Crveni luk, kapula |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Olja
Mladi grm Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Ožujak 2011 u 08:32 |
Ljudi, jel ima neko da zna na koji se nacin odbraniti od lukove muve,svake godine mi upropaste luk...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jednostavno, na istu gredicu posadi i luk i mrkvu.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jučer sam posijala mrkvu po luku, jedan red salate atrakcija i još jednu gredu matovilca
|
|
Pustolovka
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovo nisam znala zanimljivo bas
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako i ja radim i do sada imam dobra iskustva.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Olja
Mladi grm Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa ne mogu da verujem da je to moguce ...
Stvarno cu to isprobati, samo ne znam koliko brzo raste mrkva...mislim da ce luk brze proviriti a lukova muva stize za oko 20 dana . Moze li neko da mi objasni ovo iz svog iskustva...luk bih koristila iskljucivo za jelo dok je mladi pa ne bih da koristim hemiju... |
|
tomica
Mladi grm Pridružen: 22 Listopad 2009 Lokacija: Mostar Status: Offline Bodovi: 939 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Olja draga luk posadi u jesen ili početkom godine.
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja uzgajam luk isključivo za konzumaciju dok je još mlad. Probala sam saditi luk u jesen, u rano proljeće i u kasno proljeće... Ispalo je najbolje kada sam ga sadila u kasno proljeće, samo onda sam i kasno imala mladi luk. Naime, kod lukove muhe je najopasnija prva generacija koja počinje letjeti u 4. mj. pa do polovice 5. mj. i odlaže jaja na lučicu, na vrat mlade biljke ili na zemlju blizu. Nakon tjedan dana izlaze iz jaja ličinke (crvići) i ubušuju se u mladu biljku koju jedu. Nakon 15-20 dana izlaze iz biljke i zakukulje se (nekada i u biljci). Nakon 2 tjedna iz kukuljice se razvije muha 2. generacije koja čini manju štetu od prve generacije. Prošle godine sam uz luk posijala mrkvu i nije ništa koristilo. |
|
Olja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sad ispada da je mladi luk prosto ne dostizan.Ja ga izbegavam kupiti jer vidim koliku borbu vodim sa ovim nametnicima i samo predpostavljam koliko je zatrovan onaj na pijaci ili trznici...
Posadila sam manju kolicinu jesenas i sad je tako lep,ali dokle? Ma ima da poslusam Cimi i drugu sadnju odlozim za kasno prolece i da ispostujem i drugo, pa to odradim izmedju mrkve ali cu dodati i bosiljak pa nek im mirise...mozda ih time oteram |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....nisam znala za te muhe....kod nas ih nema, barem nesto pozitivno...mladi luk jedemo cijele godine jer cim je suncano lukovice udaraju iz zemlje....luk nije neke velicine ali je barem eko..... ....Olja, na koji luk mislis - crni ? Crvena kapula?? |
|
Olja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma da,na taj mislim...nisam znala kako vi to zovete,jesam li ispala smesna?
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ma ne , sto bi ispala smjesna...i mi imamo vise naziva....promijeni naslov u crveni luk pa ce svima biti jasno....u krajevima uz more naziv crni nije uobicajen pa da bude svima razumnljivo...
|
|
Olja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa stvarno je moram priznati glup naziv CRNI LUK,kad nikako nije crn,ali eto tako mu je ime ovde,naravno da ci promenuti naslov...
|
|
Škoj
Nedavno posijan Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Posadila sam prije dva mjeseca luk pokraj mrkve. Luk je narastao, mrkva tek izbila, i baš sam se htjela počastiti svojim prvim eko proizvodom, a kao ono, vanjska ovojnica luka trula, a unutra, u glavici našla sam dva smeđa crvića.Jesu li to ličinke lukove muhe? Luk nije sađen na istoj gredici barem četiri godine. Malo sam proguglala i shvatila prvu grešku. Kako vrt nije bio obrađivan godinu dana, ja sam ga na jesen pognojila ovčjim gnojem i to je očito bilo previše gnoja za luk. Ima li lijeka ili da sve povadim?
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E moja mama je vodila sa tim napasnikom borbu koliko sam i ja stara, do prije par godina joj je jedna stara baka rekla da luk sadi što kasnije i to oko 15.05.
Mam je tako napravila i imala luka u izobilju koji je trajao sve do proljeća bez kvarenja. Tad ta mušica nije aktivna u zemlji. Posijete i mrkvu i rezultati neće izostati |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Škoj
Nedavno posijan Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Posadit ću još i u svibnju. Samo, nama na otoku je to već kraj sezone, prevruće i presušno.
|
|
ljiljus
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što se lukove muhe tiče evo vam mog iskustva koje se do sada pokazalo .
Osim što sam ga sadila zajedno s mrkvom, kada bi lukić iznikao, odozgo bih ga posipala sodom bikarbonom i do sada mi ga muha nije okupirala bez obzira kad je bio posađen. (Recept je od jedne starije gospođe)
|
|
Lipik
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljiljus, da li posipaš sodu bikarbonu baš po biljci ili i po zemlji oko biljke?
Što učiniš ako padne kiša, da li posipaš ponovo? |
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
ljiljus
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Milice, posipam direkt na biljku i to samo jednom, pratim prognozu da ne padne odmah kiša i to je to.
|
|
Lipik
|
|
lovac
Novo sjeme Pridružen: 13 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 21 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja luk pošećerim( kao da sijem šećer) pred kišu ili pred zaljevanje ćim luk iznikne i nemam problema sa lukovom muhom. Lani am zakasnila i sav uk mi je bio napadnut. recept dobila os jedne starije gospođe. |
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |