Bijela imela |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 11:26 |
Osnovne informacije, povijest i rasprostranjenost: bijela imela je poluparazitska biljka nalik na jako razgranat grmić, ponekad i do 1 metra u promjeru. Posebno voli rasti na mekom drvetu koje ima raspucanu koru (hrast, lipa, breza, vrba, jabuka), ili crnogoričnom drveću (V. laxum). Štetnost - parazitiranje se očituje uzimanjem vode iz domaćina, dok je sama biljka sposobna za proces fotosinteze.
Kad o Božić i Novoj godini vidimo u izlozima i na trgovima tako mnogo grančica imele koje svojim smeđezelenim grančicama i lijepim bobicama ukrašavaju iste, nitko ne bi ni naslutio da se u toj biljci nalaze najčudesnije ljekovite snage.
Biljku najviše povezujemo s Božićem, iako se njome ne ukrašavaju crkve jer se smatra kao pogani ukras. Razlog je, možda, u tome da je Božić preuzeo dosta tradicija iz drugih kultura.
imate li vi kakvih iskustava sa imelom?? Ažurirao administrator - 27 Studeni 2007 u 11:28 |
|
Sponzorirani linkovi | |
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koristio ju je moj pok. otac, dosta dugo i dosta mu je pomogla.
|
|
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
°Napravila sam bisku. To je žestoko piće, dobiva se miješanjem listova imele, šećera i rakije. Priprema se krajem svibnja. Na 1 litru rakije (komovice) dodaje se 100g šećera, 20 listića imele, ostavlja se u podrumu 28 dana i svaki dan se malo primiješa. Na kraju se ocijedi kroz gazu i puni u boce.
Isprva je piće zeleno, ali kasnije dobiva boju meda. Piće se toči u uske visoke čašice, koje su prethodno bile jako ohlađene. |
|
mima
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me bih li mogla bobice imele staviti na koru hrasta i tako nasaditi imelu da je imam tamo gdje meni odgovara, a ne da je moram tražiti "po šumama i gorama"
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
možeš, jer jedino tako se imela i razmnaža ! ali ćeš čekati 2-3 godine dok se biljka razvije...
|
|
mima
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš ću probati, za mjesec dana bit će imele na prodaju. Ako pokus uspije, bit ćete izvješteni
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma uspiti ce bez brige.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mima,ti kupuješ imelu????
|
|
mima
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A kupujem, vješam na vrata, kažu da je dobro za ljubav, hahhaha
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lakse ju je kupiti nego se penjati na vrh hrasta po nju :o)
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene rastu nisko,tako da se ne moram penjati
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kod nas u parku ih je pruje bilo stvarno puno, no u zadnjih par godina stvarno h rijetko viđam.
Šteta, jer stvarno su predivne u jesen, kada se zelene na opustošenim granama... |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nema više ptica kao nekada, a najpoznatiji je drozd imelaš. Uz to, i šumari suzbijaju imelu još dok je mlada (ruše se zaražena stabla) te se i na taj način slabije rasprostire i razmožava. Biti će ih više po parkovima ukoliko budu opstale ptice.. a to sv espada u jedan prehrambeni lanac
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To je tako, zeznes jedno odma to se povezuje s drugim...
ali pomocemo mi u njenom opstanku!!!
Polako cemo ju siriti mima je vec dosla na ideju!
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ivane,bobice su bijele na ovima što ja berem.Nisam ni vidjela žute
|
|
buba
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme Pridružen: 27 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
oduševila sam se što sam pronašla recept za bisku.pila sam ju u rovinju prije par godina i stalno namjeravala naći recept da ju pokušam napraviti sama...samo molim još savjet-da li je važno s kojeg je drveta imela - navodno da nije dobra sa oraha?
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam, po mojim saznanjima, premda ne toliko poznata i popularna u tom smislu, jedna od najvažnijih biljaka za oporavak i revitalizaciju unutarnjih organa - žlijezda. Uostalom, prodaje je svaka apoteka kao listiće za čaj koji sam osobno dosta pio (važno je napomenuti da se obvezno priprema hladan).
|
|
buba
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme Pridružen: 27 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pokušat ću praviti bisku, imelu, ako uspijem, skinut ću sa stabla bagrema jer sam uočila da mi je to najdostupnije, domaću komovicu imam, samo kad bi netko još pomogao...navodno u bisku idu još i neke tri vrste ljekovitih trava....pa ako netko zna, bila bih zahvalna! pozdrav od mene početnice!
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |