Spremanje povrća za zimu |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
winnetou ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 11 Srpanj 2009 u 16:57 |
Malamaca, ne znam spremaš li tikvice u zamrzivač. Ja sam prošle godine spremala i ribane,i u kolutićima i onako, razrezane na pola, za punjenje. Prije bih ih malo blanširala, pa u mrzlu vodu i kad se procijede u zamrzivač. Imali smo ih cijele zime - a okus, ma kao netom ubrane |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mi spremamo sve živo u zamrzivač ali baš ništa prije ne blanširamo - osim onoga što je neophodno zbog prostora dakle lisnato povrće ali i to onda bude samo na par sekundi. Em što se gubi kvaliteta tkiva, em se ako ipak gube i minerali ali se mijenja i boja i miris i sve... to postaje ne ta namirnica nego ta namirnica 3.reda .... najveća razlika je na gljivama( njih samo ovlaš očistimo, bez pranja, narežemo i to je to).
|
|
![]() |
|
Željka23 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ni ja ne blanširam...sve sirovovo stavljam u škrinju ,naravno osim špinata ,blitve...
|
|
![]() |
|
radosnica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 183 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da li kelj spremate za zimu i kako?
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja ga ostavljam na vrtu, prvi mrazevi mu povećavaju količinu šećera i tad je ukusniji, a u podrum ga ne spremam, neznam dal bi stajao.
Evo, nešto više ima u temi o kelju: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1965 |
|
![]() |
|
Željka23 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja znam spremiti par pakovanja kelja u zamrzivač ,očistim ga ,narežem - i u vrećicu .
|
|
![]() |
|
sandrizmo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kad ste vec na temi zamrzavanja povrca, sto je s korjenastim povrcem, npr. mrkvom, persinom, celerom?
celer zamrzavam bez blanširanja, samo ga razrezem na 4 komada i u led.
prosle godine mi trap nije bio bas uspjesan projekt (misevi pojeli sav persin) pa sam razmisljala o zamrzavanju mrkve i persina.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
naravno i kojenasto povrće, pa bez tog se ne da preživiti zima i imske juhice!
sve i to sve bez blanširanja. ![]() |
|
![]() |
|
winnetou ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sandrizmo, kako si radila trap za mrkvu? Ja sam par puta stavljala u piljevinu i ništa, sva se mrkvica posušila, a onda sam prošle godine stavila u pijesak, red mrkve, red pijeska, samo se mrkva ne smije dodirivati. I još mi sve to ostalo vani preko noći, pala kiša, i sve se to napilo vode. Ja mislila da će sve strunuti u podrumu kad ono --mrkvice imali cijelu zimu Tako bi se valjda moglo i s korjenom od peršina i ciklom, ali to nisam probala.
|
|
![]() |
|
sandrizmo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Winnetou, mi nemamo nikakav podrum, a u vikendici koja je drvena se zimi sve smrzne.
Vani smo tako iskopali rupu, ostavivši u komadu gornji tepih trave da služi kao poklopac koji se po potrebi odmotava i zamotava (kao da otvaraš konzervu sardina).
u rupu drveni sanduk s mrežicom na nepunom dnu, i isto kao i ti, red pijeska, red mrkvice, red pijeska itd. pokrili smo sanduk daskama i na kraju tepihom od trave.
naravno da su kiša, snijeg, vlaga sve to zalili i vlažili cijelu zimu, no nekako se držalo. TO JE PRVI MINUS.
doduše, kad je bilo smrznuto, nismo mogli do ničeg. DRUGI MINUS.
no, netko je ipak mogao - iskopao si put i kroz neravnine u daskama se zavukao i papao peršineke. TREĆI MINUS
malo mi je to sve postalo gadljivo jer sam mislila da su možda obavljali nuždu unutra, tako sam im ono malo što je ostalo prepustila.
moje pitanje: da li zaista smrznuto povrće u ledu postane gumasto?
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mrkvu spremam na ovaj način: napunim limenu kantu nekih 5-10 cm pijeskom. pa onda gore poslažem okomito mrkvu, po potrebi i 2 reda visine, pijesak prije toga zalijem, a kantu pokrijem na 3/4 nekim poklopcem i sve ostavim u podrumu - na ovaj način ostaje okusa kao ubrana sve do proljeće. Ponekad se dogodi da poneka počne gnjiliti pa ih tu i tamo provjeravam i takve maknem. Jako je bitno cimu ne odrezati sve do korijena, nego ju ostaviti nekih 1-2 cm. Ovako spremljena mrkva mi je puno boljeg okusa nego u pijesku, u pijesku nakon nekog vremena jednostavno izgubi okus.
Za cilku i rotkvu imam jedan mali dio na podu podruma ograđen ciglama i napunjen pijeskom - ciklu i zimsku rotkvu stavljam u mokar pijesak kao da ih sadim - poslažem ih jedno pored druge i lagano utišćem u pijesak (samo donja trećina je u pijesku)- također su do proljeća kao "nove". Naravno, i jedno i drugo malo polijem vodom ako se isuši, mada mrkva u kanti jako dugo drži vlagu, jedino onaj kutak u podrumu po potrebi zalijem. |
|
![]() |
|
winnetou ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nisam probala smrzavati korjenasto.. može biti da ogumeni.. Sandrizmo, možeš probati, stavi sad jedan paketić u škrinju pa za mjesec dana izvadi i probaj skuhati.. Razmišljam, možda bi bilo dobro mrkvu, npr. malo prokuhati pa onda staviti u škrinju. Pa onda usporediti okuse.. Spominjala sam negdje da ja blanširam karfiol, mahune, brokulu i tikvice, prokuham u vodi minutu, naglo ohladim vodom i u škrinju i okus mi je kao iz vrta. Ali sam recimo, primjetila, da kad karfiol ne blanširam (jednom mi se žurilo pa sam ga na brzinu frknula u škrinju), da je gumenjak! Ne znam.. A možda je malo problem i u tim vrećicama za zamrzavanje. One bi trebale biti propisane debljine (ne znam koliko mikrona, mislim da sam to našla u knjizi Gospodarskog lista pa ću potražiti poslije) da bi zadržavale okus i kvalitetu smrznutih namirnica, međutim, kako je po tim trgovinama sve više "šrota", tako su i te vrećice sve tanje i tanje, da bi se dobila što niža cijena pa možda malo okus ima veze i s tim, ili sigurno ima. |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SilveK,čitam tvoju poruku već 5 puta i nikak skužiti....zatrpaš pijeskom....a na kraju veliš da ti je taj način bolji nego onaj sa pijeskom??!Pa ovaj je sa pijeskom,koji je onda onaj"sa pijeskom "koji nije tako dobar?
![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Joj, možda sam bila malo nejasna - pijesak stavljam samo na dno kante da drži vlagu, a gore samo mrkvu jednu do druge i na drugu -ne sipam pijesak na njih nego su gore samo mrkve, i taj način mi je puno bolji nego da mrkve zatrpam cijele s pijeskom.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ahaaaaa
![]() ![]() |
|
![]() |
|
malamaca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tikvice me okupirale, svaki tjedan na meniju je varivo od tikvica i bučnica, a već san cijelu ladicu u frizeru zatrpala ribanim i narezanim tikvicama, i nisam ih blanširala. Vidjeti ću kakve će biti. Još sam smrzavala i mahune ali njih sam blanširala. Ako bude dovoljno paradajza, čitaj: ako preživi napad plamenjače, budem ga kuhala, prvi put u životu. A da, imam cijeli džunglu krastavaca, samo sam ih sinoć ubrala 12 kom. i njima zatrpavam susjede, čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta.Ako mii konačno nikne koja cikla probati ću Silvekin recept za preživljavanje preko zime.
|
|
![]() |
|
katruža ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Malamaca, ja sam i krastavce zamrznula, samo sam stavljala u 3 vrečice, zbog mirisa. Koristim ih za čušpajz sa krumpirom, za salatu s mljevenom paprikom, a dobri su i sa vrhnjem. |
|
![]() |
|
winnetou ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A krastavce vrlo jednostavno možeš i kiseliti pa ih imaš cijelu zimu za salatu
![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Od patliđana možeš napraviti ajvar, recept nažalost neznam ![]() |
|
![]() |
|
malamaca ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SilveK, ajvar neću raditi jer ga ne jede nitko osim mene, a to je previše posla zbog jedne osobe. Ali dati ću prijateljici za ajvar. Dobila sam recept za kiseljenje repe.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |