CRNI VRGANJ |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 20 Svibanj 2008 u 11:57 |
Crni vrganj, hajdinski vrganj, (Boletus aereus) javlja se od svibnja do listopada, u mješovitim šumama hrasta, pitomog kestena i bukve, na vapnenačkim tlima, na vrućim sunčanim položajima, a nerijetko ga nalazimo u našim nizinskim i submediteranskim krajevima, nasred šumskih staza, u grupama od 2-4 jedinke, na višim staništima ćemo ga naći na južnim padinama. Odgovara mu šira okolica Zagreba. Klobuk ima promjer do 20 cm., u početku polukuglast, pa ispupčen, ima suhu baršunastu površinu. U mladosti je crno-smeđ, (čokoladnosmeđ), poslije je svjetliji, bez crvenkastih nijansi. Bijelo trusište je s maškom, kasnije je žuto, a naposljetku zeleno. Sastavljeno je od gustih cjevčica sa sitnim okruglim rupicama. Otrusina je maslinastosmeđa. Stručak je debeo i čvrst, dužine 5-15 cm, promjera 3-6 cm., u donjem dijelu u početku deblji, kasnije valjkast, smeđ i prekriven mrežicom od sitnih vlakana. U gornjem dijelu stručka mrežica je svjetlija, u donjem crvenosmeđa. Bijelo i tvrdo meso ugodno miriše na aromatične biljke. Blagog je i slatkastog okusa. Na suncu jače zagrijani primjerci mirišu na tamjan. Prilikom sušenja miriše na kumin. Ovo je najcjenjeni vrganj. Može s epripremiti na razne načine. Zamjena za kobne gljive je nemoguća. Neki će ga zamijeniti za crveni vrganj (Boletus pinophilus), kojemu klobuk više vuče na vinskocrvenu boju. |
|
Sponzorirani linkovi | |
dugokosa
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jel ih ima već mislim grmilo je i malo popadalo kišice znam da ih ima oko Vidova
|
|
sutra je novi dan
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Treba ipak još vlage i topline, ali za 7-14 dana bi se već mogli naći.. još nije nitko rekao da ih je ubrao, a pošto radim u šumariji, znao bi.
|
|
dugokosa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moram pitat ove iz Žutice možda ih tam ima
|
|
sutra je novi dan
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sumnjam, ako ih ovdje gdje sam ja nema, nema ih još ni tamo.. ali da možeš mirno spavati - pitaj
|
|
dugokosa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moram sad pitat svakak ,kad odem u berbu šaljem slike, u svakom slučaju imam kaj za misliti baš idem danas u tom smjeru
|
|
sutra je novi dan
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super !!!!!!
|
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za aereusa još ne znam da li je pronađen ove godine, ali pinophilusi i aestivalisi su već na nekim područjima krenuli na veliko - skoro već prije tri tjedna.
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
u OVIM KRAJEVIMA OKO kUPE JOŠ NIŠTA, BAR NEMA DOJAVA ZA NJIH.
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja se ne bi ufala te Ivanove gljive jesti! Viš kak on zgleda! A i stalno se vrti u krug
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
uz tvoje feferone (vidi si avatar) sve su gljive jestive, neke samo jedanput...
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
!!!!!!!!!
|
|
Šeflera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fali jedan
pa onda |
|
Branka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Prosinac 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj kak sam se nasmijala , baš ste ludi .
ivane molim te gjde otprilike oko kupe si ti , jer moj m je strastveni gljivar , i več danima obilazi šumu , ali se vrača praznih žepova , -veli nema ih još gdje ti to (negdje )radiš da znaš kad se budu vidle |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ovogodišnjih vrganja koliko vam srce poželi na ovom forumu. Većinom su ubrani u okolici Našica.
Da vidite puno poruka sa tim svim silnim vrganjim a i ostalim gljivama kliknite dolje na - Prikaži prvih 100 tekstova na forumu ili na Prikaži Sve
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
dugokosa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pitala ja sinoć moje "kirijaše" kažu NEMA još ali će mi javiti kad ih bude ,samo ima nekih gljiva a njih ja ne berem jer znam samo vrganje
|
|
sutra je novi dan
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
"kirijaši" ? Imaš veze sa šumom ? Šumarstvom ?
|
|
dugokosa
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne Ivan imam veze sa poljoprivredom ali poznajem ljude koji to rade
|
|
sutra je novi dan
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |