Biljke za herbarij-HELP!!! |
Odgovori |
Korisnik | |
Z_e_lj_k_a
Novo sjeme Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 13 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 06 Lipanj 2009 u 21:17 |
Studiram farmaciju i imam botaniku kao predmet. Pravimo herbar, pa imam nekoliko njih koje nisam uspjela da identificiram.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Z_e_lj_k_a
Novo sjeme Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 13 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za ovu znam da je neka Euphorbia, ali ne mogu da odredim koja je tacno
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovu sam nasla u sumi, 50cm visoka.
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Treba mi latinski naziv ili narodni, a ostalo onda mogu naci lako:)
|
|
dzomba
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ciao Zeljka...dobro dosla na Forum..sto se tice tvojih slika,mozes li mi reci Gdje si ubrala ovaj bijeli cvijet na 5 slici? Jel' mozda u pitanju zbun/grm? Lici mi na Osteomeles schweriniae,ali u pitanju je grm koja cvijeta u ovom periodu a poslije cvijetanja na njemu se pojave plodovi prvo crvene a zatim plavo-crne boje....izvini sto cu napisati i ovo,ali slika je losa tako da nemogu vidjeti bolje cvijet...mozes li dobro slikati Cvijet i reci Gdje si ga ubrala(ovdje se odnosim da li je u pitanju sumski cvijet,da li je neki zbun/grm i slicno),vrlo rado bih ti pomogla ako mi das sve ove informacije.. imam jednu enciklopediu koja obuhvata veliki broj biljaka... :-)!!
I jos nesto..pozdravi mi Tuzlu,moja sestra zivi tu :-)!!
|
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
dzomba
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zeljka,gledala sam opet ovaj bijeli cvijet na 5 slici...evo ti jos 2 imena pa usporedi...cvijetom lice na njega ali ti ces najbolje znati jer imas cvijet pored sebe:
1. Ledum groenlandicum;
2. Prunus laurocerasus "Zabeliana"
A sto se tice ove Euphorbie...da li slucajno u sredini cvijet ima sitne zelene loptice i okolo njih lila je boje??Ako je tako onda je rijec o Euphorbia Characias!!
Ovaj zuti cvijet na zadnjoj slici pokusaj pogledati pod : Senecio"Sunshine"!?
Neznam da li sam pomogla...sve najbolje i drzim ti fige!!
|
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
Z_e_lj_k_a
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svaka pomoc je dobrodosla;)
Cvijet na slici broj 5 sam nasla na livadi, nije grm. Malo je visociji od ostalih biljaka, oko 30-40 cm. Slika je losa jer sam ja to slikala dosta kasno, oko pola 3 u noci. :) A ova Euphorbia nema to sto si navela. Tnx sto si ih pregledala ;) |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ranjenik, Anthyllis vulneraria, ljekovita biljka |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
končara, Filipendula ulmaria, ljekovita biljka |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hmm.. runjika, hieracium pilosella, ljekovaita biljka |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |