Frezija |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 12> |
Korisnik | ||
Donata ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 02 Travanj 2007 u 16:29 |
|
Frezija - fressia
prekrasna gomoljika, po mom iskustvu bolje je saditi u lončićima jer se u zemlji jednostavno izgubi, ili je nešto progricka. Moja je baš procvjetala! ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
natali55 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 16 |
|
Donata,frezija ti je prekrasna.Pokušati ću i ja posaditi koju na jesen.
|
||
![]() |
||
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
|
Stvarno prekrasno
![]() |
||
![]() |
||
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
|
Mogu samo uzdisati i gledati ove divne frezije.
![]() |
||
![]() |
||
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
tratinčica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 18 |
|
Krasna ti je frezija, ja svoje posadila u travnju u vrtu i od 20ak lukovica tek jedna će sad, svaki čas, procvasti. Žuta! Ostalih 5-6 koje su niknule su nekako kilave, ali ne gubim nadu, mazim ih i pazim!
|
||
![]() |
||
Donata ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
|
Ove godine je kod nas u Dalmaciji sve ranije procvjetalo, pa je vjerovatno i trebalo posaditi ranije..Ove frezije su već drugu godinu u pitarima... pa su same odlučile da ranije krenu...zbog toplog vremena.. Moj savjet su ipak pitari a ne vrt jer se frezije izgube u vrtu...a meni su se izgubile u koritu.. ![]() ![]() |
||
![]() |
||
tratinčica ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 18 |
|
Što znači da se izgube? Zar ne možeš iskopati lukovice? A zanima me trebam li ih vaditi preko zime iz vrta ili da ih ostavim u zemlji?
|
||
![]() |
||
|
Frezija (lat. Fressia) www.cvijetak.mali
![]() Treba ih posaditi na sunčanom i od vjetra zaklonjenom mjestu. Gomolji se sade na dubinu od oko 5 cm. U krajevima gdje su jake zime preporuča se proljetna sadnja u ožujku, a u krajevima gdje su zime blage mogu se posditi sredinom jeseni pa već početkom proljeća cvatu. U područjima s jakom zimom početkom jeseni gomolj bi trebalo izvaditi, jer ostane li u zemlji najvjerojatnije će smrznuti. Tlo treba biti lagano i dobro drenirano (dodajte pijesak) i treba održavati stalnu vlažnost no opet treba pripaziti da se ne pretjera pa da gomoljići istrule. Ako stabljike izrastu više od 30 cm poduprite ih kako se ne bi polomile. Eto mislim da će ti ovo pomoći... ![]() |
||
![]() |
||
|
Hvala ti na informacijama! Ova jedna jedina žuta frezija je procvala, predivna je, ali ostalima ni traga |
||
![]() |
||
andrea01 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
|
Evo jedne i iz mojeg vrta!!!
![]() |
||
![]() |
||
angi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
|
evo mene sa pitanjem;
kako i kad saditi fressiu u tegle ;
|
||
![]() |
||
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
||
![]() |
||
|
U krajevima gdje su jake zime preporuča se proljetna sadnja u ožujku, a u krajevima gdje su zime blage mogu se posaditi sredinom jeseni pa već početkom proljeća cvatu. Gomolji se sade na dubinu od oko 5 cm. Ažurirao Donata - 27 Rujan 2007 u 22:09 |
||
![]() |
||
angi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
|
hvala Donata
![]() |
||
![]() |
||
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
|
Sad ja opet tu moram nesto pitati....skuzila sam ovo gore ali je l to znaci da se isto postupa i sa freesijama koje idemo sadit vani i sa onima koje idemo sadit u teglu? I da ju stavim u teglu, ta tegla bi morala biti vani ili kako...?? ![]() Malo sam zbunjena jer recimo, ovdje ih vec ima za kupiti i na vrecici stoji da se sadi sada....a ovdje zime nisu bas blage. I sto jos primjecujem....jako malo ima na internetu o njoj...bar sto se njemackog tice. ![]() |
||
![]() |
||
|
U krajevima gdje su jake zime preporuča se proljetna sadnja u ožujku, a
u krajevima gdje su zime blage mogu se posditi sredinom jeseni pa već
početkom proljeća cvatu. U područjima s jakom zimom početkom jeseni
gomolj bi trebalo izvaditi, jer ostane li u zemlji najvjerojatnije će
smrznuti.
Ako želiš saditi na jesen onda je stavi u ono svoje predvorje...predhodnik ...ako želiš vani onda pričekaj proljeće... ![]() |
||
![]() |
||
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
|
![]() I ja sam kupio Frezije, ali ne znam da li da ih sada sadim. Sade se na 15 cm dubine, mislim na toj dubini da ne bi trebalo da izmrznu. |
||
život je bajka koju sami pišemo...
|
||
![]() |
||
aurora2 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
|
Voki, ja sam odlucila ovako: pola cu posaditi sada, a pola u proljece...pa cu vidjeti koje ce biti bolje.
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |