Paulownia tomentosa |
Odgovori | Stranica 123 23> |
Korisnik | |
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Studeni 2007 u 16:52 |
Evo da započnem temu o ovom prekrasnom drvetu..... U blizini kazališta u Vž ima takvo drvo puno sjemenja koje ja na žalost ne mogu pokupiti (iz objektivnih razloga,naime malo me muči visina) ali dobro...to bi se riješilo.Nego, tko zna više o njemu,koliko brzo raste,oblik,konačna visina a najviše koliko bi mu trebalo da izraste iz sjemena u drvo pristojne veličine koje cvate prekrasnim plavo-ljubičastim cvjetovima itd,itd....
|
|
Sponzorirani linkovi | |
sasa
Novo sjeme Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Paulownija raste jako brzo, za koje 2-3 godine vec imate drvo za hladovinu i poprilican prirast precnika drveta. Ima malu specificnu gustinu za tri godine dostigne i do 35 cm prečnika. Izrazite osobine prirasta pa ako trebate drvo koje će brzo ozeleniti vaš prostor onda je Paulownija pravi izbor
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja posijem ali tesko da mi ojaca biljka i prezivi.Prosle godine sam uspjela dvije biljke da odrzim ali mi preko zime uginuse pa sam ljuta zbog toga.Mozda ih je vlaga ubila ali ne znam.drzala sam u hladnoj prostoriji.
|
|
sasa
Novo sjeme Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam kako ide iz sjemena ali gore navedena iskustva su iz sadnica.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam dobila sjeme
i posijala sam izniklo je za jedno 20-25 dana i postotak klijanja je 100 % e sad se borim sa tim da mi ne proraste |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jučer smo naletili na ovo drvo! Nema listova-još, a cvjetovi su zatvoreni.
|
|
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, Paulownia, ima je u Dbk-u dosta po nasadima, čak je možda samonikla, a ne posađena. Ove smeđe "šiškice" su zgodne za suhe aranžmane....... Volim to drvo.....
|
|
ljubica
Nedavno posijan Pridružen: 10 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 48 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim pomoć!
posijala sam sjeme sa jednog drveta koje raste u kontnentalnoj klimi(Slavonija)
niknulo mi je par biljaka, sad su od 40 do 60 cm visine .
Da li ih smijem ostaviti vani u zemlji gdje su izrasli ili mora prezimiti u toplom.bilo bi mi žao da ih izgubim jer stvarno odlično napreduju za sada. Miskila sam ih samo nečim zaštititi .
Zna li netko mogu li prezimiti vani?
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...teško je tu odgovoriti....nisam nikad sijala i sadila, samo mogu reči što vidim u mom gradu ( Dalmacija)....ovo stablo raste na mnogim mjestima, ogromna su, teško je doći do sjemenki zbog visine, našla sam jedno mlado koje je već moje visine na sjevernoj strani brda po kome zimi dere bura....znači naraslo je iako po buri temp padne nekad ispod 0, njegova slika je na temi Samoniklo bilje......
....a stabla su predivna kad procvjetaju.....
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ljubice pošto ih je više najbolje da neke ostaviš u vrtu a neke presadiš u posudu i staviš negdje u kuću ali mislim da je bolje u negrijani prostor
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljubice, meni su rekli da prve godine nakon nicanja stavim u zatvoren prostor, a tek iduće godine na proljeće da presadim van.
I tako bih napravila da je niklo, ali nije! No znam gdje ima sjemenkica pa bum pobrala i ponovno posijala! |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zašto posaditi paulovniu:
jer u proljeće ne golom drvu ima prekrasne plavo lila cvjetove
jer se nakon toga pojave jako dekorativni plodovi
jer ljeti veliko lišće daje lijepu hladovinu
jer u jesen otpadne lišće, a tada nam sunce ne smeta
i najviše zato jer jako brzo raste i uskoro ćete biti ponosni na zaista veliko stablo koje ste sami uzgojili
Ja sam svoje posadila iz grane koja izbije uz deblo. Sjeme nisam sijala, ali je ove godine u ljeti samo isklijalo svuda po vrtu, presadila sam nekoliko biljčica i danas su velike oko pola metra.
Samo oprez, pažljivo odaberite mjesto za sadnju, naraste zaista brzo i veliko, moje je danas više od kuće (prizemlje i dva kata), ispod njega u hladovini odlično uspjevaju hortenzije, a na proljeće cvjeta cvijeće iz lukovica.
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam sjeme pa bih ponovo posijala.Ako neko ima iskustvo da nam kaze.
|
|
Šeflera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pročitala sam da je paulovnija idealno drvo koje prerađuje puno CO2 u kisik, a pogodna je za sadnju uz objekte jer ima okomit korjen pa ne podkopava.
U Kini (čini mi se) se to drvo sadi kad se rodi djevojčica. Kad se djevojče udaje drvo se posiječe jer je veličina debla tolika da je dovoljna za izradu namještaja I tak to (ne)sretno djevojče dobi aštefirung. Ja sam se proljetos zaljubila u njegov cvijet koji i nije tako malen, a plodovi i čahure od plodova su proizvodile zvuk na vjetru ko zvečka tj. mislih "čuvari snova" od bambusa. Prekrasno. |
|
Tu se igramo
http://satyninabajka.blogspot.com/ |
|
Fatka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li je neko sijao ovo drvo?
|
|
Šeflera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja jesam, ali mi nije niklo.
Nema ga za kupiti trenutno ni u jednom vrtnom centru. |
|
Tu se igramo
http://satyninabajka.blogspot.com/ |
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a da zamolimo OTOK za sadnice kad već svuda niću? Otok jel može kakav deal?
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Šta mi radite
Natjerali ste me da jutros prije posla uzmem grablje i pokušam sa balkona dohvatiti plod paulovnie (drvo je jako visoko a donje grane smo rezali)
E, pa taj plod je sad suh, otvoren i prazan.
Ja nikad nisam sijala paulovniu, posijala se je sama. Nikla je ove godine u ljeti u loncima sa cvijećem, najviše u onima sa sukulentima (pretpostavljam da im je za nicanje odgovarala zemlja pomiješana s pijeskom).
Mislila sam da se to rasijalo jedno ljetno cvijeće koje je raslo u loncima u dvorištu, a kako mi se to cvijeće jako sviđalo mlade sam biljčice presadila
s namjerom da ih imam što više i da ih darujem kolegicama.
Međutim, kad je počelo rasti, a lišće dobilo veličinu dlana shvatila sam o čemu se radi, pa sam ostavila samo par komada.
Nisam sigurna što je u stvari sjeme, naime plodovi su krcati nečeg vrlo, vrlo sitnog kao prašina. U nekim sam plodovima koji se još nisu raspuknuli jutros našla nešto što mi više liči na sjemenku - po dva komada u svakom
plodu.
Na internetu sam pronašla da odraslo drvo na godinu proizvede 20 miliona sjemenki, a da u jednom plodu ima 1.000 sjemenki i da ih raznosi vjetar.
Ako je tako, bit će sjemenki za sve članove foruma.
Zato, vi koji ste sijali, javite se kako izgleda sjemenka, pa razmjena počinje
|
|
Odgovori | Stranica 123 23> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |