Kukurijek - Helleborus |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
pomme dor
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 158 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 05 Siječanj 2008 u 15:30 |
Malo sam pretražila forum i nisam našla ovu trajnicu. Budući da je vrijeme cvjetanja ove biljke eto ja otvaram temu. Ukoliko se ne nalazi na pravom mjestu neka Admin premjesti temu tamo gdje treba.
Za početak nekoliko slika koje sam pronašla na netu (zato sam i ostavila adresu na slikama) Ako vam se sviđaju fotografije na tim stranicama možete vidjeti i druge vrste kukurijeka, ja jednostavno samo pasem oči i umirem od zavisti. Helleborus croaticus Martinis Navodno se radi o našoj vrsti kukurijeka. Ako netko ima više informacija o ovom kukurijeku, na primjer gdje nabaviti sjeme (jer je zaštićen pa ga se nemože brati) i da li ga je netko kod nas vidio. Ono sto sam našla na internetu glasi ovako : Rasprostranjen je na uskom području sjeverne Hrvatske u svijetlijim šumama i po livadama. Biljka koja se lagano sadi i prilagođava novom staništu. Potrebna joj je bogata zemlja, voli humus. Tek je nedavno prihvaćena kao helleborus, vrlo je bliska Helleborus atrorubens, i dugo je vremena s njm bila zamjenjivana. U nastavku nekoliko kukurijeka iz mojeg vrta Radi se o Helleborus Niger koji je ovdje u Francuskoj u modi većnekoliko godia i lako ga se može kupiti u rasadnicima. |
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala puno na ovbim veselim slikama!! ovaj tvoje crveni je predivan!!!
Kukurijek ili u narodu poznat još kao glavobolek,snježnica i kokoška, je biljka sa svijetloružičastim cvijetom, modrozelenim listovima i zeljastom stabiljkom. Otrovna je, oštrog okusa. Ljudi je rado skuplaju u dekoativne svrhe.
Obrežite stare stabljike kukurijeka kako bi potaknuli rast novih izdanaka, a time i obilniju cvatnju zimi. Pažnja: Ne nosite kukurijek u kuću jer kažu da od njegovog mirisa boli glava, a kokoši više ne nesu jaja.
Svježi kukurijek je smrtonosan
Dok se u pučkoj medicini rabi za liječenje duševnih bolesti, moderna oficijelna medicina ne koristi kukurijek zbog opasnog kumulativnog djelovanja njegovih sastojaka I kod nas je osjetljiva i zaštićena biljka
|
|
Matko
Već proklijao Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti puno na ovome Pomme dor!!!
Kada vidim ovaj cvijet uvijek me podsjeti na djetinjstvo i vikendi kod bake na selu!!
|
|
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A mene podsjeti na prve ranoproljetne izlete po planinama u okolici Zagreba!!!
|
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa dobro kako ja to nikada nisam vidjela u prirodi, a po Sljemenu sam hopsala godinama.
|
|
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice. |
|
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam sigurna za Sljeme, ali na Ponikvama (iznad Gajnica), na livadi uz rub šume ih je bilo, ali najviše sam ga viđala na Samoborskom gorju!!!
Baš su bili interesantni onako rascvale glavice, a snijeg ispod cvijeta!!! Ažurirao andrea01 - 05 Siječanj 2008 u 18:28 |
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jesu li zaiista onako tamni kao na prve tri slike?
|
|
Pomme
|
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, a vidjela sam i skroz svijetlu verziju, latice su žućkasto zelene sa tamnijim rubom! Ovim drugima je cvijet veći i baš sam njega puno vidjela u samoborskoj okolici!
|
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jednostavno sam morala staviti ovu sliku na forum. Tu kod mene već danima padaju dosadne kiše pa se i nemas što raditi osim slikati u pauzama pljuskova i dosadne sipave kiše. Ovo je moja novopridošlica u vrtu.
Ažurirao pomme dor - 09 Siječanj 2008 u 23:00 |
|
Pomme
|
dada28
Trajnica Pridružen: 06 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2265 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasno!
|
|
Sometimes you want to go where everybody knows your name and they're always glad you came..
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pome biti će to pravi ukras u tvom vrtu.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene je odnekuda sam "došao", vjerojatno vjetar ili ptica rasijala sjeme jer ga nitko nije posadio, već je na istom mjestu godinama, a kako ga nisam dirala dobro se proširio. Izgledom je tamnoplavi skoro crni i stvarno je lijep!
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kupila sam sadnicu kukurijeka na proljeće. Tada je imao cvijet - bijelozeleni.
Cvijet se je jako dugo održao, a negdje pred kraj ljeta je cijela biljčica jednostavno nestala. Sada su se ponovno pojavili listići i lijepo napreduju. Biljka je posađena u teglici, što da sada radim s njom - hoće li preživjeti zimu? |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav Otok, evo mene opet. Nemoj kukurijek mučiti u tegli. Posadi ga u zemlju, neka bude bar tridesetak centimetara plodnog tla jer ima duboki korijen. On voli alkalnu zemlju, pa će mu biti dobro kod tebe na otoku (ne saditi ispod borova, kisela zemlja i nedostatak vlage). Nemoj ga puknuti na žarko sunce, bolje je da bude u svijetloj sjeni. Za prezimljavanje ne brini kod mene nijedan nije stradao od zime. Lijepo uživaj u njegovoj ljepoti i pusti da se sam osjemeni jer daje sasvim dobre potomke, samo moraš biti strpljiva jer za klijanje sjemena je potrebno 4-6 tjedana temperatura od +4--4 i niža. Onda te malecke presadi druge godine bar pola metra daleko, jer će 'mama' izrasti u veliku biljku, pa će ih ugušiti. Kao mali i mladi lakše podnose presađivanje, što baš nije slučaj s biljkama koje već cvatu, malo ide teže, ali uspijeva. Naime, bitno je što manje oštetiti korijen.
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš sam mislila da ću dobiti odgovor od BakeBee, vidjela sam i u drugim temama da si puna znanja. Za mene je ovo potpuno nepoznata biljka. Hvala
|
|
sonja50
Pustio korijenje Pridružen: 17 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 256 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam svijetli kukurijek u tamnijem dijelu vrta, prekrasan je, ia ogroman cvijet, samo bih voljela da je izražajniji. Zato sam kupila sjemenke tamnog kukurijeka (ljubičasti) na aukcijama, a sad saznajem da će cvjetati tek za 3 godine. Tko će to dočekati!
|
|
hamara
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3204 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mozda negdje vec postoji - ne znam. ma treba mi pomoc - tj informacija o razmnazanju. pa ako netko zna... duboko zahvalna
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uživaj draga http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=813 .
razmnaža se dijeljenjem ili sjemenjem
|
|
Marinn
Nedavno posijan Pridružen: 29 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 75 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kupio sam Kukurijek nedavno ima bijelo zelene cvijetove, držim ga vani na terasi i sad ne znam dali da ga odma posadim u vrt ili neka još stoji u pitaru?!
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragi Marinn posadi ga odmah u zemlju, a "vidim" da su "pitari" u pitanju pa izgleda da si iz Dalmacije, posadi ga negdje na sjenovito mjesto da ga u ljeti ipak ne sprži Sunce.
|
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |