Papučica - Calceolaria hybr. |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
cvetlin
Mladi grm Pridružen: 20 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 714 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 27 Prosinac 2008 u 19:37 |
Papučica je biljka is porodice Scrophulariaceae. To je jednogodišnja zeljasta biljka sa cvijetovima koji podsjećaju na papučicu. Cvate u raznim bojama, uglavnom od žute do crvene, a može biti jednobojna ili s točkicama.Nekad je bila popularna u mnogim vrtovima, a novouzgojeni hibridi pogodniji su za uzgoj biljke kao lončanice. Cvate na proljeće, a razmnožava se sjemenjem. Voli niske temperature (10-12 stupnjeva), na višim često propada. Najviše joj u kući odgovara sjeverna strana, bez direktnog sunca.
Inače, uzgoj iz sjemenja je strašno zamoran posao (barem je za mene bio). Skupila sam sjeme s ocvale biljke koju sam kupila na tržnici, posijala na proljeće, one su niknule, ali zatim jedva da rastu. Nekoliko se je biljčica posušio (držala sam ih na toplom - nisam znala da ne voli toplinu), nekoliko sam biljčica podijelila, i sad s velikim iščekivanjem pazim na preostale 2 biljčice....nadam se da će jednog dana procvjetati...a ovim tempom kojim rastu...jeeednog dana... |
|
Sponzorirani linkovi | |
Ivana-Mia
administrator Pridružen: 30 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 1278 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To uglavnom tako bude... sve sto je lijepo kratko traje!!! Ali ako uljepsa vrt i jedna dan isplati se
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stvarno nemam sreće s njom, sad sam primjetila i da su ju napali štitasti moljci, one male bijele mušice ...imam ih na polici prozora u spavaćoj sobi, tamo imam i 2 sadnice grčkog oleandra kojeg su mi napali ti moljci, ali njih sam potopila u vodi i očistila, a da vole i papučicu, nisam znala...danas sam ih spazila
|
|
satfan2009
Pustio korijenje Pridružen: 11 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 368 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zahvaljujem na informacijama.Budem postavio sliku da vidimo da li govorimo o istoj biljci.
|
|
jagoda
Cvjetni guru Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ove godinu kupila papučicu na placi,prodavačica je rekla da je trajnica....Vidijeti ćemo....Evo sada slike....
|
|
sutra je novi dan
|
|
maslacak7
*Moderator Foruma DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja ima drugaciju vrstu papucica...ima slika u mom vrtu...neznam hoce li i moja brzo propasti
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od mojih malih sobnih ništa, sve su propale, ali nabavila sam novu
Papučice inače jako napadaju štitasti moljci - bijele mušice, i na novoj imam s njima problema. |
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od jučer sam vlasnica ove ljepotice
Znam da voli hladnije, ali ako ju imam negdje gdje ju niti ne vidim onda mi je to "promašena investicija". Koliko će izdržati u kućnim uvjetima...... vidjeti čemo.
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Calceloaria hybrida koja se većinom prodaje kod nas je jednogodišnja biljka koja se uzgaja iz sjemena i nakon cvatnje se baca.
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slazem se sa Lanom ali je ipak slatko, pa makar zadovoljstvo trajalo kratko .
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
mrvica.
Nedavno posijan Pridružen: 06 Kolovoz 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam danas dobila jednu ljepu papučicu
ali malo sam se razočarala sad kad sam čula da tako kratko traje :( |
|
početnik u svemu :)
|
|
esperanza0905
Nedavno posijan Pridružen: 24 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj sta su lijepe!
|
|
carpe diem
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osatala je bez vode a bila je u malom važu i sada neznam kolike su joj šanse da potjera nove listove. Sve sam orezala štoje uvelo. Imal li nade da se oporavi i kakva su vaša iskustva sa njom?
A tako je bila lijepa... kćer je nije ni pogledala a mene nije bilo par dana..
kat.rea i jagoda kako vaše? Lana jeli to kraj za ovu moju slatkicu ?
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kalceolarija se uzgaja u relativno hladnim prostorijama, stoga za nju dnevni boravak možda ne odgovara jer joj je pretoplo. Zemlja u loncu mora bti dovoljno vlažna, ne smije se prskati biljku po lčišću. Prihranjivati jenom tjedno otpinom - 1gr tekućeg gnojiva na 1 l vode. Biljka je osjetljiva na propuh..
Kod kupovine bolje je uzeti onu koja nije previše rascvjetana, jer ćemo tako dulje uživati u njenim prelijpim cvjetovima. Obično dolazi u prodaju u proljeće, Od početka travnja biljku treba zaštiti od sunca, jer će listovi postati mlaohavi. Ako je napadnu uši treba odmah poprskati nekim sredstvom protiv njih.. Nakon cvatnje može se papučica i dalje uzgajti, ali briga često neće polučiti rezultat, stoga je bolje u proljeće nabaviti novu biljlku.. - eto izvadila sam nešto o njoj iz priručne literature, pa izvolite |
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mari,5510 i ja sam kasnije ovo pročitala i mojoj preljepij rekla "zbogom"
|
|
Wally
Novo sjeme Pridružen: 15 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 23 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da vam se malo pohvalim sa ovom divnom papučicom koju sam dobila za Valentinovo od MM i kćeri.
|
|
Wally
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima je još. |
|
Wally
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I još.
|
|
Wally
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je predivna. |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |