Godetia grandiflora |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 23 Srpanj 2008 u 12:12 |
Još jedna predivna jednogodišnja biljka. Kod mene je barem u rozim nijansama. Dosta tanka stabiljka, pa sam joj malo pomogla. Posijala je negdje u travnju, a već me sada razveselila cvijetom. Kakva su vaša iskustva?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
on the cloud
Pustio korijenje Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krasna, divna, zamana, ovisno o nijansama...
Imala sam je prvih godina kada sam započinjala svoju vrtnu storiju...
Iako nisam osobiti ljubitelj jednogodišnjeg cvijeća jer zahtijeva mnogo vremena u skupljanju sjemena, (a količina mojeg je ograničavajuća s obzirom na veličinu zemljišta i sve radove koje nastojim obaviti i prirediti u još oformljavajućem području vlastite oaze), geodetia je ipak jedan od favorita kojem bih se odmah vratila.
Moram naglasiti da se ona u hranjivom i prikladnom tlu sama rasijava i druge godine niče ako se previše ne "čeprka" po mjestu gdje je obitovala prethodna.
Iz sjemena se jedne biljke stvaraju različite nijanse, ovisno od roditelja.
U kvalitetnim uvjetima izrasta u bujan grm koji očarava ljepotom cvijeta.
Moja preporuka je da bi sijanje bilo dobro vršiti u intervalima, tako da se cvatnja kontinuirano nastavlja tijekom čitavog ljeta.
U protivnom, rok uživanja nije baš pretjerano dug.
Čarobna, lijepa i neodoljiva... To je moja konstatacija...
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se s OTC da bi je trebalo sijati u intervalima jer relativno kratko cvjeta, to je i moje iskustvo s njom. I kod mene se je sama rasijala, tako da sam ove godine jako rano imala prvi cvijet, a sad će negdje cvasti i one koje sam sijala ove godine.
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da sam seme posejala pocetkom travnja,iznikla mi je bas gusto, i verovatno zbog toga su izrasle tanke,ostavila sam ih dugo u zardinjeri,i skoro zaboravila da ih presadim.Bile su toliko neugledne da nisam ni pomisljala da ce me oduseviti s njihovim cvetom.Dvobojne su,od nezno roze do tamnije roze.Jedino sto vidim da im ne prija kisica,bas sam ih jutros obilazila,mozda bi bolje bilo saditi ih u saksije.
Mislim da je na kesici pisalo da cvetaju citavo leto. |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jednom davno (dok smo još išli u Trst) kupila sam sjeme ove biljke, još se zove clarkia elegans. Prekrasno je cvala. Poslije više nisam vidjela to sjeme za kupiti. Da li netko pozna ovu biljku i da li ima neki udomaćeni naziv
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš je lijepo. Ma šta lijepo, prekrasno ovako dvobojno.
|
|
nuna
Mladi grm Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja danas kupila sjeme godezie.Gledala sam negdje na internetu kako je lijep grmić nadam se da će i kod mene takav biti.
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nadam se da ce moje iznici same i iznenaditi me,jos nisam naisla na seme,ali ako naidjem svakako cu uzeti
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam kupila sjeme ove biljčice prvi puta...sad se samo treba posla primiti
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
gioiaa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kupila:)))
|
|
trantinchica
Upravo klijam Pridružen: 27 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 100 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam kupila sjeme..samo treba posijati..kada?
|
|
bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
|
|
anči39
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zna li tko što o cvijetu godecija
danas sam vidjela u sjemenjarni vrečicu s tim cvijećem a neznam ništa o nemu
molim ako tko što zna da mi napiše ,čini mi se jako lijepo na slicuhvala!
|
|
WIND
Nedavno posijan Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 52 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam uzgajala godecije,cisto sto volim da kombinujem puno raznih vrsta i boja i oblika na jednom mjestu i et tako nabasah i na tu vrstu U glavnom mozes ih sijati i vani i u rasadnik a visine su negdje oko 30ak cm mada zavisno od podloge i mjesta gdje su posadjene mogu biti i vise i nize,sa guscim grmolikim stabljikama ili sa tankim i dugim. Puno ce ti lakse biti ako godeciju oformis kao mini grm da dobije na formi, inace je vjetar lako povalja i unisti cvijet pa ne lici ni na sta
Jednogodisnje su a sjemenke sakupi tako sto ces na cahuru svezati malu kesicu pa kad pukne sjemenke ostanu u kesici.
Et,pa ako budes imala priliku probaj uzgojiti godecije
|
|
WIND
|
|
biljkoman
Novo sjeme Pridružen: 27 Ožujak 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cvet je predivan , obicno dvobojan ,raznih boja, krupan ali biljka je nekako neugledna dok ne procveta.
Takodje lako podnesi rasadjivanje ali posle vise ne napreduje lepo tako da je bolje sejati je na stalno mesto. Inace u jednoj staroj knjizici sam nasla da seme i mlada biljka dobro podnosi i nize temp. te se moze sejati i ranije- pa bi i cvet imali pre. U saksijama je porasla visa- cak 50-60 cm i morala sam joj staviti oslonac. Najveca mana je sto lako poleze-juce je duvao jak vetar i citav red u vrtu mi je povaljan. Cini mi se da se nece ni pridici. Ako je tako treba je sejati samo na nekom od vetra zasticenom mestu |
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam sijala godeciju,prošle godine,prvi put.Sijala sam se ja prvo u čašice pa presadila u proljeće u baštu.Predivna biljka!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prvi puta sam lanjske godine imala ovu biljku, zaista je lijepa, krasan cvjijet promjera 6-7 cm, moje su u roza boji, ne znam dali ima drugih boja. Jedino cvjet zaista kratko traje, možda bi trebalo otkidati uvele cvjetove i posaditi ih puno u skupini, ustvari možda malo podsjeća na manji kosmos. Evo moje od lani.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
anči39
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala za ovo do sada
ali imam još pitanja
dali mi predlažete da ju sijem uskupini kao grm ili da ju razrijedim
treba li ju podrezati da nebude visoka da ju vjetar ne slomi?
miriši li?
može li se stavljati u vazu?
ovdje mi liči na muškatl
hvala na brzim odgovorima ,pozdrav svima!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dosta je nježna biljka, moja je bila visoka oko 60 cm, posađena u polusjeni, mislim da bi bila ljepša da je u većoj skupini, ali možda će netko imati više iskustva od mene. Nisam primjetila da miriši, nije ni slična muškatli, mislim da joj je bolje u vrtu nego u vazi.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
anči39
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala,prosadit ću ju kada se otopi snijeg i malo zatopli |
|
WIND
Nedavno posijan Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 52 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hmm nesto se i ja kontam i ne bih rekla da je imala nekog mirisa....
A ja inace 90% cvijeca koje sijem,sijem u rasadnik pod najlon. Tako ti je najlakse napraviti raspored u vrtu,nego kad posijes direktno u zemlju pa neravnomjerno nikne i pokvari cijeli koncept!
Godecije su po meni daleko ljepse ako se uzgajaju u formi grma,sto gusce-to bolje! Nesto kao krizanteme....znate kako krizanteme izgledaju ruzno kad im stabljike izrastu visoko i tanko a kako su lijepe u obliku kompaktnog grmica
Kad su same, godecije izgledaju neupadljivo. Imaju bogato cvjetanje ali kratko traju pa je zato i najbolje da ih ima puno na jednom mjestu da dodju do izrazaja.
Moje su odlicno reagovale na suncani polozaj a ne znam kakve bi bile u saksijama jer nisam ni jednu jos tako sadila
|
|
WIND
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |