Zlatnik - Asteriscus maritimus |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 10 Kolovoz 2012 u 19:30 |
Cvijet zlatnik je jednogodišnja vrtna biljka koja naraste maksimalno 30 cm u visinu i 30-tak cm u širinu. Porodica zlatnika je Asteraceae i dolazi sa sredozemlja i Kanarskih otoka.
Cvijeta od kraja travnja pa sve do listopada i dolaskom hladnoća. Cvijet biljke zlatnik je zlatno žute boje, asocira na sanvitaliju ( sanvitalia procumbens), bidens (bidens ferulifolia) ili malene suncokrete. A da bi se osigurala redovita i mnogobrojna cvatnja treba redovito biljku prihranjivati gnojivom za cvijeće, otprilike jednom tjedno bi bilo dovoljno. I naravno ukoliko imate vremena uklanjajte ocvale cvjetove kako bi biljka imala što više energije za stvaranje novih pupoljaka i novih cvjetova. Ukoliko želite razmnožiti ovu biljku to je jedino moguće putem reznica. Jer sjeme je nemoguće nabaviti a iako uspijete nabaviti sjeme jako teško i loše niče. Na svu sreće vrlo je lako napraviti nove sadnice putem reznica i to na sljedeće način: odrežite vršne reznice, bez cvjetova i stavite ih u vodu ili umočite u hormon za zakorjenjivanje i stavite u vlažnu zemlju za cvijeće. Ovo možete raditi cijelu jesen ili pred kraj ljeta kada budu niže temperature. A ukoliko želite sačuvati svoju sadašnju biljku spremite je na svijetlo mjesto (podrum ili garažu) gdje temperatura neće padati ispod 10 *C. http://www.cvijet.info/ljetnice/cvijet_zlatnik___asteriscus_maritimus/48574.aspx |
|
Sponzorirani linkovi | |
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Latinski sinonim: Odontospermum maritimum.
Drugi trivijalni naziv za ovaj cvet je: Zlatni dolar. Engl.: Golden dollar, Gold Coin, Sea aster, Sea daisy. O biljci sa Wikipedia-e: http://en.wikipedia.org/wiki/Asteriscus_maritimus i na nemackom sajtu ima vise: http://de.wikipedia.org/wiki/Asteriscus_maritimus --------------------------------------------------- Odlicna je za kamenjare, ali moze rasti i u zardinjerama, ili visecim korpama (na balkonima)... |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene nije jednogodišnja biljka, evo ga u vrtu već treću godinuu.
|
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
konitinent i more .... koja prednost.
moguće je da preživi jer može podnjeti hladnije temperature ali ne ispod minus. na lošinju su ipak tople zime, još ako je negdje malo zaštičeno mora preživjeti...
sve u svemu svaka čast. daj nam postavi sliku toga starca da mu se divimo :o))
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasna ti je, ja kupila proljetos ali nije mi baš uspjela
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako se krecu cijene ??
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da sam platila 5 kuna u Ludbregu na sajmu.
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Preslatka je!
|
|
Rijeka
|
|
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja cu je u pocetkom sledece godine pokusati sejati, jer su kod nas bile cene preko 1 evro za 1 sadnicu.
Ako ne nikne onda cu je kupovati, a i ostavicu ovu jednu koju imam da prezimi negde na svetlom i ne hladnom mestu, radi probe. |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo slike, nije baš friška, to je bilo početkom ljeta, ali sada se ponovno otvaraju novi cvjetovi. |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
Free
Cvjetni guru Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bem ti miša, i senilnost, asterikus, nije mi moglo preči prek jezika, a znala sam da ima još neki naziv i ima veze s zlatnikom il dukatom !!! MM, par vršnih grančica, bez cvijetan da ukrasiš onu današnju kutiju !! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sada je vrijeme razmnožavanja, vi koji ga imate...
|
|
Rijeka
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sta bi od razmnozavanja?
Da li je nekom uspelo? Iz reznica ili semena? Moja je uginula, a vec naredne godine je nisam nasla na pijaci. Ni sledece... |
|
lucy
Trajnica ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Divan cvijet, volim one koji imaju dugu cvatnju. Morat ću ju potražiti.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja cu to uciniti ! I meni se svidja !
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...mislim da ga vrtlarija Šnajder ima u ponudi, 10 kn...
|
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
miska
Cvjetni guru Pridružen: 10 Travanj 2013 Lokacija: Kvarner Status: Offline Bodovi: 8574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I meni se sviđa jer dugo cvate. Moram reći da ga nisam vidjela na placu u ponudi.
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljudi moji, pa sta je ovo, misle li ti prodavci cveca na nas ljubitelje, ili prodaju samo sto se njima prohte i "isplati"?
Ne mogu verovati da nisu u stanju da uzgoje ili nabave sadnice ove prelepe biljke. Setva je zaista pipava to svi ovde vec znamo, ali se moze razmnoziti na druge nacine. Ja je ni ove godine nisam nasla na pijaci, a bas mi mi trebala za terasu na jugozapadu na kojoj sunce bas jako przi. |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |