orhideja pušta mlade |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Listopad 2008 u 13:05 |
Moj phal je odcvjetao još ljetos, malo sam skratila stabljku i sad mi na njoj izbijaju novi listovi (znači ne dolje nego gore na samoj stabiljci) i pušta korijenje. Razmišljam da ih odvojim od stabljike i presadim u supstrat za orhideje. Malo sam zbunjena jer nisam znala da se phal može razmnožavati ovako ko ostalo cvijeće. Jel ima tko kakvih iskustava u tome. Budem i slikala pa ću ubaciti i fotku
|
|
nema kruha bez motike
|
|
Sponzorirani linkovi | |
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ines po tvom opisu radi se o keikiju (bebici) orhideji. Kad ti zračno korjenje naraste jedno 2 cm odreži na dužinu 1-1,5 cm donju stapku i posadi bebu orhideju.
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oh, super, imat ću tri male orhidejice.
Jel to česta pojava kod orhideja? Ja sam uvijek mislila da je njih nemoguće razmnožiti u običnim kućnim uvjetima
|
|
nema kruha bez motike
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko znam i nije prečesta pojava. Sve ovisi od same biljke. Negdje sam pročitala da se može premazati cvjetna stapka hormonom rasta kako bi se natjeralo biljku da izbaci keiki ali to može dosta iscrpiti matičnu biljku. Tvoja je jednostavno sama izbacila podmladak. Kad ga odvojiš od matične biljke u početku vrlo oskudno zalijevaj i više vlaži lišće dok se mlada biljka ne adaptira na novu sredinu bez matične biljke.
Inače phal je jedna od rijetkih orhideja koja se razmnožava na ovaj način.
Ines ajde uslikaj phal pa da vidimo tvoju "bebicu".
|
|
domingo
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a ja bi volio vidjeti postupak na svakoj slićici
|
|
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Budem uslikala pa stavim.
|
|
nema kruha bez motike
|
|
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
nema kruha bez motike
|
|
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo stavila sam slikice, samo zakaj su tak velike? Skroz sam ispala iz štosa |
|
nema kruha bez motike
|
|
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i moja orhideja ona ljubicasta pusta opet mladu mislila sam da ce pusiti cvijet a ona jos jednu mladu a cambrya mi pusta cvijetnu stapku bas sam sretna :)
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ines super. Moram priznati da ovako nešto još nisam vidjela. Na jednoj stapki čak tri mlada phala
Čini mi se da ti je prvi spreman za odvajanje od matične biljke. Posadi ga u supstrat za orhideje i nemoj previše zalijevati dok se ne navikne da bude samostalna biljčica. U početku ga dosta treba špricati po listićima. A onda strpljenje jer kažu da ovako uzgojenom phalu treba 4-5 godina da procvjeta. |
|
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije da se hvalim, ali nisu 3 nego 4
Hvala na savjetu, ovaj tjedan ću skoknuti po supstrat i presaditi najveću bebicu. Inače taj veći je već imao cvijet, zato sam i bila zbunjena o čemu se radi.
|
|
nema kruha bez motike
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imaš se i čime hvaliti
|
|
Branka
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja stvarno neznam kako ti je to uspijelo , ja ih imam 9 i sve mi cvjetaju ono stop , i možda zato nemam ovo kaj ti imaš , ali bi bilo pravo zadovoljstvo postići takav uspijeh , , još neki dan povezujem cvjeti na kraju ga otkinem , a to je jedna orh , koju sam kupila i neznam kakav ima cvijet inače sve su mi prekrasne i stvarno im se divim
|
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa da se i ja pohvalim.
Imam i ja bebu orhideju, ali je još mala. |
|
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Očito im je ove godine sezona puštanja mladih, tako da Branka ne gubi nadu. A ako me pitaš da li sam kaj posebno radila, stvarno nemam pojima. Stoje na kuhinjskom prozoru gdje nema izravnog sunca, kad se supstrat posuši ja ga natopim vodom (svakih 10-ak dana), cca 2x mjesečno pognojim i gotovo svaki dan malo poškropim listove. U principu držim se savjeta koje ste vi dale.
|
|
nema kruha bez motike
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ines jesi li već posadila tvoj keiki o kojem si već ranije pisala? Ako jesi daj nam napiši kako ti napreduje.
|
|
ines
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam nikako da odem po supstrat.
|
|
nema kruha bez motike
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Požuri, nemoj da ti dodatno crpi matičnu biljku
|
|
mrvica
Već proklijao Pridružen: 20 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 160 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Blago vama, vas vaše orhideje stalno uveseljavaju i ovo tu je zbilja super! Ja sam svoju dobila za Uskrs, imala je dvije grane s cvjetovima koji su trajali dosta dugo ali od tad nista, ima dva lista koja izgledaju zdravo, prvu sam stabljiku ošišala kad se posušila (kako sam čula da ih ne valja rezati zelene), a druga je još skoro pa sva zelena i to tako mjesecima stoji.
Kako da je probudim ako je to moguće i trebam li sačekat proljeće za to?
|
|
"Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji
dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke." Mt, 6,34 |
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |