Gloksinija - Sinningia speciosa |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | ||||||
Bubamara
Novo sjeme Pridružen: 29 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 29 Studeni 2007 u 19:56 |
|||||
Ako može mala pomoć. Dobila sam na dar(ljetos) taj prekrasan cvjetak.
Sličan je ljubićici ali ovaj moj ima bijelo ružićaste cvjetove i to hrpu njih.
Tj. sada više nema ni lišća. sav se osušio i ima pelcere tamo gdje su
prije bili cvjetovi i lišće.
Pa ako može da mi pojasnite kako da ga spasim.
Kako da presadim te pelcere. Inače sam ga njegovala kao Ljubičicu
ali jedini problem je što u stanu nemam svijetla.Dali je nedostatak svjetla
"krivac" za neuspjeh.
|
||||||
Sponzorirani linkovi | ||||||
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Pozdrav i dobro nam dosla!!!
nego jesi mozda procitala teks sa naslovnice? evo link ukoliko nisi: http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/2/savjet/53.aspx Ako ni to ne pomaze uskociti ce vec ostali clanovi u pomoc!! Ažurirao administrator - 01 Prosinac 2007 u 09:16 |
||||||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Stranica 2 od 2 Ovo
je biljka koja raste iz gomolja i po zimi sasvim miruje. Ima nazubljene
baršunaste listove, cvjetove nalik na zvona koji rastu na zasebnim
stapkama, a mogu biti u raznim tonovima crvene ili plave boje. Sada, u
veljači pravo je doba ako imate gomolj da ga posadite u dobro humusno
tlo. Držite umjereno vlažno, na toplom mjestu (18-20 stupnjeva
Celzijevh) a kad krenu izboji obavezno neka bude i na svjetlom, ali bez
direktnog sunca. Kad potjera listove preporuča se da joj nađete mjesto
bez propuha i direktnog podnevnog sunca s kojeg je nećete micati dok ne
prođe doba cvatnje.
Zalijevajte u podložak otprilike svaka 3-4 dana po mogučnosti mlakom vodom i prihranite svaka dva tjedna vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za cvatuće biljke. Voli vlažnost pa možete lonac staviti u veću ukrasnu vazu, a međuprosto popunit tresetom ili pjeskom ili pak staviti kamenčiće u podložak. Možete prskati lišće, ali ne cvjetove jer će dobiti mrlje. Kad ocvate postepno smanjite zalijevanje, a kad lišće počne venuti potpuno prestanite zalijevati, otklonite lišće i spremite lonac s gomoljem na suho mjesto. Gomolj mora mirovati barem osam tjedana kako bi ponovo potjerao slijedećeg proljeća. Gomolje prije ponovne sadnje očistite od stare zemlje i viška korijenja. Nemojte gomolje saditi više od 3 sezone, jer se jako iscrpe i ne daju lijepe biljke. www.vrt.com.hr Nadam se da će ti pomoći savjeti sa ove stranice na netu. |
||||||
Bubamara
Novo sjeme Pridružen: 29 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Bas taj
Hvala na pomoći a pošto ne mogu čekati veljaču
morat ću ju sada presaditi.
Hvala!
|
||||||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Možeš ju presaditi i sada nece joj nista biti bez brige
|
||||||
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Molim pomoc!
Dobila sam danas jedan gomolj gloksinije i imam nedoumicu kako ga posaditi, kako odrediti koja strana ide prema dole, a koja prema gore. Znam da u tom slucaju postoji resenje da ga postavim na bok i sve prepustim Majci Prirodi, ali mozda mi neko od vas i pomogne. Gomolj je oblikom slican gladiolinom, ali zagledajuci ga sve vise dolazim u iskusenje da ga posadim obrnuto nego sto sadim gladiole. Za razliku od gladiolinog nije pokriven suvim listovima, vec 'zilicama', ne znam kako bih to nazvala. Izgleda kao dlakava jabucica kojoj je pokidana peteljka. Hvala. |
||||||
Aglaja
|
||||||
mena
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 41 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Aglaja mozes li da slikas gomolj??Ako ne onda kad uzmes gomolj i ona strana sto je okruglastija ide u zemlju,cak mozes malo te zilice da pocupas sa njega,i kvasis ga svakodnevno i iz gomolja ce potjerati listice...
|
||||||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Mena dobro nam dosla u nace malo cvijetno drustvo!!!!
Hvala na ovome vrlo korisnom savjetu!!!
|
||||||
mena
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 41 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Hvala na dobrodoslici,tu smo da pomazemo jedni drugima.. |
||||||
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Tako sam ga
i posadila! Posle dugog posmatranja. Jedino sto nisam uklonila te dlacice.
Nadam se da to nece biti problem. |
||||||
Aglaja
|
||||||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Žilice ako je ostalo od prije...osušeni korijen...da...ali dlačice ne...to joj je zaštita... |
||||||
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Onda sam ipak dobro postupila, u neznanju. Te dlacice, to je, dakle, zastita. Hvala Donati na informaciji
Ko bi rekao da jedno takvo maljavo stvorenje izraste u pravu lepoticu. |
||||||
Aglaja
|
||||||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Gloksinija je tako nevjerovatno predivan cvijet!!!!
kada sam je prvi put vidio tako me je odusevila i zasljepila svojom ljepotom iako sam u cvijecu cijeli svoj zivot ali ona je nesto predivno....
Pogotovo crveno-bijela ili ljubicasto-bijela
|
||||||
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
A ja moram jer mi od sobnog bilja ništa ne uspijeva u kućici!!!
A, tako bi lijepo bilo da mi jedna gloksinija razveseli interijer!!!! |
||||||
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
andrea pa gloksinija nije baš nešto zahtjevna i ne vidim razloga zašto ti nebi uspjela
|
||||||
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Već mi je toliko biljki propalo, tako da se nisam odulučila opet pokušati sa nečim!!! Kad se odlučim, znaš da ću se i pohvaliti uspjehom! (sama gradnja i disanje zidova kuće su problematični - stara montažna kuća, pa...) |
||||||
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Andrea, neguje se slicno kao ljubicica. Trazi isti polozaj i nacin zalivanja. Jedino je razlika u postupku posle precvetavanja. Buduci da je gomoljasta cvetnica, nadzemni deo joj propada, gomolj se smesta na mirovanje, da bi se pripremio za sledecu sezonu.
Moze da se nabavi i kao vec odrasla biljka u cvatu. Ako imas ljubice, mozes pokusati i sa gloksinijom. |
||||||
Aglaja
|
||||||
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
Evo, da javim da je moja gloksinija poterala i zapisem da se zna, otprilike, koliko je potrebno vremena. Dugo. Skoro mesec dana.
|
||||||
Aglaja
|
||||||
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|||||
gloxinia polako napreduje, za sada to još ovako izgleda
|
||||||
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |