Kaćun |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 17 Travanj 2007 u 18:38 |
Na Murteru sam našla domaću orhideju koju inače zovu Kačun.
Malo sam pogledala po internetu"Goranske orhideje" i našla neke zanimljive podatke: ORHIDEJE naše, domaće, također isto tako lijepe, nježne i NEPOZNATE! ORHIDEJE,
porodica,...Možda je i dobro da su nam nepoznate, zbog toga smo (a da
toga nismo niti svjesni) bogatiji - recimo od Nijemaca koji o tome znaju puno više - pa zato imaju puno manje orhideja.Jeste li znali:
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li netko iskustva s uzgojem?
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kaćun je zaštićena divlja orhideja, raste na sunčanim obroncima pašnjaka
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sve to znam.
Kaćun stvara gomolje koji se mogu izvaditi a da ne uništimo čitavu biljku. Zanimaju me iskustva za daljnji uzgoj tih gomolja. |
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vađenjem gomolja uništavamo njih.Svaka biljka ima dva gomolja koji se ne razdvajaju, iz njih zajedno izlazi cvijetna stapka i lišće.Bolje ih je ne uznemiravati jer presađene biljke rijetko kad uspiju čak i kad se presade u vrt .Naročito teško je uzgajati ih u posudama....
Eventualno sakupiti sjeme i puno strpljenja..... |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne bi bilo problema da se sakupljanje gomolja kaćuna vrši na pravilan način: biljka se iskopa, od dva gomoljčića se otkine mladi, a stari vrati u zemlju skupa s biljkom.
Tako biljka ne propada nego ponovo proizvede zdravi gomoljčić (preuzeto s http://biljoteka.blog.hr). |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lijepo napisano, samo da li će onaj tko iskopa gomolje kaćuna stare vratiti natrag ? Bilo bi poželjno, jer kaćun je lijepa, zaštićena i zdrava biljka.
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za ljekovitost kaćuna znam, ljekovitost (uz košnju obronaka) ga je i dovela na rub istrebljenja.
Napitak (salep) od gomolja kaćuna nisam i neću praviti. |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pitanje je: ."Ima li tko iskustva s uzgojem"? a dobivam odgovore o ugroženosti i zaštičenosti kaćuna!
Zar me smatrate terminatorom gomolja po obroncima lijepe naše?? Moram Vas razočarati, nisam takvo čudovište. Znam gdje ima kaćuna no gomolj nisam izvadio jer ga ne želim upropastiti. Strah me je i pomisliti što bi mi napravili da sam kojim slučajem pokosio obronak na kojem raste kaćun. |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poklonili bi ti i ona preostala dva gomolja !
Moraš nešto i sam eksperimentirati, ja osobno nemam iskustva.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
je li ovo kacun?
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
gdje si ga uslikala?
|
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to je Bertolonijeva kokica-Ophrys bertolonii
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
na Viru, uz put
obozavam taj cvjetic jer me uvijek vrati u djetinjstvo prije 20ak godina ga je bilo jako puno, ali vrijeme tj. ljudi su ucinili svoje ne znam nista o uzgoju, ali primjetila sam da ne cvjetaju svake godine |
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
znaci nije kacun
a nalazi li se na popisu zasticenih i ugrozenih? |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
onda to nije kaćun, jer kaćunov lat. naziv je Orchis )
ovo je kaćun:
Pozdrav, pisati ću i o njemi, može ????Sarajevska Baščaršija od prije stotinjak godina sačuvala je uglavnom do danas svoj arhitektonski image, da ne kažem imidž, iako se tu i tamo nažalost, zbog nebrige vladajućeg primitivizma, mogu naći beton, PVC stolarija i slične izvještačene tvorevine.
Takav image (čitaj kako je napisano) vlada i u ugostiteljskim objektima pa umjesto bosanske kafe s džezvom, fildžanom i kockom šećera možete dobiti espreso kahvu, jer je kahva službeno priznata riječ new primitivsa koju je jedan od tvoraca bosanskog jezika i bosanskog rječnika upisao u svoj ćitab. Kako sam napisa u predgovoru ili pogovoru svoje knjige osnova mu je bio izvorni jezik njegove majke iz sela u okolini Goražda. Kako je moje dugogodišnje iskustvo s govornim jezikom BiH vezano za centar glavnog grada BiH, tj. Sarajevo, ja zaostalo ostajem pri kafi i to bosanskoj. Dodatni image starini Baščaršije je bilo tzv. Slatko ćoše koje je bilo toliko slatko da je na sva 4 ćoška raskrsnice imalo po jednu slastičarnu. Sad su ostale dvije i zimi na svoje izloge kače natpis VRUĆ SALEP. Naravno da ne kače natpis imamo koka kolu jer se to podrazumijeva. U vrijeme kad se to nije podrazumijevalo zimi se točio samo salep, čaj i kafa, a salepdžije su poslovale na svakom čaršijskom ćošku sa svojim specijalno prilagođenim bubnjaricama u kojim se salep kuhao i održavao vrućim. Tada ljudi nisu patili od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti jer je salep, jedna vrsta orhideje, tj. latinski Orchis dušu dao za bolesna crijeva. Orchisa čiji se gomolj koristi ima dosta: O. Morio L., O. Maculata L., O. Militaris L., O. Mascula L., O. Laxifora Lam., O. Tridentata Scop., O..... i još ima pa se onda to latinski napiše kao Orhis species ili kraće Orhis sp. Kod nas se zove kaćun, vranjak ili pasija muda, a najčešće kaćun iako to nije baš originalan naziv jer se još jedna biljka zove kaćun. Što se tiče pasijih muda... mnogi veći psi bi se debelo uvrijedili, posebno kad su gomoljčići u obliku ruke, ovisno o kojem se orhisu radi. Nerado pokazujem crtež biljke jer sakupljači ovu zaštićenu biljku divljački iskorjenjuju. Ne bi bilo problema da se sakupljanje gomolja kaćuna vrši na pravilan način: biljka se iskopa, od dva gomoljčića se otkine mladi, a stari vrati u zemlju skupa s biljkom. Tako biljka ne propada nego ponovo proizvede zdravi gomoljčić. Oni iskopani se operu i kratko prokuhaju, najbolje u surutki, a onda stavljaju na sušenje. Osušeni salep, jer droga se službeno zove Tubera Salep, se melje u prah, a od tog praha se pravi napitak. Poznat mi je slučaj bebe koja se rodila slabih crijeva zbog čega je i zaostajala u razvoju. Roditelji su joj samo u redovnu ishranu uključili salep. Sve se vema brzo riješilo. Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zacjeljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnoj djelatnosti sluzokože probavnog trakta. Najveći gastroenterološki patnici su čiraši i vlasnici ulceroznog kolitisa, ali sve smetnje probavnog trakta od nervoze do histerije stomaka, od proljeva do zatvora, od gastritisa do čira, od upalnih procesa do trovanja salep je vrlo voljan sanirati. Početni stadiji ulceroznog kolitisa bi se vjerovatno tu i završili redovnom upotrebom salepa, a oni odmakli stadiji bi mogli dočekati i olakšanje. Zapad je sve zainteresiraniji za ovaj podanak. I traži li ga traži. Što nervozniji način života to salep potrebniji. Koliko god ga kopali iako je zaštićen nije im dosta, a mi ne znamo reći ne. Naši vladajući primitivci tek šljegli sa sela ne misle ponovo nazad obilaziti tamo neki kaćun da li se bere il ne bere. Ali, istina je da ga sve manje ima jer ga nije lako uzgajati, a mnogi pokušaji uzgajanja su i propali. (http://biljoteka.blog.hr/2008/03/1624465476/salep-starinski-za-moderni-ulcerozni-kolitis.html) |
|
domingo
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm Pridružen: 14 Kolovoz 2008 Status: Offline Bodovi: 602 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kačun....nedavno sam čuo za njega da je ljekovit, prema ovoj slici podsjeća me na mali kokotić
|
|
anči39
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj prekrasne su !
|
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
mandevila
Pustio korijenje Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jel ovo kaćun,ako je ,žao mi je jer sam ga ja brala kraj Drave kao neko divlje cvijeće a nisam znala kaj je to
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Liči,a nisam sigurna.Kada sam bila mala,brala sam kaćune.Bilo ih je na stotine na zelenim livadama uz Jablaničko jezero...Sjećam se da im je drška cvjetna bila debela ali šuplja iznutra,kao kod zumbula.i da bi voda u kojoj bi stajali poprimala ljubičastu boju.Meni ovi tvoji liče,ali nisam sigurna,odavno nisam vidjela kaćune u "živo"Ne znam jel ih još i ima pored jezera..
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |