrznuta, zbog boljega primitka, nikako kasnije.
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kupila sam trešnju, nije valjda kasno za sađenje.. i gdje ju je bolje posaditi, na otvorenom prostoru ili u zaklonu, južna strana dvorišta
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
KOJU? AKO IMaš mjesta za jednu onda ti je stella najbolja, jer je samooplodna i dobar oprašivač dugih trešanja, u rod dolazi oko 15.06., dakle ni prerano ni prekasno. Isabella i celeste su isto samooplodne trešnje. Bolje je trešnju posaditi na južnu stranu jer rano cvate, radi mraza.
Posadi odmah, dok još pada kiša. |
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod kupnje sadnica moramo paziti na kojoj je podlozi voćka cijepljena.
Izbor podloga najčešćih vrsta voćaka : JABUKA MM-106 srednje bujna M-9 slabo bujna, armatura obavezna M-7 srednje bujna M-26 srednje bujna, armatura M-27 patuljasta, armatura obavezna KRUŠKA Pyrrus. communis - divlja kruška jako bujna EMA - anžerska dunja srednje bujna BA-29 - provansalska dunja srednje bujna EMC - dunja slabo bujna, armatura obavezna TREŠNJA Prunus avium - divlja trešnja jako bujna Prunus mahaleb - rašeljka jako bujna Prunus cerasus - divlja višnja bujna Colt - P.avium x P.pseudocerasus jako bujna Gisela 4 i 5 srednje bujna Weiroot 72 slabo bujna Weiroot 158 srednje bujna GM 9 slabo bujna, armatura Gisela 10 patuljasta Edabriz patuljasta ŠLJIVA Prunus Cerasifera - džanarika jako bujna Mirobalana B - sel. džanarika jako bujna Marrianne G.F.8-1 srednje bujna Ishtara srednje bujna Citation slabo bujna Ferlenain P2038 slabo bujna BRESKVA Prunus persica - vinogradarska breskva jako bujna St. Juliana 1 - sjemenjak šljive jako bujna GF 677 hibrid bajama i breskve jako bujna INRA Juliana GF 655-2 srednje bujna INRA Damascena GF 1867 slabo do srednje bujna MARELICA Iste navedene pod šljiva i breskva, zatim divlja marelica, bajam, bijelošljiva, |
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ova tema bi trebala imati naziv Sadnja i Orezivanje Voćaka.
Velika stavka u uzgoju voćaka je orezivanje. Trenutno treba provoditi zelenu rezidbu voćaka. To znači da treba prorijediti novo izrasle grančice kako bi voćka imala zraka, te će biti zdravija i lakše ćemo se rješavati eventualnih nametnika (uši isl), te će biti manje posla u proljeće. Moramo odrediti koje grančice ćemo ostaviti, a onda one koje nećemo trebati, a to su većinom vodopije, odrezati. Dobro je sada odrezati i eventualno suho granje. Zelena rezidba dobro dođe također i kod prorjeđivanja plodova. Ako nam voćka previše rodi plodovi se moraju skidati kako ne bi došlo do alternativne rodnosti, tj. da voćka daje plod svake druge godine. Slobodno se odreže i grančica koja smeta (obratite pažnju na ovo grančica, a ne grana), a rodna je. Dakle škare u ruke i propljevite voćke. |
|
MG20
Novo sjeme Pridružen: 09 Ožujak 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo meni su na limunu pocele rasti neke nove cudne grancice, rastu gotovo potpuno okomito i to iz postojecih grana. Nekako mi cine limun asimetricnim, a i pretpostavljam da ce drugim granama ometati pristup suncu i zraku. Bih ih trebao odrezati? I da li bi trebao odrezati listove koji su pozutjeli i cini se pod napadom nekih bolesti, tj. nekih nametnika, gljivica...? |
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
odstrani granćice jer su to vodopije, jedino ako želiš koju ostaviti za slijedeću sezonu, onda ju odkloni od stabla da raste u stranu ( upotrijebi obične kvačice za veš). Što se tiće bolesti limuna tu ti se ne razumijem, ali ako je u začetku probaj odstranjivnajem listova, ali ih obavezno nakon odstranjivanja spali.
|
|
perussola
Nedavno posijan Pridružen: 11 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 33 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nekidan sam na jezeru vidjela zerdeliju
Boze, to nisam vidjela od kad sam klinka bila... Bas bi ju htjela u vrtu. Kako se razmnozava, postoje li mozda negdje sadnice za kupiti? |
|
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jednostavno je uzgojiti,pobacaj sjemenke u zemlju i na proljeće će niknuti.Pogledaj oko starijih stabala sigurno ćeš naći koju samoniklu mladicu.Na jesen je izvadi i presadi,lako se primi.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim za pojašnjenje. Što je zerdelija?
|
|
perussola
Nedavno posijan Pridružen: 11 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 33 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vrsta divlje sljive, sa roza-crvenkastim okruglim plodovima
ali drugacijeg okusa od crvene okrugle divlje sljive. Ne znam objasnit drugacije a vidm po netu da mnogi brkaju pravu zerdeliju s ovom "obicnom" divljom crvenom. Trava, hvala, jos mi reci da li moram kostice prvo susiti |
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |